fbpx Skip to main content

A pilates eredete – 2. rész

Közzétette: 2017-04-10Pilates

A pilates egy beteges kisfiú, Joe Pilates nevéhez köthető, aki egészségesebben szeretett volna élni. A keleti és nyugati mozgáskultúrát ötvöző módszer gyorsan meghódította az európai táncosokat és katonákat. Három részes cikksorozatunk második részéből megtudhatod, hogyan jutott el a módszer az Amerikai Egyesült Államokba.

A pilates megérkezik az Amerikai Egyesült Államokba

1926-ban Pilates otthagyta Németországot és az Egyesült Államokba költözött. Az utazás során megismerkedett Clara Zeunerrel, aki később a felesége lett. Sokan nem tudják, hogy ez volt Joseph harmadik házassága. A pár hamarosan megnyitotta első fitnesz stúdióját, a New York-i balett társulat termeiben.

Az 1960-as évekre Joe és Clara már számos New York-i táncost edzettek. George Balanchine táncoktató is megfordult náluk, és elsőre beleszeretett az új mozgásformába. Hamarosan meghívta Pilatest, hogy tartson tréningeket a társulata fiatal balerináinak is.

Pilates hírneve más városokban is rohamosan nőtt. A New York Herald Tribute című újság 1964-es cikkéből idézve: „Amerika szerte számos fiatal táncos gyakorolja minden nap az új mozgástechnikát, melyet csak „pilates” néven emlegetnek, és nem is tudják, hogy az a P nagybetű kellene, hogy legyen, mivel a gyakorlatok mögött egy élő, lélegző ember áll.”

A tanítványból tanító válik

Carola Trier és Bob Seed Joe diákjai voltak, akik még a mester élete során megnyitották a saját stúdióikat. Trier táncosnő volt, Amerikába az után érkezett, hogy megszökött egy franciaországi koncentrációs táborból. 1940-ben egy sérülés félbeszakította táncos karrierét, a rehabilitáció során ismerte meg Pilatest. Trier Pilates segítségével nyitotta meg saját stúdióját, az 1950-es években. Joe és Clara közeli barátok maradtak Trierrel.

Bob Seed története azonban ennél sötétebb. Seed, aki a jégkorong szerelmese volt, szintén egy sérülés után került kapcsolatba Pilates edzésprogramjával. Egy idő után úgy döntött, saját stúdiót nyit a város másik részén, és úgy próbálta meg elcsalni Joe ügyfeleit, hogy már kora reggel megnyitotta a stúdió kapuit. Joe és Clara menedzsere szerint Joe fegyverrel fenyegetőzve utasította Seed-et, hogy hagyja el a várost. Seed stúdiója nem sokkal az incidens után bezárt.

A mester halála

Joe egészen 1967-ben bekövetkezett haláláig tartott edzéseket ügyfeleinek. Nem hagyott hátra végrendeletet, és a pilates sorsát illetően sem rendelkezett.

Ennek ellenére a pilates nem merült feledésbe, ugyanis Clara és néhány tanítvány folytatták Joe munkáját.

Cikkünk folytatásából megtudhatja, ki vitte tovább Pilates tanításait a mester 1967-ben bekövetkezett halála után.

Call Now Button