fbpx Skip to main content

A pilates eredete – 3. rész

Közzétette: 2017-04-10Pilates

A pilates módszer Európa meghódítása után Amerikába is eljutott. Joe Pilates megházasodott, és feleségével karöltve megnyitotta első pilates stúdióját, melyben egyre több táncos gyakorolta a módszert. Hamarosan a diákokból is tanító vált, így már több stúdió is működött New York városában. Három részes cikksorozatunk utolsó részéből megtudhatja, ki vitte tovább a tanításokat a mester 1967-ben bekövetkezett halála után.

Clara átveszi férje szerepét

Férje halála után Clara folytatta a New York-i Pilates Stúdióban a munkát. 1970 tájékán a stúdió új igazgatót kapott Romana Kryzanowska személyében. Az 1940-es években Kryzanovska együtt gyakorolta a pilates módszereit Joe-val, majd 15 Peruban töltött év után visszatért, hogy újra a pilatesnek szentelje az életét.

A tanítványok

Carola Trier példáját követve Joe más tanítványai is úgy döntöttek, saját stúdiót nyitnak. Ron Fletcher táncos is az 1940-es években ismerte meg Joe-t, egy krónikus térdprobléma kapcsán. Fletcher az 1970-es évek elején, Los Angelesben nyitotta meg első stúdióját, mely hamarosan Hollywood sztárjainak az egyik kedvenc helye lett. Clara olyannyira megbízott Fletcherben, hogy megkérte, vigye tovább a Pilates nevet és tanításokat.

A módszer egyre több országba jut el

Kathy Grant és Lolita San Miguel szintén diákból lettek tanítók. Grant a Bendel stúdiót vette át, San Miguel pedig Puerto Rico területén népszerűsítette a pilates módszert. Mind a két hölgy röviddel Pilates halála után kapott engedélyt a módszer tanítására. Úgy tudni, hogy csak ők ketten kaptak hivatalos jóváhagyást magától a mestertől.

A tanítványok közül később még sokan nyitottak saját stúdiót. Eve Gentry Mexikóban tevékenykedett, Bruce King New York-i stúdiója mindig tömve volt, Mary Bowen Massachusetts államban népszerűsítette a pilates módszert, Robert Fitzgerald pedig főleg táncosokat oktatott.

Hollywood besegít

Az 1970-es években Hollywood sztárjai is felfedezték a pilates módszert, Ron Fletcher Beverly Hills-i stúdiójának köszönhetően. És ahol sztárok vannak, ott a média is megjelenik. Az 1980-as évek vége felé a média egyre aktívabban követte a pilates fejlődését. A nyilvánosság is felfigyelt az új módszerre és a pilates üzlet egyre csak virágzott. A módszer hamarosan mindenki számára elérhetővé vált, az élsportolók pedig egyre nagyobb számban ismerkedtek meg a technikával. Napjainkban közel 10 millió amerikai gyakorolja Joe Pilates módszerét.

Joe Pilates egyszer azt mondta, ötven évvel megelőzte a korát. Igaza volt.

Call Now Button