fbpx Skip to main content

7 ok arra, hogy még ma kipróbáld a pilatest

Közzétette: 2019-09-16nyújtás, Pilates

A pilatest a huszadik század elején fejlesztette ki a német Joseph (dobpergés…) Pilates! Gondoltad volna? Nem kellett sok idő ahhoz, hogy az új fitnesz őrület az Egyesült Államokra és az Egyesült Királyságra is átterjedjen. A gyakorlatok célja, hogy erősítsék a testet a törzsizmok erősítésével, a testtartás javításával, a gerinc kiegyenesítésével és különböző nyújtásokkal.

A pilates hat fő elven alapszik: a koncentráció, a kontroll, a központosítás, a mozgásáramlás, a precizitás és a légzés.

Ha sikerül ezt a hat dolgot elsajátítanunk, elmondhatjuk magunkról, hogy jók vagyunk a pilatesban. A légzés a legfontosabb – a teljes belélegzés és az erőteljes kilélegzés jelentősen hozzájárul a hasizmok fejlődéséhez.

A pilates rendkívül precíz és kontrollált mozgásforma, ezért sokkal eredményesebb, ha lassan dolgozunk, odafigyelve arra, hogy helyesen végezzük a gyakorlatokat. A legtöbb pilatessel foglalkozó csoport ragaszkodik ehhez az elvhez – a haladás lassú, de sokkal eredményesebb, mintha csak átfutottunk volna a gyakorlatokon. A pilates a test közepéről indul – a hasból, a csípőből, a hátból, a combok belső részéből és a fenékből. Ha ezekre a területekre fókuszálunk, az egész testünk erősödni fog.

Az eredmények már az első pár óra után láthatók – a pilatestól nem úgy fogunk kinézni, mint a testépítők, inkább karcsúbb, ám mégis erős izomzatunk lesz. Nem csoda hát, hogy a celebek között is nagy népszerűségnek örvend a pilates – Gwyneth Paltrow is nagy rajongója.

Nézzük, miért is jó a pilates!

1. Kiváló módszer az izmosodásra.

Ha az izomnövelésre gondolunk, rögtön a súlyemelés jut eszünkbe – mi van azonban akkor, ha nem szeretnénk nagyobbnak látszani? Ilyenkor a pilates a megoldás. A lassú, kontrollált mozdulatok segítenek megformálni az izmokat anélkül, hogy megnövelnék azokat. Már az első pilates óra után érezni fogjuk a hatásokat, leginkább a hasi tájékon. Ha pedig sikerül rávenni magunkat, hogy hetente egyszer-kétszer elmenjünk egy órára, az eredmények gyorsan láthatóvá válnak majd.

2. Kis terheléssel végzett gyakorlat.

Mindenkinek a jóga jut először eszébe, de miért ne próbálnánk ki a pilatest? Tökéletesen biztonságos kismamák számára is, a lassú mozdulatainak köszönhetően pedig az idősebb korosztály számára is ideális. Mindegy, hogy milyen a kondíciónk, ugyanis az edzést a saját tempónkhoz tudjuk igazítani. Felejtsük el a futást és a jógát – az idei szezon a pilatesé!

3. Erősíti a törzsizmokat.

A hát- és a vállfájdalom a legkisebb mozdulatokat is pokollá tudja tenni, ezért örömteli az a hír, hogy a pilates még erre is megoldást nyújt. Nem úgy működik, mint egy fájdalomcsillapító tabletta, amely csak álcázza a fájdalmat – a pilates által erősödik a hasizom és a hát, így a tartásunk is szabályosabb lesz, a helyes testtartás pedig megszünteti a fájdalmakat. Nemcsak, hogy laposabb lesz a hasunk, de még egészségesebbek is leszünk!

4. Növeli a rugalmasságot.

Nem véletlen, hogy a tornászok és a korcsolyázók a pilatesre esküsznek. Számukra megadja a kellő hajlékonyságot ahhoz, hogy elvégezzék a hajmeresztő mutatványaikat, de nekünk is segíteni tud. Habár mi valószínűleg soha nem fogunk hátraszaltóból spárgába lemenni (tisztelet a kivételnek), mi is hajlékonyabbak leszünk a pilates által. Ha kitartók vagyunk, fantasztikus haladást tapasztalhatunk.

5. Növeli az energiaszintet.

Mindenféle edzés serkenti az endorfinok termelődését, a pilates azonban emellett még a vérkeringésre is pozitív hatással van. Mit is jelent ez? Az izmok keményebben fognak dolgozni, a légzés könnyebb lesz, a figyelmünk fokozódik. Habár nincs olyan, hogy túl sok edzés, a pilates pozitív hatásainak köszönhetően könnyen függővé válhatunk – minél többet edzünk, annál jobban érezzük magunkat.

6. Tökéletesíti a testtartást.

A pilates segít az egyensúly és a testtartás javításában. A pilates sorsfordító azok számára, akik folyton esnek-kelnek, leejtenek dolgokat stb. A pilates gyakorlatai erősítik a gerincet, és habár nem fogunk valójában nőni, mégis magasabbnak érezzük tőle magunkat, ami csodákat tud tenni az önbizalmunkkal.

7. Ép testben ép lélek.

A pilates tökéletes módszer a relaxációra és a stresszmentesítésre. Valljuk be, kinek ne lenne szüksége ebben a folyton rohanó világban egy kis békére és nyugalomra? Pilates közben nincsenek kötelezettségek, nincs stressz, csak a test, az elme és a mozdulatok. Ha egy hosszú nap végén fél órácskát a pilatesnek szentelünk, frissebbek és energikusabbak leszünk.

Call Now Button