fbpx Skip to main content

A pilates, mint a téli sportok kiegészítő mozgásformája 

Közzétette: 2021-10-31Egyéb, Pilates

A megfelelő felkészülés és a szezon előtti edzés a siker kulcsa minden sportnál. Ez alól a téli sportok sem kivételek, sőt! Mivel a síelés és a snowboardozás egészen különleges módon mozgatják az izmainkat, rendkívül fontos ügyelni arra, hogy a testünk megfelelő kondícióban legyen. Így érhető el a maximális teljesítmény, a biztonság és mindenekelőtt – a szórakozás! A pilates segít minket abban, hogy ideális formában várjuk a telet, és vele együtt a téli sportokat. Nem csak a kezdőlöketet adja meg – ha kitartóak vagyunk, a pilates által az egész téli időszakban csúcsformában maradhatunk.

Nézzük, mik is valójában a pilates előnyei akkor, ha a téli sportokra való felkészülés idején vágunk bele.

 

A pilates erősíti a törzsizmokat.

A pilates legfontosabb előnye a törzsizmokra gyakorolt pozitív hatás, nem meglepő hát, hogy a téli sportok esetében is ez került az élre.

Legyünk kezdők, akik még csak most ismerkednek a hóval, vagy tapasztalt olimpikonok, az erős, stabil törzsre mindenképp szükségünk van a téli sportok űzéséhez. A pilates izolációs gyakorlatok által mély hasizmokat épít, emellett pedig erősebbek is leszünk tőle. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy ellenálló és erős testtel vágjunk neki a sípályának. A pilates megtanít minket arra, hogyan használjuk hatékonyan a törzsizmainkat, így könnyebb lesz belekezdeni a téli sportokba is (mivel a síelés és a snowboardozás is nagyban igénybe veszi ezt az izomcsoportot).

 

A pilates erősíti a hátat.

A síelők és a snowboardozók hátának alsó része gyakran túl van terhelve, és alul van edzve. Ennek eredményeként jelentkezik a kimerültség és a törzs nem megfelelő stabilizálása, amik pedig a csípő, a medence és a gerinc elmozdulásához vezetnek. A pilates segít minket abban, hogy stabilizáljuk a medencecsontot és hogy neutrális pozícióban tartsuk a gerincet. Ezáltal könnyebben tudunk (sí)talpon maradni, hiszen a helyes testtartás által gyorsabban alkalmazkodunk a dinamikus, rendkívül gyorsan változó talajhoz. Az energiaszintünk javulni fog, a mozdulataink precízebbek és hatékonyabbak lesznek, így könnyedén elkerülhetjük a sérüléseket és a kimerültséget egy hosszú, a pályán töltött nap végén.

 

A pilates segít elsajátítani a téli sportok összes trükkjét.

A pilates által erősíthető a hát, a lábak és a törzs. Mit érünk el ezzel? Elsősorban könnyebben tudjuk bevenni az éles kanyarokat, ugyanis jobban át tudjuk vinni az energiát a lécre. A pilates egyes gyakorlatai kifejezetten a lábra fókuszálnak. Nem csak az erőnk nő általa, hanem a magabiztosságunk is. Minden félelem és bizonytalanság nélkül tudunk kanyarodni és szlalomozni a pályán, ha pedig mégis úgy éreznénk, hogy elveszítettük az egyensúlyt, a pilates által megszerzett erőnek köszönhetően könnyedén el tudjuk kerülni az esést azzal, hogy kiegyenesedünk és stabilizáljuk a testtartásunkat.

 

A pilates segíti a felépülést és a sérülések elkerülését.

A síelés és a snowboard nem csak azért különlegesek, mert hó kell hozzájuk – mindkét sportban egyedi mozgást igényel az előre haladás, ez pedig a test jobbról-balra mozgatása. A nem megfelelő felkészültség, valamit a korábbi sérülések meggátolhatnak minket abban, hogy ezeket a mozdulatokat szabályosan végezzük, a szabálytalan mozgás pedig növeli a sérülések kockázatát.

A pilates gyakorlatai növelik a nagy izomcsoportok erejét és rugalmasságát, valamint erősítik a kisebb ínakat, szöveteket és izmokat a térdben és más érzékeny helyeken. A pilates által azt is megtanulhatjuk, hogy hogyan hozzuk egyensúlyba a testünket, és hogyan vegyük le a terhet a térdeinkről és a csípőnkről.

Röviden, a pilates ellenállóbbá tesz minket a sérülésekkel szemben!

 

A pilates jobb formába hoz minket.

Senki nem azért fektet időt és igyekezetet egy aktivitásba, hogy örökké ugyanazon a szinten maradjon. Fejlődni szeretnénk, egyre jobbak lenni és javítani a képességeinken. A pilates ebben is a hasznunkra tud lenni, ugyanis egyszerre növeli az erőt, az egyensúlyt, a rugalmasságot és a bíróképességet. Úgy javít a kondíción, hogy közben önbizalmat is ad, a fejlődéshez pedig pont erre a két dologra van legnagyobb szükség.

A tanulság magától értetődő – a pilates a téli sportokat is kiválóan kiegészíti! Lehetünk tökéletes kondícióban, de lehetünk abszolút kezdők is, nincs olyan ember, akinek ne származna előnye abból, hogy kipróbálja a pilatest.

 

Call Now Button