fbpx Skip to main content

A pilatesről szkeptikusoknak

Közzétette: 2019-07-14Pilates

Amikor meglátjuk a pilates összes előnyét egymás alatt felsorolva, egy kicsit úgy tűnhet, mintha a Teleshop legújabb csoda-eszközéről lenne szó. Számtalan előny, a testtartástól kezdve egészen a memóriáig, a pilates egyszerűen mindenre jó… Mégis mi kötelez minket arra, hogy feltétel nélkül elhiggyük őket? Hogyan lehet hasznos a pilates, mikor a gyakorlatok nagy részét a padlón fekve végezzük?

A nehéz súlyok, a magas emelkedők, a gyorsaság… Ezek kellenek ahhoz, hogy egy edzés sikeres legyen. A padlón végzendő gyakorlatok a gyengéknek és a betegeknek vannak. Legalábbis sokáig ezt gondoltuk.

Az igazság azonban más. A pilates, ha helyesen végezzük, valóban rengeteg előnnyel jár. Ilyenek például a testtartás, a rugalmasság, a csontsűrűség, az izmok bíróképessége, és így tovább.

Szinte már túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen. Hogy azonban ne csak arról legyen szó, hogy mire képes a pilates, nézzük, mire nem képes:

  • A pilates nem kardiovaszkuláris (aerobik) gyakorlat. A pulzus valamennyire megemelkedhet ugyan, de nem fogja elérni azt a szintet, amit az aerobik gyakorlatok végzése közben.
  • A pilates nem helyettesítheti az erőnövelő gyakorlatokat. Habár dolgozik a törzs izmain, nem éri el azt az intenzitást, amelyet például a súlyemelés.
  • A pilates nem egy kalóriaégető gyakorlatsor. Kutatások alapján, egy 50 perces kezdő szintű pilatessel 175, míg haladó szintűvel 250 kalóriát égetünk el.

A pilates tehát legjobban akkor fejti ki hatását, ha aerobikkal, erőnövelő gyakorlatokkal és hajlékonyságot növelő gyakorlatokkal (ilyen például a jóga) kombináljuk. Felmerül a kérdés, hogy ha már úgyis végig kell csinálni ezeket a gyakorlatokat, minek adjuk hozzá még a pilatest is? Egy egyszerű példán keresztül magyarázzuk el a pilatesnek azon előnyeit, amelyeket más gyakorlatokkal nem tudnánk elérni.

Üljünk egyenesen, kényelmes pozícióban. Helyezzük mindkét hüvelykujjunkat a hasunkra, majd köhögjünk párszor. Érezhetjük, ahogyan a hasizmaink megfeszülnek. Tartsuk az ujjainkat még mindig a hasunkon, és vegyünk egy nagy levegőt az orrunkon keresztül. Kilégzéskor nyissuk ki enyhén a szánkat, és a lehető legerőteljesebben (de lassan!) engedjük ki a levegőt úgy, hogy hallatszódjon („húúúú” vagy a „szíííí” hangot keressük). Ugyanazok az izmok feszültek meg, mint a köhögéskor. Ez az izomzat a keresztirányú hasizom, amely a test fűzőjeként működik. Ahogyan ezek az izmok erősödnek, úgy a has egyre laposabb és feszesebb lesz. A mély, hallható légzés (amit az előbb próbáltunk ki) olyan módon dolgoztatja a keresztirányú hasizmokat, amelyre más gyakorlatok nem képesek. A pilates minden gyakorlata igénybe veszi ezeket az izmokat, ezért annyira hatékony a törzs erősítésében.

Ha szabályosan és kellő koncentrációval végezzük, a pilates nem könnyű – még a legedzettebbeknek sem. Ahhoz, hogy helyesen végezzük a gyakorlatokat, a következőkre kell odafigyelni:

  1. Helyes légzés. Maga Pilates is megmondta: „Ha más instrukciót nem is követünk, akkor is meg kell tanulni a helyes légzést.” A feljebb leírt mély légzés segítségével erősíthetjük a keresztirányú hasizmot. Belégzéskor a mellkas kell, hogy táguljon, nem pedig a has. A has minden pillanatban feszült lapos kell, hogy maradjon (mintha fűző lenne rajtunk). Ezáltal a törzsizmok is dolgozni fognak.
  2. Koncentráljunk arra, hogy a vállakat minél távolabb tartsuk a fülektől, a lapockák alsó csücskét pedig a gerinc felé húzzuk.
  3. Tartsuk egyenesen a gerincet. A nyak és a fej minden pillanatban kövesse a gerinc természetes vonalát.
  4. Koncentráljunk minden egyes mozdulatra. Érezzük, ahogy megindul a törzsünkből a mozdulat.
  5. Gyakoroljuk a kontrollt. Ne lendületből mozogjunk. A mozdulatokat lassan és kontrolláltan kell végezni.
  6. Stabilizáljuk a testet. Ha valóban a törzsre fókuszálunk, akkor a testünk nem fog elcsúszni vagy eldőlni a fekve, ülve, vagy térdelve végzett gyakorlatoknál.
  7. Ismerjük a határainkat. Az, hogy keményebben és nagyobb lendülettel dolgozunk, nem azt jelenti, hogy messzebbre jutunk majd. Ha elsietjük a gyakorlatokat, nem fogjuk helyesen végezni őket. Hasonlóan, ha kezdők vagyunk, ne próbálkozzunk a legnehezebb gyakorlatokkal, koncentráljunk inkább az alapok elsajátítására.

Ezek lennének tehát az alap tudnivalók a pilatessel kapcsolatban. Még a szkeptikusok is láthatják, hogy nem egy csodaszerről van szó, ami varázslatosan átalakít minket egy alkalom után. Mint minden edzésformának, a pilatesnek is megvannak a saját előnyei és hiányosságai, ám ha ügyelünk a gyakorlatok szabályos elvégzésére, az előnyöket valóban már néhány óra után tapasztalhatjuk.

Call Now Button