fbpx Skip to main content

A pilates eredete – 1. rész

Közzétette: 2017-04-10Pilates

Miért akkora durranás a pilates? Miután évtizedekig az elit edzésmódszerének minősült, a pilates hirtelen berobbant a köztudatba és azóta is előkelő helyet foglal el a legkedveltebb mozgásformák között. Milyen izgalmas sztori áll a pilates kezdetének hátterében? Három részes cikkünkben adunk egy rövid áttekintést!

Egy beteges kisfiú története

Joseph Hubertus Pilates a németországi Mönchengladbach városban látta meg a napvilágot 1883-ban. Gyermekként Joe asztmával és más egészségügyi problémákkal is küszködött. Beteges gyermekkora hamarosan arra sarkallta, hogy a testmozgás felé forduljon, és egészségesebben kezdjen élni.

Hogyan indult útnak a pilates?

Tinédzserként rengeteg időt fordított a különféle edzésprogramok tanulmányozására. Lenyűgözte a klasszikus görög emberideál, mely az emberi test, elme és lélek egyensúlyán alapszik. Joseph hamarosan elkezdte kifejleszteni saját edzésprogramját, mely az imént említett görög filozófián alapult.

Fiatal felnőttként Joe már korántsem volt olyan beteges, mint gyermekkorában. Annyira beleszeretett a sportokba, hogy aktívan síelt, búvárkodott, bokszolt és a gimnasztikába is belekóstolt.

Az angliai út

1912-ben Joseph Angliába költözött, ahol a Scotland Yard detektívjeinek tartott önvédelmi edzéseket. Az Első Világháború kitörését követően Joe-t német származása miatt őrizetbe vették. Fogságának idején Joe tovább dolgozott az edzésprogramján, és fogolytársainak is bemutatta a mozgástechnikát. Az ágyhoz kötött páciensek fekhelyére rugókat rögzített, mely lehetővé tette, hogy a fekvőbetegek is foglalkozzanak a testmozgással. A rúgók által biztosított ellenállás olyan kezdetleges innováció volt, mely később a pilates gépek létrejöttéhez vezetett. Angliát 1918-ban olyan komoly spanyolnátha járvány sújtotta, mely ezrek életét követelte, a Joe által edzett személyek közül azonban egy sem betegedett meg. A pilates atyja szerint ez azt bizonyította, hogy a módszere igenis hatékony.

Újra Németországban

Szabadulása után Joseph visszatért Németországba. Az általa kifejlesztett mozgástechnika egyre több követőre tett szert a táncosok köréből. Ez különösen Rudolf von Laban táncos-koreográfusnak volt köszönhető, aki a ma is használt táncírási rendszer feltalálója volt. Hanya Holm táncosnő a róla elnevezett Holm Technika kifejlesztésében Pilates gyakorlataira hagyatkozott. Mikor a német tisztek felkérték Joe-t, hogy tartson edzéseket a katonáknak, Pilates úgy döntött, hogy végleg elhagyja Németországot.

Cikkünk folytatásából megtudhatja, hogyan jutott el a pilates az Amerikai Egyesült Államokba.

Call Now Button