fbpx Skip to main content

A pilates kevésbé ismert előnyei

Közzétette: 2021-07-19Pilates

 

Azt már tudod, hogy az a heti 1-3 óra, amit a pilates stúdióban töltesz, lapos és feszes hasat eredményez és hogy edzettebb és hajlékonyabb leszel tőle. Arra is rájöttél már, hogy nincs is jobb, mint egy jó edzés után pletykálni egy nagyot az edzőtársaiddal (de semmiképp sem óra közben – ezt lehet, hogy a nehezebb módon kellett megtanulnod). Már-már abba a hitbe ringattad magad, hogy teljesen kiismerted a pilatest, és hogy téged már semmi nem fog meglepni.

Ha tovább olvasol, megismerkedhetsz a pilates három olyan előnyével, amelyeket tapasztaltál ugyan, de soha nem kötötted volna össze a pilatessel.

  1. Stresszoldás.

Elég egy pilates óra ahhoz, hogy még a legbeavatatlanabbak is rájöjjenek, hogy a gyakorlatok sikeres végzése egy jó adag koncentrációt igényel. A test-elme kapcsolat a pilatesben nem csak egy hangzatos kifejezés, tényleg szükség van rá. Pontosan kell tudnod, hogy hogyan és hol helyezkedik el a tested, és hogy hogyan mozog a fejed, a csípőd, a vállad és a mellkasod. Így tudod csak hatékonyan megmozgatni a törzsed (a pilates nyelvén az „erőközpontod”). Ha nem koncentrálsz, akkor mintha ott sem lennél, ugyanis kevés előnyét fogod élvezni a pilatesnek.

Hányszor volt már olyan, hogy idegesen, bosszankodva érkeztél az órádra, majd röpke 55 perc edzés után mintha kicseréltek volna? Egy órára kiüríted a fejed, majd pilates után minden visszakerül a helyére, te pedig rájössz, hogy valójában nincs is min idegeskedni. Olyan ez, mint mikor a rendetlen szekrényedből kipakolsz, majd mindent szépen összehajtva és elrendezve visszaraksz a helyére. Ahol eddig káosz volt, ott most rend lesz.

  1. Kevesebb fejfájás.

Mi volt előbb: a nyakfájás vagy a fejfájás? Teljesen mindegy, ha fáj, akkor enyhíteni kell rajta. Az is előfordulhat, hogy a fejfájás pont a nyakból ered. Ezt nevezik az orvosok cervicogén fejfájásnak. Ez mögött a helytelen testtartás bújik meg – a sok görnyedés ahhoz vezet, hogy megfeszülnek és megkeményednek a nyak és a váll izmai. Ennek következtében pedig a gerinc végén (vagy elején?) található csontos részecske szintén megfeszül. Innen ered ez a típusú fejfájás.

A pilates ellazítja ezeket a keményen dolgozó izmokat, és javít a testtartáson. A végeredmény? Erősebb izmok, helyes testtartás, a nyak tehermentesítése és kevesebb fejfájás! Ha szkeptikus vagy, azt is mondhatod, hogy ezt egy fájdalomcsillapítóval is el tudod érni. Sokkal jobb azonban orvosolni az okot, mint enyhíteni a tüneteket. Tedd fel magadnak a kérdést – ha észreveszed, hogy füstöl az egész konyha, mert odaégetted az ebédet, mit csinálsz először? Lekapod az edényt a tűzről, vagy kinyitod az ablakot?

  1. Erősebb orgazmus.

Minél erősebb a medencefenék, annál intenzívebb az orgazmus. A pilates a mélyen ülő hasizmokat dolgoztatja, aminek köszönhetően serken a véráramlás a medenceüregbe. Ha pedig a medenceüreg megfelelően el van látva oxigénnel és vérrel, sokkal érzékenyebb lesz.

Emellett a pilates megtanít bánni a testeddel, valamint a hajlékonyságot is növeli. Biztosan nem kell részletesen elmagyarázni miért, de ha szeretsz kísérletezni a hálószobában, akkor nem árt egy jó adag rugalmasság.

Ahhoz, hogy igazán jól érezd magad, bizony arra is szükség van, hogy magabiztos legyél, és hogy minden gátlásodat levetkőzd. Ez is elérhető a pilates által! Nem csak azért, mert karcsúbb leszel tőle, hiszen nem csak az tesz valakit vonzóvá és magabiztossá. Jobban fogod érezni magad a bőrödben, mert törődsz magaddal, és mert folyamatosan fejlődsz.

Igen, ez mind a pilatesnek köszönhető!

Call Now Button