fbpx Skip to main content

A pilates előnyei az idősebb korosztály számára

Közzétette: 2019-08-25Pilates

Sok-sok évvel ezelőtt valaki, aki 50 éves koráig élt, igazi csodának számított. A tudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően azonban ma már az sem meglepő, ha valaki 90, vagy akár 100(!) évig él. Ahhoz azonban, hogy az arany éveink is minőségesen teljenek, fontos aktívnak maradni. Az öregedés azonban sajnos nem csak nyugdíjaskorból és unokákból áll – természetes velejárója számos betegség is. A reuma, az artritisz, a csontritkulás, és számos más, hasonló betegség kialakulásának kockázata nő meg, amikor elfújjuk az ötvenedik gyertyát. Mindezek megnehezíthetik a rendszeres testmozgást.

A pilatesnek köszönhetően nem kell lemondanunk az aktív életmódról! A pilates az első világháború idején lett kifejlesztve. Joseph Pilates fejéből pattant ki az az ötlet, hogy a kórházi ágyakat rugókkal szerelje fel, lehetővé téve így az ágyhoz kötött betegek számára az edzést. Nem kell valami őrülten nehéz és összetett feladatsorra gondolni – egyszerű gyakorlatokról van szó, amelyek segítették a betegek rehabilitálását. Ebből az innovációból alakult ki később a Reformer, amit a mai napig is rendszeresen használnak, még a járásképtelenek is.

Nézzük, miért érdemes az idősebb korosztálynak is kipróbálnia a pilatest:

  1. A pilates gyengéd és modifikálható.

Számos pilates gyakorlat végezhető ülve, vagy akár fekve is. Így nem helyezünk súlyt az ízületekre, amelyek az idősebb korban bizony elég érzékenyek. Ugyanazok a hatások érhetők el, mint a többi gyakorlattal – annyi csupán a különbség, hogy a fekve és ülve végzett gyakorlatok nem járnak semmilyen kockázattal. A pilates az orvosi beavatkozást követően is rendkívül hasznos – számos rehabilitációs program része, és az olyan műtétek után is alkalmazható, mint a csípő- és térdműtét. A pilates oktató úgy módosítja a gyakorlatokat, hogy azok ne terheljék túl a diákot, ám mégis teret adjanak a haladásnak és a fejlődésnek. Az olyan betegségek sem szabnak gátat, mint például a csontritkulás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség.

  1. Növeli az erőt, a hajlékonyságot és az állóképességet.

Mindenki, aki belekezd a pilatesba, először a kontrollt és a stabilitást kell, hogy elsajátítsa. A kisebb mozdulatok fokozatosan növelik az erőt és az állóképességet – a nagy és agresszív mozdulatokkal ellentétben, amelyek korai elfáradáshoz, legrosszabb esetben pedig sérüléshez vezetnek. Ahogyan fejlődünk, egyre összetettebb gyakorlatokat tudunk majd elvégezni, aminek köszönhetően a hajlékonyság is javulni fog.

  1. Segít az esések elkerülésében.

A testtartás, az egyensúly, a légzés és a törzs ereje mind a pilates alapvető elemeit képezik. Az idősebbeknél rendkívül fontos megfelelő hangsúlyt fektetni a koordinációra és az egyensúlyra, ugyanis az idő múlása ezeket a „képességeket” sem kíméli. Ezért van az, hogy idősebb korban sokkal gyakoribbak az esések. A pilates által növelhető a törzs és a lábak ereje és hajlékonysága, ami pozitívan hat az egyensúlyra.

  1. Megőrzi és javítja a mozgékonyságot.

A folytonos ülés számos egészségügyi kockázattal jár, kortól függetlenül. Minél többet ülünk, annál nagyobb a kardiovaszkuláris betegségek, a túlsúly, az izom- és csontsorvadás, a diabétesz, a demencia és a depresszió kialakulásának kockázata. Mivel azonban ötven felett már nem mozgunk olyan könnyedén, mint azelőtt, egyre többet ülünk. Tagadhatatlan, hogy ahogy múlnak az évek, egyre nagyobb kihívást jelent az aktív életmód megtartása. A pilatessel azonban javítható a mobilitás, azzal pedig, hogy könnyebb a mozgás, energikusabbá válunk, jobb közérzetünk lesz, és nem utolsó sorban erősebbek is leszünk.

  1. Csökkenti a már meglévő betegséget tüneteit.

Számos kutatás támasztja alá azt, hogy a rendszeres edzéssel lassítható az öregedési folyamat. Az olyan, korral járó betegségek, mint a csontritkulás, az izomsorvadás és a demencia különböző formái (mint például az Alzheimer-kór) kisebb eséllyel fognak kialakulni, ha aktív életet élünk. Egy 2016-os kutatás arra mutat rá, hogy egy nyolc héten át tartó pilates edzésprogramnak köszönhetően az agyvérzésből felépülők számára könnyebbé vált a járás. Egy másik kutatás a pilates pozitív hatásait a Parkinson-kóros betegeknél is alátámasztotta. A pilates segít abban, hogy az idősebbek minél tovább önálló életet tudjanak élni, ami egy jelentős faktor a tünetek lassításánál, valamint az életminőségnél is.

Call Now Button