fbpx Skip to main content

A pilates hatása a mentális egészségre

Közzétette: 2019-05-20Egyéb

 

A pillatest már az 1920-as évek óta használják, főképp a testre gyakorolt hatása miatt. Egyre több kutatás támasztja azonban alá azt, hogy a pilates előnyei túlmutatnak a hajlékony, erős és karcsú testen.

A pilates a mentális egészségre is pozitív hatással van – nézzük, hogyan!

A légzés és az éberség összefüggése.

A légzéssel számos helyen találkozhatunk – többek között a jógában, az Alexander technikában, a meditációban – ugyanis a légzés képezi a megnyugvás egyik legerősebb eszközét. Éppen ezért elengedhetetlen része a pilatesnek is, és maga Pilates is hatalmas jelentőséget tulajdonított a légzésnek. Minden egyes gyakorlat külön légzésmintát alkalmaz, aminek betartásával oxigénnel tudjuk ellátni az izmokat és „kimoshatjuk” a vérkeringésből a felesleges anyagokat. Mindez hozzájárul a gyakorlat hatékonyságához és az eredményekhez.

Nem csak ennyi előnye van azonban a légzésnek. Amíg arra koncentrálunk, hogy helyesen lélegezzünk, nem fogunk azon agyalni, hogy másnap felmérésünk lesz, vagy hogy megint elfelejtettünk tejet venni. Minden gondolatot kizárunk, csak a légzésre fókuszálunk, és érezzük, ahogyan dolgoznak az izmaink.

Ez a következő ponthoz vezet minket, ami nem más, mint…

Segít a stressz kezelésében és a relaxációban.

A pilates kiváló stressz- és feszültségoldó. Elizabeth Scott, wellnessedző szavait idézzük: „Az edzés csökkenti a stresszhormonokat, mint a kortizol, és növeli az endorfinok számát, amik a test boldogsághormonjaiként működnek, nagyot dobva ezzel a hangulatunkon.” Ez minden edzésformára igaz. A pilates azonban rendelkezik még egy nagyon fontos tulajdonsággal, ez pedig az előbb említett fókusz. Ha nem gondolkodunk azon, ami miatt feszültek vagyunk, akkor a feszültség is megszűnik. Emellett sokan tapasztalják azt, hogy amikor az edzés után megszűnik a teljes koncentráció, a stresszt okozó gondolatok sokkal tisztábbak és átláthatóbbak lesznek.

A pilates javítja a memóriát és edzi az agyat.

Amikor valamit folyamatosan csinálunk, egy idő után teljesen kikapcsolunk, és áttérünk automata üzemmódra. Az üzletemberek erre már sok-sok évtizeddel ezelőtt rájöttek, ezért igyekeznek minél dinamikusabbá tenni a munkafeladatokat. Ha napokig, hetekig, vagy akár évekig ugyanazt a pár mozdulatot végezzük, azzal tompítjuk az agyunkat, arról nem is beszélve, hogy jelentősen növeljük a munkahelyi balesetek kockázatát.

Ugyanez az eset lép fel a tornázásnál is. Ha minden egyes nap a futószalagon futunk, akkor az első pár alkalom után már robotként fogunk fellépni a gépre, miközben az agyunk egészen máshol fog járni. Jobb nem belegondolni, hogy milyen csúnya sérüléseket szerezhetünk, ha véletlenül lecsúszik a lábunk a szalagról, mert nem figyelünk oda.

A pilatesnél ez a kockázat nem áll fenn, ugyanis minden gyakorlat egy újabb kihívást jelent, nem csak a testünknek, hanem az agyunknak is.

Tudományosabb oldalról is megközelíthetjük ezt a tényt. Az edzés vért pumpál az agyba, aminek köszönhetően tisztábban tudunk gondolkodni. Növekedni fog a hipokampusz, ami az emlékek tárolásáért felelős, így jobb lesz a memóriánk. Emellett az edzéssel megőrizhetjük az agy idegsejtjei közötti kapcsolatokat is. Mindez egészséges, ellenálló agyat eredményez.

Végezetül pedig, a pilates remek módszer a depresszió leküzdésére.

Alapjában véve minden mozgásforma segítségünkre van a depresszióval és a más mentális betegségekkel való harcban a már említett fiziológiai hatásai miatt. A pilates azonban lehetőséget ad arra, hogy szocializálódjunk a tanfolyamok által. Ha depresszióval küzdünk, sokszor még a tanfolyamra való beiratkozás is nagy kihívásnak tűnik, de abszolút megéri! Heti néhány alkalommal kimozdulunk a házból, edzünk egy kicsit, eltereljük a negatív gondolatokat, elengedjük a stresszt, és a legfontosabb, törődünk magunkkal!

Call Now Button