fbpx Skip to main content

Azt gondolod, a pilates „furcsa”?! Íme 4 dolog, amivel eredményesebbé teheted a pilates órád.

Közzétette: 2017-11-05Pilates

Egyáltalán nem vagy egyedül, ha az első pilates órádon azt gondolod, hogy fogalmad sincs, mi történik.

 

Még mindig emlékszem az első pilates órámra, ami egy egyéni óra volt, sok-sok évvel ezelőtt. Noha előtte is sokat sportoltam, teljesen össze voltam zavarodva.

Néhány gyakorlat teljesen lehetetlennek tűnt, míg mások könnyűek voltak.

Úgy tűnt, hogy esélytelen, hogy helyesen végezzem a gyakorlatokat. Az oktató folyamatosan mozgásban tartott, figyelt rám, és adta az instrukciókat. Emlékszem, hogy azt gondoltam időnként: most viccel?! De, ahogy körbenéztem a stúdióban, a többiek is hasonló dolgokat „műveltek”, szóval azt gondoltam, akkor biztos tudja, mit, miért mond nekem.

Mivel ez egy egyéni óra volt, nem tudtam kibújni az oktató figyelme alól, szóval inkább úgy döntöttem, hogy végigcsinálom, ahogy tudom.

Még azon is elgondolkoztam, hogy visszamenjek-e egyáltalán….

Azonban az óra után energikusnak éreztem magam. Azt éreztem, hogy az izmaim megnyúltak, jó érzés a bőrömben lenni, megfiatalodtam. Ezért úgy döntöttem, hogy nézzük meg, mi lesz a következő órán. Tudom, hogy nem csináltam mindent tökéletesen – meg sem közelítettem… – , de jó pár alkalom után a derekam már nem fájt, úgy éreztem, hogy mélyebben tudok lélegezni, és nem utolsó sorban óra után több energiám volt, mint előtte.

Néhány alkalom után kezdtem érteni az instrukciók egy részét. Volt néhány  „AHA” pillanatom, ami minden megváltoztatott. Amikor elkezdtem megérezni, amiről beszéltek. Ekkor már lenyűgözött.

Ez volt a kezdet… gyakorlással egyre jobban éreztem magam, egy másfajta erőt éreztem a testemben, ami minden más mozgást is könnyebbé tett, még erőteljesebbé. Elhatároztam, hogy én is ezt akarom csinálni, és segíteni a vendégeimnek, hogy ők is megérezhessék ezt. És noha eltartott egy darabig, átképeztem magam, és pilates oktatóvá váltam.

Évekig tanultam, és a mai napig képzem magam folyamatosan, hogy naprakész legyek, változatos, élvezetes és szakmailag profi órákat tartsak.

Én nem rendelkeztem professzionális táncos háttérrel, mint oly sok pilates oktató. Teniszeztem, kyokushin karatéztam, thai bokszoltam. Ezeket imádtam, olyan sportokat csináltam addig, ahol teljesen másfajta erőkifejtésre volt szükség. A pilates egy teljesen újfajta kihívás volt. Egészen különleges volt számomra a maga body&mind lelkületével.

Eleinte gyakran éreztem néha azt, hogy túl könnyű, máskor meg azt, hogy túl nehéz nekem. A korábbi sportból a lábaim erősek voltak, bármennyit tudtam volna guggolni, de azt, ahogyan a pilatesben használjuk az izomzatot valahogy teljesen új volt számomra (és meglehetősen idegesítő tudott lenni időnként…).

Tudatosan használni a mélyizmokat, a törzs stabilizáló izomzatát… Nos, az volt a nehezebb része. Egy ideig vagy egyáltalán nem éreztem őket, vagy véletlenül volt izomlázam olyan helyeken, amiről korábban azt sem tudtam, hogy ott is lehet izom! Aztán egyszer csak megéreztem! Olyan izmokat, amikről addig azt sem tudtam, hogy léteznek. Persze, úgy tűnt, hogy egyszer csak megvoltak, aztán rájöttem, hogy szükségem volt némi időre, mire megtaláltam, és megtanultam használni azokat.

Saját élményeim miatt bátorítok mindenkit arra, hogy pilateszezzen. Érdemes az elején egy oktatóval megtanulni az alapokat, hatékonyabb lesz, de, ha máshogy nem, akkor otthon videóra tornázzatok a pilates metódussal. A pilates nem arról szól, hogy bárkinek meg kell felelned, vagy meg kell mutatnod bármit is. Nem kell előadnod magad. A pilates abban támogat téged, hogy olyan minőségű életet élj, amilyet szeretnél. Erősebb legyél, aktívabb életet élhess, a mozgásban ne korlátozzanak fájdalmak. Akár úszni, futni, ugrálni, falat mászni, súlyt emelni, vagy bármi mást szeretsz is csinálni, pilatesszel megtámogathatod, hogy harmonikusabb, könnyedebb legyen a mozgásod. Tudatosabban fogsz mozogni a hétköznapokban, vagy akár más sportokban is hatékonyabb leszel, jobb lesz a testtartásod is. És, amikor egyszer csak ez megtörténik, az nagyon jó érzés!

Azért nem utolsó sorban, önálló edzésformaként is megállja a helyét, és többször volt szerencsém már találkozni olyan emberekkel, akik előtte nem szerettek mozogni, de a pilateszt nagyon megszerették!

Én azt szoktam mondani, hogy csináld azt, amit szeretnél, de mozogj, használd a tested! Akkor szívesen fogsz rá időt szakítani, ha élvezed. Ha nem szereted az testmozgást, amit választottál, mindig fogsz találni valami fontosabb elintéznivalót. A mosást, a bevásárlást, stb. Persze, azt gondolom, hogy mindenkinek kéne pilateszeznie, mert ez annyira jó. Végre egy sport, ami az egészségről szól, kikapcsol, és a kihívás sem hiányzik belőle. Ettől persze még elfogadom, ha valakinek mondjuk a labdarúgás, vagy a vízilabda a kedvence. De mindenképpen tanuld meg a helyes mozgást, hogy jól bánj a testeddel, ezzel megelőzöl egy csomó sérülést, és élvezetesebb lesz, amit csinálsz!

Néha látom a vendégeim arcán ugyanazt az arckifejezést, amit én is megéltem. Amikor azt gondolják: „ez most komoly?!” Sokszor eszembe jut, milyen szerencsétlenül éreztem magam én is… Ismerem az érzést, amikor azt mondják: „én ezt sehol sem érzem”. Ami sokszor annyit jelent, hogy kell még idő, hogy be tudják kapcsolni a megfelelő izmokat. És nem azt jelenti, hogy ők már nagyon erősek, és nem kell edzeniük.

Bárki elkezdheti a pilatest. Nem számít, hogy mennyi idős vagy, milyen nemű, mennyire vagy edzett, vagy, hogy van-e balett táncos múltad. Több száz gyakorlat áll rendelkezésre talajon, és a speciális pilates gépeken, és ezeknek is számos modifikációja van, hogy testalkatra, és edzettségi szintre lebontva megtaláljuk azt, amire szükséged van. Ezt azért írom, mert gyakran hallom, hogy nem érzi magát valaki elég tudatosnak hozzá, vagy nem elég fitt. Sokszor találkozom emberekkel, akik érdeklődőek, és szeretnék kipróbálni a pilatest, akár egyéni, akár csoportos óra keretében, majd elkezdik lebeszélni magukat azzal, hogy ők nem elég hajlékonyak ehhez, nekik nem olyan a testalkatuk, épp itt fáj, ott fáj, amott fáj, az ő mozgásuk nem elég kecses ehhez, vagy épp, hogy nekik nincs olyan ruhájuk, stb… Azért vagyunk mi oktatók, hogy segítsünk az órán, megtanítsuk, hogyan csináld, támogassunk abban, hogy formáld a tested, alakítsd a mozgáskultúrád, és jobban érezd magad a bőrödben. Megtanulj úgy mozogni, ahogy szeretnél, olyanná formáld magad, amilyen lenni akarsz, és mindezt fájdalommentesen.

A pilates azonban profi sportolók is végzik. Néha nekik az elején túl könnyűnek tűnhet, de érdemes türelmesnek lenni, nem feladni az elején, mivel a pilates már csak ilyen: minél többet csinálod, annál könnyebb, ÉS egyúttal annál nehezebb lesz. Minél jobban érzed, mit csinálsz, annál hatékonyabb. És nem utolsó sorban, annál szórakoztatóbb!

 

Szeretnék néhány tippet adni, hogy bátorítsalak titeket, adjatok esélyt a pilatesnek:

  1. Türelem! Bánj jól magaddal, és legyél türelmes! A testednek időre van szüksége, hogy megtanuljon új dolgokat. Ez egy teljesen másféle mozgásforma, mint, amit eddig csináltál. Olyan, mintha egy új nyelvet tanulnál meg. Koncentrálj, hozd mindig az aznapi legjobb formád, és biztosan fogod érezni és látni az eredményt!
  2. Kitartás! Ne add fel! Csak gyere el órára, és csináld! Köteleződj el mellette, hidd el, megéri! Oly sok vendéggel tapasztaltam már meg, amikor végre egyszer csak megéreznek valamit, amit már hetek, vagy épp hónapok óta tanítok. Csak találd meg, hogy a saját időbeosztásodba mikor tudod beleilleszteni és tréningezz! Hosszú távú terveket is bátran szőhetsz! A pilates, ha egyszer megérzed, életformáddá válik.
  3. Gyakorolj! Nyugodtan emlékeztesd magad: ez nem verseny, nem kell senkinek sem megfelelned. Kivéve saját magadnak. Magadért csinálod. Ne aggódj, hogy eleinte, hogy néz ki, amit csinálsz, csak építsd be a napi/heti rutinodba. Meg fogod tanulni. Ha nem tudsz eljönni az órára, gyakorolj otthon!
  4. Légy jelen! A pilateshez szükséged lesz a testedre, és az agyadra is. Minél inkább jelen vagy, teljes figyelemmel végzed a gyakorlatokat, annál hatékonyabb lesz. Kevésbé lesz az, ha csak „végigcsinálod” az órát rutinból, de nem figyelsz. Szánd magadra ezt az időt. Az agyadnak is jól fog esni ez a másfajta terhelés, mint amiben egész nap pörögsz, és lehet, hogy a feladataidat is hatékonyabban fogod végezni, miután kikapcsolódtál a mókuskerékből egy órára. Sőt sokkal fókuszáltabb leszel! Nálam ez legalábbis mindig így van, és a vendégeim is megerősítenek ebben.

 

Kíváncsi vagyok, hogy mi a te történeted a pilatesszel? Ha van kedved, írd meg nekünk, hogy te hogyan érezted magad az első órán, és mi lett a folytatás?!

Call Now Button