fbpx Skip to main content

A pilates 10 meglepő előnye

Közzétette: 2021-10-04Pilates

A pilatest a legtöbben a lapos hassal és a karcsú testtel kötik össze, a pilates előnyei azonban sokkal széleskörűbbek. Ha rendszeresen edzünk, az esztétikai előnyök mellett akár a fájdalmakat is csökkenthetjük, javíthatjuk a csontsűrűséget stb. Pont a számos előnyének köszönheti a pilates azt, hogy tökéletes átmeneti edzést képez, de akár egymagában is megállja a helyét.

Mégis milyen előnyei vannak a pilatesnek azon kívül, hogy általa egy formás, edzett testhez juthatunk? Olvass tovább, hogy megtudd!

1. Javítja a csontsűrűséget

Bizony, nem csak a sok tej tud hozzájárulni a csontok egészségéhez! És habár az erőedzések ismertek a csontok sűrűségére gyakorolt pozitív hatásukról, a pilates sem marad le. „A csont, csakúgy, mint az izom, dinamikus szövet, és ugyanúgy reagál az ellenállásra és a súlyemelésre is. A rezisztencia edzés esetében egyszerre tudunk dolgozni az izmokon és a csontokon. Az ellenállás a pilatesben a rugók és a szalagok által jön létre”, mondja Elizabeth Ordway, pilates oktató.

2. Hozzájárul a fogyáshoz

Ahhoz, hogy hetente nagyjából fél kilót leadjunk, napi 500 kalória deficitet kell elérnünk. Ez két módon is elérhető – az egyik az edzéssel elért kalóriaégetés, a másik a diétával elért kalóriahiány. Válasszuk bármelyik módszert, a pilates mindkét esetben segítségünkre van. A pilates-szel percenként 4-8 kalóriát égetünk el Michelle Olson, Ph.D. kutatása szerint. A fogyáshoz Olson heti 4-5 alkalommal végzett, 45-60 percig tartó közepes intenzitású edzést javasol, bemelegítéssel és nyújtással kiegészítve.

3. Enyhíti a hátfájdalmat

A Journal of Orthopedics & Sports Physical Therapy (azért hangzik szörnyen komolynak, mert az is) kutatása szerint a hátfájással küszködők jelentős javulást észleltek egy négyhetes pilates program egy éven át való betartásával. „A pilates a törzs erősítésével támogatja a hátat, javítja a testtartást és gyengéden nyújtja a helytelen testtartás miatt megkeményedett izmokat”, mondja Ordway. Emellett a pilates a rejtett egyensúlytalanságokat is korrigálja. Legtöbbször ezek az egyensúlytalanságok felelősek a hátfájásokért. Léteznek olyan pilates gyakorlatok, amelyek kifejezetten a fájdalom enyhítésére lettek kifejlesztve.

4. Erősíti a törzset

A felülések ideje elmúlt! A pilates sokkal hatékonyabb a hasizmok építésében. „A pilates alapja a hasizmokban rejlik, hiszen minden gyakorlatában igénybe vesszük őket”, mondja Christa Gurka, pilates stúdió alapító. Emellett a pilates a mélyebben található izmokat is dolgoztatja, méghozzá légzés által. Elég csak párszor kipróbálni a pilatesben alkalmazott légzéstechnikát, és máris érezni fogjuk az izomlázat.

5. Csökkenti a sérülések kockázatát

A pilates javítja a flexibilitást és az egyensúlyt, valamint növeli az erőt. Mindezek a faktorok segítenek elkerülni a sérüléseket. „Ha csak 10 fokkal növeljük a térdszalagunk rugalmasságát, máris sokkal kisebb lesz az esélye annak, hogy megsérül a hátunk, miközben lehajolunk valamiért.”, mondja Gurka. „A nagyobb erő dinamikusabb mozgáskontrollt eredményez, ami pedig minimalizálja a sérüléseket.” Emellett az egyoldalas gyakorlatok növelik az egyensúlyérzéket, csökkentve ezzel az esések kockázatát. Végül, de nem utolsó sorban a pilates olyan mozgásmintákat alakít ki, amelyekkel csökkenthetjük az ízületekre, az ínakra, az izmokra és az ínszalagokra helyezett nyomást.

6. Növeli a flexibilitást

A legtöbb tornagyakorlat végzésekor ugyanazt a mozdulatot ismételjük újra meg újra (vegyük példának a felüléseket). A pilates esetében azonban a mozgás nem monoton. „A pilates a gerincet nyújtja, összehúzza, kifelé majd befelé forgatja, valamint jobbra és balra hajlítja, ezáltal növeli a mozgástartományt”, mondja Gurka.

7. Remek átmeneti edzésprogram

Ha folyton ugyanazt az edzésprogramot végezzük, azzal könnyen túlterhelhetjük bizonyos izmainkat, növelve ezzel a sérülések kockázatát. Iktassunk be pár pilates gyakorlatot is a rutinba. Ezáltal erősebbek is leszünk, és sokkal lassabban ununk majd rá a tornagyakorlatokra. A pilates gyakorlatok lehetnek statikusak (ezeket egy helyben állva, illetve fekve végezzük), és lehetnek olyanok, amelyek stabilitást és helyezkedést igényelnek. Mindkét fajta kiváló kiegészítése lehet a már meglévő edzésprogramnak, ugyanis az egész testet mozgatják, ám csak egy meghatározott izomcsoportot dolgoztatnak. Így megpihentethetjük azokat az izmainkat, amelyeket az előző edzés során megterheltünk.

8. Javítja a testtartást

Amikor egész nap a számítógép előtt ülünk, természetes, hogy meggörbül a hátunk. Ez idővel izom-egyensúlyhiányhoz vezet. A pilates által visszafordíthatók ennek a rossz szokásnak a következményei. A pilates jobb izomszimmetriát és egyensúlyt eredményez. Mivel gyakorlatai egy konkrét izomcsoportra fókuszálnak, így lehetővé válik az, hogy a gyengébb izmainkon is dolgozzunk.

9. Növeli az állóképességet

Mint a legtöbb edzésformánál, a pilatesnél is attól függenek a kardiovaszkuláris hatások, hogy milyen intenzitással végezzük a gyakorlatokat. Egyes haladó szintű gyakorlatok jelentősen gyorsítják a szívverést, míg a kezdő, talajon végzett feladatok nincsenek kihatással a szívverésünkre. A haladó tanfolyamok általában 120-130-ra növelik a pulzust. A pihenési idő csökkentése és a gyakorlatok közötti mozgás is hozzájárul az állóképesség növeléséhez.

10. Megdolgoztatja a hasizmokat

Mindegy, hogy a kockás, vagy a lapos has a cél, a pilates segíthet elérni (feltéve, hogy a diétánkon is igazítunk kicsit, hogy megszabaduljunk a hastájéki zsírfeleslegtől). A pilates rendkívül eredményesen aktiválja a hasizmokat. A kutatások eredményei egyszerűen hihetetlenek – egy pilates gyakorlat 245 százalékkal hatékonyabb a külső oldalizmok formálásában, mint a tradicionális felülések.

Nos, mit gondolsz? Érdemes kipróbálni a pilatest? Ha igen, ne habozz, még ma beiratkozhatsz egy egyéni, vagy csoportos órára!

Call Now Button