fbpx Skip to main content

A gerinc anatómiája és a pilates előnyei

Közzétette: 2019-11-03Pilates

 

„A valódi korunk nem az éveinkben rejlik, vagy abban, hogy hogyan GONDOLJUK, hogy érezzük magunkat. Csalhatatlanul elárulja a korunkat az, hogy milyen fokú természetes és normális rugalmasságot élvez a gerincünk életünk során.” – Joseph Pilates

Az életminőség nagy részben függ a gerinc egészségétől, ezért fontos, hogy mindenki szánjon pár percet arra, hogy jól megismerkedjen az egyik legfontosabb testrészünkkel.

A gerinc anatómiája – a csontok

Az emberi gerinc32-35 csigolyából (vertebrából) áll. A csigolyák egymáson helyezkednek el, és a gerinc fő részét képezik. A koponyától a medencecsontig húzódnak. A gerinc kiindulópontjában (a medencénél) 5-10 nem mozgatható, más néven álcsigolya helyezkedik el – ebből 5 képezi a keresztcsontot (ami egyben a medence hátulsó része is), a megmaradt 3-5 pedig a farkcsontot.

A gerinccsigolyák 5 csoportra vannak felosztva: nyakcsigolyákra (7 db), hátcsigolyákra (12 db), ágyéki csigolyákra (5 db), keresztcsonti csigolyákra (5 db) és farkcsonti csigolyákra (3-5 db).

A gerinc csigolyái

A csigolyák között porckorongok helyezkednek el, melyek porcokból és kollagén szálakból állnak össze. Feladatuk, hogy összekössék a csigolyákat, és hogy tompítsák és elosszák a csigolyákra helyezkedő nyomást. Általuk válnak mozgathatóvá a csigolyák.

A gerincvelő a gerinccsatornában található, amely a gerinc hátulsó részén van. Pontosan 31 pár ideg ágazódik szét a gerincvelőből. Ezek az idegek hordják az üzeneteket az agy és a testrészek között.

Az öregedés, bizonyos betegségek vagy balesetek okozhatják a porckorongok elvékonyodását, deformálódását. Ennek következményeként nagyobb lesz a nyomás a gerincvelői idegeken. Legtöbbször ez okozza a hát- és derékfájdalmat.

A gerinc természetes görbületei

A gerincnek négy természetes görbülete van.  A nyaki és ágyéki részen homorú (lordosis), míg a háti részen és a keresztcsonton domború (kyphosis) görbületet mutat gerincünk. Ez adja meg a gerinc jellegzetes „S” alakját.

A gerinc görbületei erőt és támogatást nyújtanak a gerincnek. A görbületek osztják el a gerincre nehezedő vertikális nyomást, és tartják egyensúlyban a testsúlyt. Ha a gerincünk teljesen egyenes lenne, nagy eséllyel összeomlana a test súlya alatt. A kettős S alaknak köszönhetően a gerincünk 10-szer teherbíróbb, mintha egy egyenes oszlop lenne. (Itt megemlítenénk, hogy születéskor még mindenki gerince egyenes, a görbületek teljesen csak akkor alakulnak ki, amikor megtanulunk járni.)

Ha a görbületek mind a természetes helyükön vannak, azt mondjuk, hogy a gerinc neutrális helyzetében van. Ez a legerősebb pozíció, és így a legbiztonságosabb edzeni. Ha tökéletes a testtartásunk, a gerinc görbületei segítenek nekünk egyensúlyban maradni. A pilates segít fejleszteni azokat az izomcsoportokat, amely felelős a neutrális pozíció megtartásáért.

A kyphosis és a lordosis

Gyakran előfordul, hogy a gerinc túlzottan meggörbül. Két ilyen esetet ismerünk, az egyik a hyperkyphosis, a másik pedig a hyperlordosis. Gerinccsigolyáink leegyszerűsítve párhuzamos téglalap alakúak. A túlzott görbületek, vagy a gerinc kiegyenesedése esetében megnő a nyíróerő, ami a gerinc csigolyáinak, illetve a porckorongok deformitásához vezet, ami hosszú távon mozgásszervi problémákhoz vezet.

Túlzott kyphosis esetén a hát felső része és a vállak túlzottan előre görnyednek.

Túlzptt lordosis esetén a has kidomborodik, a medence pedig előre dől. Oldalnézetből úgy tűnik, mintha a gerinccsigolyák előre lennének csúszva.

Ennek a két tartáshibának számos okozója lehet, a mai világban azonban legtöbbször a túl sok ülés és a túl kevés testmozgás a felelősek.

Azoknál, akik napjuk nagy részét a számítógép előtt ülve töltik, gyakran kialakul a  túlzott kyphosis. Ilyenkor elgyengülnek a hát izmai, főleg azok, amelyek a hát felső részét kellene, hogy megtartsák. A nyereghát (szakszerűen lumbalis lordosis) leginkább a gyenge hasizmok miatt alakul ki, amelyek nem képesek az ágyéki szakaszt (lumbalis) és a medencét neutrális pozícióban tartani.

Pilates és a gerinc

Számos izom dolgozik a gerinc mozgatásán és támogatásán. Vannak felszíni és mélyen ülő hátizmok is, amelyek közvetlenül a csigolyákra tapadnak. A hát izmai mellett a hasizmok és a farizom is részt vesznek a gerinc megtartásában. Ezek az izmok teszik lehetővé azt, hogy egyenesen álljunk, hogy lehajoljunk és hogy elforduljunk.

Éppen ezért kell óvni és ápolni ezeket az izmokat. A pilates tökéletesen megfelel erre a célra, ugyanis a gyakorlatai a hátra és a törzsre fókuszálnak. A pilatesztől hajlékonyabbak és erősebbek lesznek azok az izmok, amelyek a gerincet támogatják. Egyes feladatok pedig pont a gerincre vannak specializálódva, így egyszerre tudjuk dolgoztatni a csontokat és az izmokat is.

Call Now Button