fbpx Skip to main content

A tudatos mozgás

Közzétette: 2021-11-07Egyéb, Pilates

Naponta milyen gyakran mozogsz tudatosan? Pár percig? Órákig? Egész nap? Esetleg szinte soha? A legtöbben a mindennapi teendőket már automatikusan végezzük. Nem gondolkodunk azon, hogy melyik lábat melyik elé kell tenni, amíg gyalogolunk. Nem figyelünk oda arra, hogy melyik izmaink mozognak, amikor felkelünk az ágyból. Addig figyeltünk arra, hogy az autóban melyik pedált mikor kell lenyomni, amíg meg nem tanultuk. Pár hét aktív vezetés után azonban már ez is automatikusan megy.

Hogy lehet az, hogy ennyire eltávolodjon egymástól a test és az agy? És mit lehet tenni, hogy ismét összekössük a kettőt?

Tegyük fel, hogy szereztél magadnak egy pilates oktatót, akivel heti négy alkalommal találkoztok. Előtte hosszú éveken át minden másnap eljártál futni. Futás közben pedig mindenre gondoltál, csak arra nem, hogy mit csinálsz. Általában még a körülötted zajló dolgokat sem vetted észre. Abban a fél órában, amíg futottál, gondolatban már bevásároltál a vacsorához, megfőztél, kigondoltad, hogy mit veszel fel a szombati buliba, és eldöntötted, hogy hazautazol-e az ünnepekre. A tested pedig közben úgy működött, mint egy gép. Mint amikor felrakod az ebédet főni, miközben te valami egészen mást csinálsz.

Hasonló elvárásokkal érkeztél az első pilates órára is. Elvégeztél mindent, amit az oktatód mondott. Hogy odafigyeltél-e arra, hogy mit csinálsz, az már más kérdés. Kicsit csalódott is voltál, mert elmaradtak azok a fantasztikus hatások, amiket mindenki úgy emleget. A második órán már kezdett kialakulni egy rutin, te azonban ezt nem vetted észre, mert amint besétáltál az ajtón, kikapcsoltad az agyad. A gyakorlatok ugyanazok voltak, mint az előző órán, de neked mégis megint minden kis részletet el kellett mondani. A gyakorlat nevét, a légzési technikát, a szükséges mozdulatokat…

Minden óra olyan volt, mint a legelső, a haladás pedig sehogy sem akart eljönni.

Miért?

Azért, mert a pilates nem csak egy egyszerű edzésprogram. Nem olyan, mint a futás vagy a kerékpározás, amiknél bekapcsolod a kedvenc zenéd, vagy elindítod a sorozatod. A pilatesnél koncentrálni kell arra, hogy mit csinálsz. Tudnod kell, hogy melyik gyakorlatnál milyen mozdulatok vannak, és hogy milyen a sorrend. Ha nem figyelsz a test mechanikájára, a mozgástechnikára és a légzésre, nem fogod érezni a hatásokat!

Ha semmiképp nem tudod megjegyezni, jegyzetelj! A gyakorlatok között, a szünetekben, vagy az edzés után. Mindegy, hogy milyen módon szokod meg azt, hogy tudatosan mozogj, a lényeg az, hogy megszokd. Hamar rá fogsz jönni, hogy egyáltalán nem olyan lehetetlen, mint az elején gondoltad.

Ha pedig megtapasztalod azt a csendet és nyugalmat, ami a pilates helyes végzésével jár, soha nem akarsz majd visszatérni a régi szokásokhoz!

Igen, nagyon könnyűnek tűnik az elején, és igen, nagyon meglepő, amikor találkozol azzal a sok szabállyal és elvvel, amihez tartanod kell magad. Könnyebb leegyszerűsíteni a dolgot azzal, hogy egy picit csalsz? De megéri-e? Nem!

Ha nem hiszed, nyugodtan térj vissza a futáshoz, de ne lepődj meg, ha egyszer csak kimegy a bokád, mert nem figyeltél arra, hogy hova lépsz.

Ne félj a kihívásoktól! Csak egy kicsit kell odafigyelned. Kezdd a legfontosabbal, a légzéssel. Ha az már magától megy, próbálj meg javítani a koncentráción. Ha sikerül minden kósza gondolatot kizárni, és csak a légzésre koncentrálni, akkor a test irányítása is könnyebben fog majd menni. Ahogyan pedig javul a koordinációd, úgy egyre precízebb is leszel. Rájössz majd, hogy minden mozdulat a törzs izmaiból indul ki, és megtanulod központosítani az erődet. Rövid időn belül pedig azt fogod tapasztalni, hogy elérted az oly sokat emlegetett áramlást. Könnyedén, biztonságosan és helyesen fogod végezni a gyakorlatokat.

Figyelj oda, és hozz meg tudatos döntéseket minden aktivitásnál. Hamar észreveszed majd, hogy nem csak a pilates óra közben lesz az agyad szorosabb kapcsolatban a testeddel, hanem a mindennapokban is.

Call Now Button