Vigyázz a gerincedre, csak egy van belőle!

Közzétette: gerinctréning, Pilates

Miért fontos a gerincünk?

• Mert a gerinc teszi lehetővé azt, hogy lehajoljunk és elforduljunk. Stabilitást, és mozgásteret biztosít a törzsünknek. A gerinc sérülései limitálják a mozgást. Ha sérülésből épülünk fel, ha rossz a testtartásunk vagy ha idővel „elkoptattuk” a gerincet, az mind megnehezíti az egyenesen ülést, a hajlongást, a sétálást, a nyak mozgatását, az emelést stb.

• Az idegrendszer és a gerinc szoros kapcsolatban vannak egymással. A gerinc két oldalán lépnek ki az idegek a testünkbe, ezen keresztül jutnak el az impulzusok az agyból akár a kislábujjadig, és vissza.. A sérült gerinc akadályozhatja a kapcsolatot az agy és a végtagok között. Ez tompaság vagy bizsergés érzetét keltheti a kezekben és a lábakban. Drasztikusabb esetben bekövetkezhet a gerincvelő-sérülés is, ami mindig bénuláshoz vezet.

• Nyeléskor az ételek és italok a nyelőcsövön keresztül jutnak el a gyomorba. A nyelőcső normális esetben párhuzamos a gerinccel. Ha azonban a gerinc valamilyen sérülés vagy betegség következtében szabálytalan helyzetbe kerül, nekinyomódhat a nyelőcsőnek, vagy akár át is szakíthatja azt.

• A helytelen testtartás, a rossz mozdulatok és az intenzív edzések túlzott nyomást helyeznek a gerincre. A folytonos túlterhelés megviseli a gerincet, így idővel nő a sérülések kockázata. Ezek a sérülések szinte midig műtétre szorulnak, és tartósan is károsíthatják a gerinc csontjait és ízületeit.

• Ha a gerincünk nem „működik” megfelelően, az életminőség jelentősen rosszabbodik. Számos aktivitásból maradhatunk ki. Nemcsak, hogy korlátozott lesz a mobilitásunk, de a fájdalomra is számítanunk kell.
Éppen ezért, vigyázzunk a gerincünkre! Nézzük, hogyan tudjuk megóvni a gerincünk egészségét!

Térjünk át az egészséges életmódra!

A legjobb, amit tehetünk a saját egészségünkért, az az, hogy elhagyjuk az egészségtelen szokásainkat, és egy új, egészséges életmódot vezetünk be. Gondoltál már arra, hogy ez nem valami büntetés, hanem saját magad szeretete, és tisztelete, hogy megtanulsz jól bánni magaddal, és megadod magadnak, amire szükséged van? Ez magába foglalja az egészséges ételeket, a rendszeres tornázást, a súlyúnkra való odafigyelést, a dohányzás elkerülését stb. A rendszeres edzéssel erősíthetjük a hasizmokat, amelyek fontos szerepet játszanak a medence és a hát alsó részének támogatásában. A pilates kiváló módszer a gerinc egészségének megőrzésére és az izmok erősítésére. Alacsony intenzitású, így minden korosztálynak megfelel, modifikálhatóságának (egyénre szabhatóságának) köszönhetően pedig egyaránt alkalmas amatőrök, professzionális sportolók és sérülésből felépülők számára is. Azzal, hogy megfelelően étkezünk, ellátjuk a szervezetet olyan tápanyagokkal, amelyek segítségünkre vannak a gerinc és a gerincet körülvevő izmok kisebb sérüléseinek gyógyításában.
Ahhoz, hogy a lehető legjobban tudjon teljesíteni, a testünknek pihenésre van szüksége. Ha nem hanyagoljuk az alvást, azzal jelentősen hozzájárulunk a gerinc egészségéhez. Nem mindegy azonban, hogy a székben ülve bóbiskolunk el, vagy a minőséges matraccal és párnával felszerelt ágyunkban – rendkívül fontos előkészíteni a megfelelő környezetet. Az sem mindegy, hogy milyen pózban alszunk. Legjobb az oldalunkon vagy a hátunkon feküdni.
Talán bele sem gondolunk, hogy milyen hatással vannak a mindennapi, rutinos aktivitásaink a gerincünk egészségére. Az olyan apróságok, mint az emelés, komoly sérülésekhez vezetnek, ha szabálytalanul végezzük őket. Ne akarjunk keménynek tűnni – ha valami túl nehéz, kérjünk segítséget!
Az apró, mindennapi változások kulcsfontosságúak.
Általában bele sem gondolunk, hogy az apró, megszokott napi aktivitásaink hogyan vannak kihatással az egészségünkre. Szakítsunk egy kis időt arra, hogy átgondoljuk, hogy mi mindent csinálunk egy nap, hogy az hogyan hat a gerincünkre, és hogy hogyan tudnánk javítani rajta. Legközelebb válasszunk olyan cipőt, ami megfelelő támogatást nyújt! Munka közben tartsunk több szünetet, hogy ne legyünk túl sokáig ugyanabban a pozícióban. Ha irodában dolgozunk, és napjaink nagy részét a székben ülve töltjük, akkor tegyük minél ergonomikusabbá a környezetünket. Üljünk úgy, hogy a hátunk alsó része mindig támogatva legyen, a számítógép képernyőjét pedig helyezzük a szem magasságába, hogy elkerüljük az előre görnyedést.
Kezdjük a kisebb lépésekkel, hiszen nem könnyű egyik napról a másikra áttérni egy teljesen új életstílusra. Ha észrevesszük, hogy az olyan egyszerű változtatások, mint egy új párna, milyen pozitív hatással vannak az életünkre, hamar kedvet fogunk kapni arra, hogy komolyabb lépéseket is megtegyünk a gerincünk egészsége érdekében!

Ha nem tudod, hol kezd el, vagy szeretnéd tudatosabban, gyorsabban felépíteni az új életmódod, keress bátran, segítek! Ez egy folyamat, ahogy megtanulsz egy olyan életformát, ahol hosszú távon támogatod az egészséged. Rendben van, ha elsőre nem megy valami tökéletesen, ha vannak időnként nehézségek, ha valamit nem tudsz egyedül megoldani. Ami viszont szerintem elengedhetetlen: élvezd! Hosszú távon az eredmény megfizethetetlen lesz.

Miért ajánlott mindenkinek a pilates? – 2. rész

Közzétette: Pilates

 

Előző cikkünkben megismerhetted a pilates öt előnyét – a lista azonban folytatódik!

Előtte azonban jöjjön egy kis érdekesség – tudtad-e, hogy Cameron Diaz a Charlie angyalai című filmben kapott szerepére pont a pilates segítségével készült fel?

Nézzük, miért döntenek az olyan sztárok, mint Diaz, vagy akár Kate Hudson, Sandra Bullock és Gwyneth Paltrow a pilates mellett!

 • A pilates helyrehozza a testtartást.

A helyes testtartás csak akkor lehetséges, ha a törzs izmai elég erősek. A jó testtartás azt jelenti, hogy a gerincünk, az ízületeink neutrális (=semleges) pozícióban vannak. Ebben a helyzetben van a legkevesebb feszültség a testben, ráadásul hosszú távon segít megelőzni a rossz pozícióból adódó kopásokat.

A testtartásra gyakorolt pozitív hatása teszi a pilatest ideálissá a hátfájás enyhítésére.

 • A pilates növeli az energiaszintet.

Itt egy igazi paradox – minél többet edzel, annál több energiád lesz. Hogy lehetséges ez? Hiszen köztudott, hogy az edzés arra (is) jó, hogy levezessük a felesleges energiát.

A pilates serkenti a vérkeringést és a légzést, stimulálja a gerincet és az izmokat és boldogsághormonokkal árasztja el a testet. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy pilates után energikusabbak legyünk. Éppen ezért a pilates más mozgásformák kiegészítőjeként is megállja a helyét. Ha azonban nincs időd egy teljes edzésre, 5 perc pilatestől is érezni fogod, hogy megnőtt az energiaszinted.

 • A pilates segít fogyni.

Ha rendszeresen és kitartóan pilatesozol, a tested meg fog változni. Hosszabb, erősebb izmaid lesznek, egészben karcsúbb leszel és jobb lesz a testtartásod, mindez által pedig kecsesebben tudsz majd mozogni. Ezáltal sokkal vékonyabbnak fogsz tűnni még akkor is, ha a kilók száma nem változott.

Ha fogyni akarsz, a szabály egyszerű – égess el több kalóriát, mint amennyit beviszel. A pilates segíteni fog ebben. Ha pedig valamilyen zsírégető aktivitással párosítod, akkor egy fantasztikus eszközt fogsz kapni.

 • A pilates fokozza az éberséget.

Nemhiába hívta Joseph Pilates a pilatest Contrology-nak. Szerinte a pilates „a test, az elme és a lélek teljes koordinálása”. Ezért is olyan különleges a pilates – minden gyakorlat teljes figyelmet igényel. Amikor kizárólag a mozdulatokra figyelünk, az agyunk és a testünk egyesülnek. Így érhető el a legtöbb pozitív hatása a pilatesnek.

A pilates alapelvei – a központosítás, a koncentráció, a kontroll, a precizitás, a légzés és az áramlás – a fő tényezői a test és az agy teljes integrálódásának.

 • Rengeteg módon tudunk pilatesezni.

Ma már rendkívül könnyű pilates oktatót találni. Nemcsak az internet van tele velük, de az edzőtermekben és a különböző stúdiókban is találkozhatunk velük. Ahhoz képest, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még csak egy maréknyi ember ismerte a pilates rejtélyeit, ma már számos szakképzett oktató van. Ha abszolút kezdő vagy, érdemes felkeresni egy szakembert, ugyanis így lehet a leghatékonyabban elsajátítani az alapokat. Miután ezeket elsajátítottad, már otthon is edzhetsz – az egyszerűbb gyakorlatok elvégzéséhez csupán egy pilates szőnyegre van szükséged (ami annyiban különbözik a jóga szőnyegtől, hogy egy leheletnyivel vastagabb).

Számos opciód van tehát – csinálhatod otthon vagy stúdióban, egyedül vagy csoportban, szőnyegen vagy reformeren, 5 percig vagy egy óráig. A választás a tiéd!

A pilatesnek nem csak tíz előnye van. Ha azonban minden egyes előnyét fel szeretnénk sorolni, akkor a cikk soha nem ért volna véget. Éppen ezért nem találkoztunk például a pihentetőbb alvással a listán, pedig az is egy jelentős előny.

Nos, mi az ítélet? Érdemes kipróbálni a pilatest? Szerintünk igen. Próbáld ki, és fedezd fel, hogy mi minden maradt le a listánkról!

Pilates az idősebb korosztálynak

Közzétette: Egyéb

Rég elmúltak már azok az idők, amikor az idősebb korosztályt csak a hintaszékben ülve tudtuk elképzelni. Mivel a pilates gyakorlatai kedvünk szerint módosíthatók és átalakíthatók, az idősebb korosztálynak sem kell lemondania az aktív életmódról. Többé már nem szabnak gátat az edzésnek a korral járó nehézségek, mint például a gyenge csontok vagy a reuma. Végül is, maga Joseph Pilates is aktívan pilatesozott még a nyolcvanas éveiben is!

„A pilates tökéletes az idősebbeknek, ugyanis nem terheli meg a testet annyira, mint más gyakorlatok, és korántsem olyan káros az ízületekre, mint a legtöbb sport”, mondja Ellie Herman, pilates oktató, és több pilates stúdió tulajdonosa. „Rendkívül gyengéd módja az edzésnek. Ha benne jársz a korban, és már egy ideje nem edzettél, a pilates tökéletes arra, hogy újra kezdd az edzést.”

Pilates tanfolyamok az idősebb korosztálynak

Habár a pilates könnyen követhető videón keresztül, vagy könyvek alapján, mégis tanácsos beiratkozni egy csoportba, főleg akkor, ha kezdők vagyunk.

Ahogyan a pilates egyre elfogadottabbá válik a fitnessz világában, az idősebbek számára specializált pilates tanfolyamok is egyre nagyobb számban jelentkeznek. Ha mégsem találunk a közelben ilyen csoportot, érdemes megpróbálkozni a kezdő csoporttal. A legtöbb idősebb személy számára a kezdő csoport szintje nem túl nehéz, és pont elegendő teret ad a fejlődésnek. Az is egy pozitívum, hogy a csoportok általában relatív kis létszámúak, ezért az oktató külön oda tud figyelni arra, hogy a gyakorlatok személyre szabottak legyenek. Ráadásul a kis létszámú csoportok hamarabb összekovácsolódnak, így pár óra után már igazi kis közösségben tudunk edzeni.

A harmadik opció a személyi edző, aki a legtöbb pilates stúdióban megtalálható. Így sajátíthatók el legkönnyebben a pilates alapjai. Egyetlen hátránya az, hogy ebben az esetben nincs körülöttünk egy csapat, aki motiválna minket.

Mire figyeljünk?

Mielőtt belevágnánk a pilatesbe, mindenképp konzultálni kell az orvosunkkal. A pilates rendkívül alkalmazkodó, de fontos tudni, hogy milyen betegségeket kell figyelembe venni a gyakorlatok meghatározásánál.

Sokan tapasztalják azt, hogy az évek múlásával az egyensúly, a hajlékonyság és a teherbíró képesség már nem a régi. A pilates vissza tudja fordítani az öregedés ezen jeleit, csupán egy kis elkötelezettség és kitartás kell hozzá. Semmiképp nem kell szégyellni azt, hogy egyes feladatokat nem tudunk elvégezni – minden diáknak jogában áll a gyakorlatokat a saját képességeihez igazítani. Egy jó oktató együtt dolgozik a tanulóival, felméri a képességeiket, és nem utolsó sorban vigyáz rájuk. Nem kell attól tartanunk, hogy megsérülünk vagy elesünk, és soha nem kell olyan gyakorlatokba belevágnunk, amelyeket nem tudunk elvégezni.

Pilates és csontritkulás

A csontritkulást nem szabad figyelmen kívül hagyni, ugyanis egy óvatlan mozdulat akár hónapokra is távol tarthat minket az edzéstől. A csontritkulás a csontok szerkezetének gyengülését jelenti, és a törések és repedések nagyobb kockázatával jár. A 65 éven felülieknél már nagy esély van arra, hogy kialakul a csontritkulás, ezért rendkívül fontos megvizsgálni a csontok sűrűségét, mielőtt belevágnánk a pilatesbe.

Az olyan gyakorlatokat, ahol a saját testünket használjuk súlyként (ilyen a pilates is), gyakran ajánlják az orvosok a csontritkulás kialakulásának megelőzésére. Ha azonban már jelen van az állapot, a gyakorlatok jelentősen megváltoznak. Ilyen esetben a legtöbb egyensúlyt igénylő gyakorlat, az előre hajlás és a különböző csavarások nem ajánlottak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a csontritkulásban szenvedők nem pilatesezhetnek, csupán azt, hogy a gyakorlatokat úgy kell meghatározni, hogy a csonttörés kockázatát teljesen kizárjuk.

Mi a végítélet?

A pilates az idősebb korosztály számára is rendkívül hasznos. Éveket fiatalodhatunk a pilates segítségével, ha elkötelezettek, kitartóak, lelkesek és óvatosak maradunk.

Pilates sportolóknak

Közzétette: Egyéb

Atléta vagy? Nap mint nap új kihívásokat helyezel a tested elé? Ha igen, akkor ez a cikk neked szól!

Az atléták általában egy sportra specializálódnak – legyen az maraton, cross-fit, MMA, tenisz, kosárlabda, box, vagy bármi más.

Ha valaki teniszező, az nem fog fociedzésre járni. Hasonló módon, a maratonra sem úgy fog felkészülni, hogy beiratkozik egy box-tanfolyamra. Amiben a legjobbak akarunk lenni, és ami a szenvedélyünk, arra helyezzük a hangsúlyt, más mozgásformákkal pedig ritkán foglalkozunk. És habár az elhivatottsággal semmi gond nincs, mégis fontos megemlíteni, hogy mivel jár az, ha folyton ugyanazt a gyakorlatsort végezzük:

 • Túlterheljük a célzott izomcsoportot.
 • A többi izmot nem használjuk, így azok nem tudnak fejlődni.
 • Előfordul, hogy csak a jobb, vagy a bal felünkre fókuszálunk.
 • Növeljük a sérülések kockázatát.

A pilates ezekre, és még számos más kérdésre is választ ad.

Az elkötelezett sportolók így is egész napjukat az edzéssel töltik, természetes hát, hogy nem akarnak még egy mozgásformát hozzáadni a már így is túlzsúfolt edzésprogramhoz. A pilatesre azonban megéri időt szakítani. Ma már egyre több sportoló fedezi fel a pilates jótékony hatásait, és várható, hogy ez a trend az elkövetkezendő években tovább fog növekedni.

Joseph Pilates is atléta volt. Fiatalkorában rendkívül tehetséges boxoló és gimnasztikus volt. Ennek a két sportágnak köszönhetően jött rá arra, hogy mi az igazán szükséges ahhoz, hogy sikeres sportolók lehessünk. A sportban szerzett tapasztalatai által könnyen megértette, hogy a testet nem csak egy bizonyos sportágra kell felkészíteni. Több elemre van szükség ahhoz, hogy maximális teljesítményt tudjunk nyújtani. Sok-sok gondolkodás és kísérletezgetés eredményeként létrejött a mozgásforma, amit ma pilates módszerként ismerünk (és amit Pilates kontrollógiának hívott).

A testnek egyensúlyra és harmóniára van szüksége, erről azonban még az élsportolók is hajlamosak megfeledkezni. Ha azonban sokáig hanyagoljuk az egyensúly fenntartását, az szinte mindig sérülésekhez vezet. Sok világhírű sportoló óvja meg magát a sérülésektől pont a pilates segítségével.

Egy tökéletes világban az atlétáknak mindig lenne egy fél órácskájuk a pilatesre. A valóság azonban egészen más – a sportolók így is napi több órát töltenek edzéssel, és egyszerűen nincs lehetőség arra, hogy még a pilatest is besűrítsék a napirendbe. Éppen ezért fontos az, hogy minden sportoló megtanulja, hogy hogyan lehet a pilatest beépíteni a már meglévő napi rutinba. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy érdemes-e, gondoljunk csak bele, hogy hány karrier ért véget idő előtt egy alattomos (és könnyen elkerülhető) sérülés miatt?

Hogyan tudjuk ezt elérni?

Ha szorít minket az idő, és semmiképp nem tudunk beiratkozni egy tanfolyamra, akkor sem kell lemondani a pilatesről. Három dologra kell igazán odafigyelnünk, és mindhárom dolgot könnyedén be tudjuk építeni a már meglévő edzésprogramunkba.

Az egyik ilyen dolog a lábfej. A sportolók edzés során 99 százalékban talpon vannak. Éppen ezért fejlesztett ki Pilates egy külön rutint, ami kizárólag a lábfejre fókuszál. Nyújtásokból és erősítő gyakorlatokból áll, amit a többi gyakorlat közötti szünetekben is el tudunk végezni.

A másik fontos dolog a törzs mozgása. A törzs tartja egyben a testet, és innen ered a stabilitás, az erő és a kontroll. Ha nem elég erős a törzsünk, akkor a sérülések kockázata jóval nagyobb, főleg a kemény edzéseknél. A pilates megtanít minket helyesen mozgatni a törzset, és már pár gyakorlat után érezni tudjuk a hatását.

Az utolsó, de talán a legfontosabb dolog a légzés. A légzés által oxigénnel látjuk el a testünket, ami lehetővé teszi, hogy jól teljesítsünk. Legtöbbször azonban az egyik tüdőszárny keményebben dolgozik, mint a másik. Ez főleg az olyan sportágakra jellemző, ahol az egyik oldalunkat jobban igénybe vesszük, mint a másikat. Ilyen például a tenisz. Ez oxigénhiányhoz vezet, ami pedig csökkenti a cirkulációt és a mozgékonyságot. Éppen ezért, minden sportolónak meg kell tanulnia a megfelelő légzéstechnikát. A pilates egyik alapelve a légzés, pontosabban a mély belélegzés és az erőteljes, lassú kilélegzés.

Kár lenne nem a lehető legjobban teljesíteni, és kitenni magunkat a felesleges sérüléseknek, főleg, mert egy olyan egyszerű dologgal, mint a pilates, minden gondunk orvosolható. Igyekezzünk beépíteni a pilatest a napi rutinunkba, és utána már nincs más dolgunk, mint élvezni a pozitív hatásait!

Miért fontos a nyújtás?

Közzétette: nyújtás, Pilates

Ahogyan öregszünk, az izmaink és az ízületeink sokat veszítenek a rugalmasságukból. Ez még a mindennapi teendőket is kihívássá teheti. Lehet, hogy a kezdetekben észre sem vesszük – csupán a fáradtságra fogjuk azt, hogy nehezünkre esik elérni a felső polcon található dolgokat, vagy a szőnyeg alá seperjük a fájdalmat azzal a kifogással, hogy csak rosszul aludtunk. Miért élnénk azonban együtt a fájdalommal és a kényelmetlenséggel, ha egy egyszerű gyakorlatsorral enyhíthetünk rajta, vagy akár teljesen meg is szüntethetjük? Azzal, hogy beépítjük a testmozgást a napi rutinunkba, jelentősen javíthatunk a mobilitáson, az egészségen és az életminőségen.

Nézzük, pontosan milyen pozitív hatásai vannak a nyújtásnak:

 • csökkenti az izmok feszültségét,
 • növeli az izomkoordinációt,
 • javítja a cirkulációt,
 • növeli az energiaszintet,
 • ellazít,
 • javítja a testtartást,
 • csökkenti az ízületi és izomfájdalmat,
 • csökkenti a sérülések kockázatát,
 • gyorsítja az izmok regenerálódását,
 • javítja az egyensúlyérzéket és a hajlékonyságot
 • jobb életminőséget és erősebb test-lélek kapcsolatot eredményez.

A nyújtás a pilatesben is nagy szerepet kell, hogy kapjon. Mivel a pilates alacsony intenzitású, ezért az izom- és ízületi sérülésekkel és fájdalmakkal küszködők számára is megfelelő. A pilates a nyújtásokkal kombinálva tökéletes edzésprogramot képez. Számos módon tudunk nyújtani, és mindegyik módszer alkalmazásával el tudjuk érni a felsorolt előnyöket.

A statikus nyújtásnál egy-egy pozíciót hosszabb ideig tartunk. Sokan izometrikus nyújtásnak is nevezik. A statikus nyújtás lehet passzív és aktív.

A passzív nyújtás tehát a statikus nyújtás egyik formája, ahol a nyújtás hosszabb ideig van megtartva, Ilyenkor egy külső erő, például a gravitáció vagy a saját súlyunk teszi lehetővé, hogy létrejöjjön a nyújtás. A pilatesben külső erőként különböző felszereléseket, leginkább szalagokat használunk.

Az aktív nyújtás esetében az agonista izom összehúzódik, ösztönözve ezzel az antagonista izmot a nyújtásra. Más szóval, az egyik izmot dolgoztatjuk azzal a céllal, hogy egy másikat nyújtani tudjunk.

Az edzés utáni nyújtás célja, hogy az izmaink az edzés után visszatérjenek abba az állapotukba, amelyben az edzés előtt voltak. Általában a pilates edzés utolsó részét képezi, akár úgy is tekinthetünk rá, mint az izmok karbantartására. Egy-egy mozdulatot nagyjából 10-15 másodpercig tartunk. Fontos, hogy egyik izomcsoport se maradjon ki a nyújtásból, és hogy ne ugorjuk át ezt a lépést, hiszen sokat segít a sérülések megelőzésében.

A dinamikus nyújtás a mozdulatokon keresztül történik, és általában a bemelegítés részét képezi egy pilates órán. Célja a mobilitás növelése és a test előkészítése magára az edzésre. Minden ízületet és izmot meg kell mozgatni a dinamikus nyújtás során, ugyanis így fog legjobban felmelegedni a test.

Minden nyújtásnál fontos betartani a következő szabályokat:

 • Legyünk biztosak abban, hogy a statikus nyújtás előtt kellőképpen bemelegítettünk.
 • Ha az egyik lábunkat nyújtottuk, akkor a másikról se feledkezzünk meg. A nyújtásnál rendkívül fontos az egyensúly.
 • Statikus nyújtásnál azokra a területekre fektessük a legnagyobb hangsúlyt, amelyeket megdolgoztattunk az órán is.
 • Lazítsuk el a célzott izomcsoportot, és tartsuk meg a helyes testtartást.
 • A nyújtásokat mindig lassan és kontrolláltan végezzük.
 • Soha ne vigyük túlzásba a nyújtást! Amint fájdalmat észlelünk, engedjünk egy kicsit a nyújtáson. Legjobb, ha csak enyhe feszültséget érzünk. Más esetben fennáll az izomszakadás kockázata.
 • Ne feledkezzünk meg a légzésről a kitartás alatt sem.
 • Ha visszatartjuk a lélegzetet, elvörösödünk, vagy remegünk, az biztos jele annak, hogy túlzásba vittük a nyújtást.
 • Ha sérülésből épülünk fel, csontritkulásban szenvedünk vagy gyereket várunk, rendkívül óvatosnak kell lennünk.

Sokan úgy tekintenek a nyújtásra, mint egy felesleges pluszfeladatra, amelyet legszívesebben kihagynának. A nyújtás azonban rendkívül fontos, és minden pilates edzésprogramban benne kell, hogy legyen.

A tudatos mozgás

Közzétette: Egyéb, Pilates

Naponta milyen gyakran mozogsz tudatosan? Pár percig? Órákig? Egész nap? Esetleg szinte soha? A legtöbben a mindennapi teendőket már automatikusan végezzük. Nem gondolkodunk azon, hogy melyik lábat melyik elé kell tenni, amíg gyalogolunk. Nem figyelünk oda arra, hogy melyik izmaink mozognak, amikor felkelünk az ágyból. Addig figyeltünk arra, hogy az autóban melyik pedált mikor kell lenyomni, amíg meg nem tanultuk. Pár hét aktív vezetés után azonban már ez is automatikusan megy.

Hogy lehet az, hogy ennyire eltávolodjon egymástól a test és az agy? És mit lehet tenni, hogy ismét összekössük a kettőt?

Tegyük fel, hogy szereztél magadnak egy pilates oktatót, akivel heti négy alkalommal találkoztok. Előtte hosszú éveken át minden másnap eljártál futni. Futás közben pedig mindenre gondoltál, csak arra nem, hogy mit csinálsz. Általában még a körülötted zajló dolgokat sem vetted észre. Abban a fél órában, amíg futottál, gondolatban már bevásároltál a vacsorához, megfőztél, kigondoltad, hogy mit veszel fel a szombati buliba, és eldöntötted, hogy hazautazol-e az ünnepekre. A tested pedig közben úgy működött, mint egy gép. Mint amikor felrakod az ebédet főni, miközben te valami egészen mást csinálsz.

Hasonló elvárásokkal érkeztél az első pilates órára is. Elvégeztél mindent, amit az oktatód mondott. Hogy odafigyeltél-e arra, hogy mit csinálsz, az már más kérdés. Kicsit csalódott is voltál, mert elmaradtak azok a fantasztikus hatások, amiket mindenki úgy emleget. A második órán már kezdett kialakulni egy rutin, te azonban ezt nem vetted észre, mert amint besétáltál az ajtón, kikapcsoltad az agyad. A gyakorlatok ugyanazok voltak, mint az előző órán, de neked mégis megint minden kis részletet el kellett mondani. A gyakorlat nevét, a légzési technikát, a szükséges mozdulatokat…

Minden óra olyan volt, mint a legelső, a haladás pedig sehogy sem akart eljönni.

Miért?

Azért, mert a pilates nem csak egy egyszerű edzésprogram. Nem olyan, mint a futás vagy a kerékpározás, amiknél bekapcsolod a kedvenc zenéd, vagy elindítod a sorozatod. A pilatesnél koncentrálni kell arra, hogy mit csinálsz. Tudnod kell, hogy melyik gyakorlatnál milyen mozdulatok vannak, és hogy milyen a sorrend. Ha nem figyelsz a test mechanikájára, a mozgástechnikára és a légzésre, nem fogod érezni a hatásokat!

Ha semmiképp nem tudod megjegyezni, jegyzetelj! A gyakorlatok között, a szünetekben, vagy az edzés után. Mindegy, hogy milyen módon szokod meg azt, hogy tudatosan mozogj, a lényeg az, hogy megszokd. Hamar rá fogsz jönni, hogy egyáltalán nem olyan lehetetlen, mint az elején gondoltad.

Ha pedig megtapasztalod azt a csendet és nyugalmat, ami a pilates helyes végzésével jár, soha nem akarsz majd visszatérni a régi szokásokhoz!

Igen, nagyon könnyűnek tűnik az elején, és igen, nagyon meglepő, amikor találkozol azzal a sok szabállyal és elvvel, amihez tartanod kell magad. Könnyebb leegyszerűsíteni a dolgot azzal, hogy egy picit csalsz? De megéri-e? Nem!

Ha nem hiszed, nyugodtan térj vissza a futáshoz, de ne lepődj meg, ha egyszer csak kimegy a bokád, mert nem figyeltél arra, hogy hova lépsz.

Ne félj a kihívásoktól! Csak egy kicsit kell odafigyelned. Kezdd a legfontosabbal, a légzéssel. Ha az már magától megy, próbálj meg javítani a koncentráción. Ha sikerül minden kósza gondolatot kizárni, és csak a légzésre koncentrálni, akkor a test irányítása is könnyebben fog majd menni. Ahogyan pedig javul a koordinációd, úgy egyre precízebb is leszel. Rájössz majd, hogy minden mozdulat a törzs izmaiból indul ki, és megtanulod központosítani az erődet. Rövid időn belül pedig azt fogod tapasztalni, hogy elérted az oly sokat emlegetett áramlást. Könnyedén, biztonságosan és helyesen fogod végezni a gyakorlatokat.

Figyelj oda, és hozz meg tudatos döntéseket minden aktivitásnál. Hamar észreveszed majd, hogy nem csak a pilates óra közben lesz az agyad szorosabb kapcsolatban a testeddel, hanem a mindennapokban is.

A pilates, mint a téli sportok kiegészítő mozgásformája 

Közzétette: Egyéb, Pilates

A megfelelő felkészülés és a szezon előtti edzés a siker kulcsa minden sportnál. Ez alól a téli sportok sem kivételek, sőt! Mivel a síelés és a snowboardozás egészen különleges módon mozgatják az izmainkat, rendkívül fontos ügyelni arra, hogy a testünk megfelelő kondícióban legyen. Így érhető el a maximális teljesítmény, a biztonság és mindenekelőtt – a szórakozás! A pilates segít minket abban, hogy ideális formában várjuk a telet, és vele együtt a téli sportokat. Nem csak a kezdőlöketet adja meg – ha kitartóak vagyunk, a pilates által az egész téli időszakban csúcsformában maradhatunk.

Nézzük, mik is valójában a pilates előnyei akkor, ha a téli sportokra való felkészülés idején vágunk bele.

 

A pilates erősíti a törzsizmokat.

A pilates legfontosabb előnye a törzsizmokra gyakorolt pozitív hatás, nem meglepő hát, hogy a téli sportok esetében is ez került az élre.

Legyünk kezdők, akik még csak most ismerkednek a hóval, vagy tapasztalt olimpikonok, az erős, stabil törzsre mindenképp szükségünk van a téli sportok űzéséhez. A pilates izolációs gyakorlatok által mély hasizmokat épít, emellett pedig erősebbek is leszünk tőle. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy ellenálló és erős testtel vágjunk neki a sípályának. A pilates megtanít minket arra, hogyan használjuk hatékonyan a törzsizmainkat, így könnyebb lesz belekezdeni a téli sportokba is (mivel a síelés és a snowboardozás is nagyban igénybe veszi ezt az izomcsoportot).

 

A pilates erősíti a hátat.

A síelők és a snowboardozók hátának alsó része gyakran túl van terhelve, és alul van edzve. Ennek eredményeként jelentkezik a kimerültség és a törzs nem megfelelő stabilizálása, amik pedig a csípő, a medence és a gerinc elmozdulásához vezetnek. A pilates segít minket abban, hogy stabilizáljuk a medencecsontot és hogy neutrális pozícióban tartsuk a gerincet. Ezáltal könnyebben tudunk (sí)talpon maradni, hiszen a helyes testtartás által gyorsabban alkalmazkodunk a dinamikus, rendkívül gyorsan változó talajhoz. Az energiaszintünk javulni fog, a mozdulataink precízebbek és hatékonyabbak lesznek, így könnyedén elkerülhetjük a sérüléseket és a kimerültséget egy hosszú, a pályán töltött nap végén.

 

A pilates segít elsajátítani a téli sportok összes trükkjét.

A pilates által erősíthető a hát, a lábak és a törzs. Mit érünk el ezzel? Elsősorban könnyebben tudjuk bevenni az éles kanyarokat, ugyanis jobban át tudjuk vinni az energiát a lécre. A pilates egyes gyakorlatai kifejezetten a lábra fókuszálnak. Nem csak az erőnk nő általa, hanem a magabiztosságunk is. Minden félelem és bizonytalanság nélkül tudunk kanyarodni és szlalomozni a pályán, ha pedig mégis úgy éreznénk, hogy elveszítettük az egyensúlyt, a pilates által megszerzett erőnek köszönhetően könnyedén el tudjuk kerülni az esést azzal, hogy kiegyenesedünk és stabilizáljuk a testtartásunkat.

 

A pilates segíti a felépülést és a sérülések elkerülését.

A síelés és a snowboard nem csak azért különlegesek, mert hó kell hozzájuk – mindkét sportban egyedi mozgást igényel az előre haladás, ez pedig a test jobbról-balra mozgatása. A nem megfelelő felkészültség, valamit a korábbi sérülések meggátolhatnak minket abban, hogy ezeket a mozdulatokat szabályosan végezzük, a szabálytalan mozgás pedig növeli a sérülések kockázatát.

A pilates gyakorlatai növelik a nagy izomcsoportok erejét és rugalmasságát, valamint erősítik a kisebb ínakat, szöveteket és izmokat a térdben és más érzékeny helyeken. A pilates által azt is megtanulhatjuk, hogy hogyan hozzuk egyensúlyba a testünket, és hogyan vegyük le a terhet a térdeinkről és a csípőnkről.

Röviden, a pilates ellenállóbbá tesz minket a sérülésekkel szemben!

 

A pilates jobb formába hoz minket.

Senki nem azért fektet időt és igyekezetet egy aktivitásba, hogy örökké ugyanazon a szinten maradjon. Fejlődni szeretnénk, egyre jobbak lenni és javítani a képességeinken. A pilates ebben is a hasznunkra tud lenni, ugyanis egyszerre növeli az erőt, az egyensúlyt, a rugalmasságot és a bíróképességet. Úgy javít a kondíción, hogy közben önbizalmat is ad, a fejlődéshez pedig pont erre a két dologra van legnagyobb szükség.

A tanulság magától értetődő – a pilates a téli sportokat is kiválóan kiegészíti! Lehetünk tökéletes kondícióban, de lehetünk abszolút kezdők is, nincs olyan ember, akinek ne származna előnye abból, hogy kipróbálja a pilatest.

 

Tévhitek a pilatesről – 2. rész

Közzétette: Egyéb

Mi a közös Gwyneth Paltrow-ban, Madonnában és sok világklasszis NBA kosárlabdázóban?

A pilates!

Ez nem tévhit, előző cikkünkből azonban kiderült, hogy a zsírégető és erőnövelő képessége, a nőiessége és az, hogy külön felszerelést igényel, az. A továbbiakban még négy tévhitről kerül le a lepel.

5. tévhit: a pilates csak a hasizmokra jó

Az igaz, hogy a pilates legfeltűnőbb eredménye a lapos has, hiszen a pilates gyakorlatai a törzsre, pontosabban a keresztirányú hasizmokra fókuszálnak. A hasizom erősítése stabilitást és az egész testre kiterjedő mozgásszabadságot eredményez. Ez az oka annak is, hogy a pilates azoknak is ajánlott, akik hátfájdalomtól szenvednek.

A pilates azonban nem csak arra való, hogy feszesítsük vele a hasunkat. A pilates-szel egy rugalmas, erős testet kaphatunk, amely szabadabban és hatékonyabban tud mozogni. Egyensúlyban edzi az egész testet, nem csak a hasizmokat.

A pilates emellett az elmére is pozitívan hat. A pilates hat alapelve, a kontroll, a központosítás, a koncentráció, a légzés, az áramlás és a precizitás mind hozzájárulnak a test és az elme között lévő kapcsolat minőségének javításához.

6. tévhit: a pilates könnyű, csak gyengéknek való

Ez a tévhit több forrásból ered. Először is, a pilates rendkívül alkalmazkodó. Lehet nagyon könnyű, de nagyon nehéz is, attól függően, hogy az egyén milyen adottságokkal és kondícióval rendelkezik. Igazából a gyakorlatok modifikálhatósága képezi a pilates egyik legnagyobb előnyét a többi mozgásformával szemben. A másik ok a pilates népszerűségéhez köthető. Ahogy egyre populárisabbá vált, egyre több edzőteremben kezdtek el kezdő pilates tanfolyamokat tartani. Habár ez rendkívül hasznos, hiszen rengetegen ismerték így meg ezt a mozgásformát, a legtöbben mégis ezen a kezdő szinten maradtak, haladó szinten ugyanis jóval kevesebb tanfolyam létezik. A harmadik ok arra, hogy sokan könnyűnek vélik a pilatest az, hogy a pilates gyakorlatokat lassan kell végezni. A hangsúly a tudatosságon és a kontrollon van, nem pedig a gyorsaságon, így a külső szemlélő számára a gyakorlatok rendkívül könnyűnek tűnhetnek.

Más okok is vannak ezek mellett, többek között az, hogy kismamák számára is ideális, hogy rehabilitációs célokra is használják, és hogy fiatalok és idősek számára egyaránt megfelel. A pilates azonban még a legedzettebb sportolók számára is kihívást jelent.

7. tévhit: a pilates és a jóga egy és ugyanaz

A jóga és pilates oktatók egyaránt fogcsikorgatva hallgatják, amikor valaki a jógát és a pilatest, mint rokon értelmű szavakat használja. A pilates és a jóga nem ugyanaz. A pilates nem a jógából fejlődött ki, sem fordítva. Sőt, semmi bizonyíték nincs arra, hogy Joseph Pilates valaha is foglalkozott volna a jógával (habár az elme és a test kapcsolatát aktívan tanulmányozta). Két külön mozgásformáról van szó, amelyek jól kiegészítik egymást ugyan, de külön-külön is tökéletesen megállják a helyüket, hiszen a kezdetektől fogva úgy voltak elképzelve, mint külön mozgásformák.

8. tévhit: bárki taníthat pilatest

Ebben a tévhitben az az igazán szomorú, hogy valójában nem is tévhit. A gyakorlat azt mutatja, hogy valóban bárki taníthat pilatest, aki elolvas egy vékonyka kézikönyvet, megnéz egy-két DVD-t, vagy részt vesz egy rövid műhelymunkán. A pilates oktatása sajnos a cikk írásának pillanatában még nincs szabályozva. A pilates az edzésnek egy kifinomult formája, amely a megfelelő képesítésekkel rendelkező oktatót igényel.

Szerencsére mi, mint okos és tudatos vásárlók, meg tudjuk választani, hogy kinek az órájára iratkozzunk be.

A padlón végzendő pilates oktatói kurzusa rendkívül rövid, legtöbbször csupán egy hétvége, ám ezt a hétvégét sok-sok tanulóként eltöltött év előzi meg. A teljes-pilates oktatói képzés ennél jóval hosszabb folyamat, ami többek között anatómiai tudást, oktatói készségeket és megfelelő felszerelést igényel. A legtöbb pilates oktató rendelkezik a megfelelő szakmai háttérrel, ám mivel semmilyen törvény vagy szabályzat nem határozza meg azt, hogy pontosan kik taníthatnak pilatest, ezért a mi feladatunk, hogy utána járjunk, hogy mégis kihez szeretnénk beiratkozni.

Összegzésül: a pilates kiváló mozgásforma, ám számos tévhit övezi, így alaposan utána kell járnunk, hogy megfelelő módszer-e a céljaink eléréséhez. Akkor is hasznos, ha rajta kívül semmilyen más edzésformával nem foglalkozunk, a legjobb hatásokért azonban érdemes kombinálni. Most, hogy lerántottuk a leplet a nyolc legnagyobb tévhitről, talán kicsit bátrabban fogunk elsétálni a legközelebbi pilates órára.

Tévhitek a pilatesről – 1. rész

Közzétette: Pilates

Fantasztikus dolog az, hogy a pilates egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Minél többet beszélnek azonban egy dologról, annál több téves információ lát napvilágot. Ez a pilates-szel sincs másképp. Utoljára a jóga-őrület járt ilyen félrevezetésekkel, most pedig minden jel arra mutat, hogy a legújabb áldozat a pilates lett.

Nézzük, milyen tévhitek keringenek napjaink legnépszerűbb edzésformájáról, a pilatesről!

1. tévhit:  a pilates jó zsírégető

Egy 2006-os kutatás kimutatta, hogy a testsúly és a testzsír tömeg nem változott jelentősen azoknál a felnőtt nőknél, akik rendszeresen pilateseztek, ám másféle testedzést nem végeztek. Egy régebbi, 2004-es kutatás pedig arra derített fényt, hogy habár a flexibilitás növekszik, a testfelépítés nem változik, még hat hónap edzés után sem.

Ha tehát a cél a kalóriaégetés és a fogyás, jobb eredményeket tudunk elérni futással, kerékpározással stb.

Mégis van a pilatesnek egy fontos feladata a zsírégetésben. Azzal, hogy ellenállóbbá tesz minket a sérülésekkel szemben, lehetővé teszi azt, hogy konzisztensebben tudjunk edzeni.

2. tévhit: a pilates csak nőknek van

Ez egy az egyben téves. Nemhogy csak nőknek való, de nem is a nők számára lett kifejlesztve! Joseph Pilates, a pilates kifejlesztője fiatal korában boxolt, atléta volt, élete egy pontjában pedig katonai edzőként is kipróbálta magát. A nyolcvanas éveiben járó Pilatesről készült képek is arról árulkodnak, hogy egy igazi macho volt. A pilates fejlődésében és alakításában mindig is rendkívül fontos szerepet játszottak a férfiak.

Igaz, hogy a pilates igen nagy népszerűségnek örvend a női körökben, ám magában az edzésformában nincs semmi, ami „nőiessé” tenné. Az alkalmazkodási képessége teszi a pilatest közkedveltté a nőknél, ugyanis testalkattól és kondíciótól függetlenül lehet pilatesezni. Emellett mára már az is megszokottá vált, hogy sok táncosnő választotta a pilates oktatói karriert, miután befejezte a táncot. A női oktatók pedig sok-sok női diákot vonzottak be.

Annak köszönhetően, hogy a pilates egyre elfogadottabbá válik a fitnesz világában, ma már több férfivel találkozhatunk a pilates órákon, ám még mindig sokan vannak, akiknek nem sikerült átlépni ezen a téves sztereotípián.

3. tévhit: a pilateshez külön felszerelés kell

Tény, hogy vannak olyan felszerelések, amelyeket a pilateshez fejlesztettek ki, ezek azonban nem feltétlenül szükségesek. A rugók, gumik, rudak és labdák segíthetnek minket az edzésben, és megtörhetik a monotonitást, ha esetleg ráunnánk a „csupasz” pilatesre.

A pilates összes alapmozdulata elvégezhető csupán egy szőnyeg segítségével. Egyetlen dolog van csak, ami feltétlenül szükséges, ez pedig maga a motiváció – a kiegészítők, mint ahogyan a nevük is mondja, csak kiegészítik a gyakorlatokat.

4. tévhit: a pilatestől sokkal erősebbek leszünk

A pilates a has és a hát izmait erősíti leginkább, a gyakorlatok is ezekre a területekre lettek kifejlesztve. Ha az edzettségi szintünk relatív alacsony, mikor elkezdjük a pilatest, akkor ezek az izmaink érezhetően erősödni fognak.

Nem szabad azonban kizárólag a pilatesre hagyatkozni, ha erősödni akarunk, főleg akkor nem, ha a gyakorlatokat főleg a padlón végezzük. Ahhoz, hogy izmot, ízületet vagy csontot erősítsünk, szükséges kihívások elé álltani a testünket. Ilyen például a súlyemelés és a különböző lábizom-gyakorlatok.

Vannak olyan pilates edzéstervek, amelyek ezeket a gyakorlatokat is tartalmazzák, ám a legtöbb pilates edzésterv kizárólag a hasi és a háti izomzatra fókuszál.

Következő cikkünkben még négy tévhit kerül terítékre. Szó lesz arról, hogy ki taníthat pilatest, hogy melyik izmaink dolgoznak a legjobban az edzés során, hogy miért gondolják sokan könnyűnek a pilatest, és hogy mi bosszantja fel legjobban a pilates oktatókat.

Stresszoldás a pilates segítségével

Közzétette: Pilates

Fáradtan kelsz reggelente, és fáradtan fekszel le aludni? Sírhatnékod van, ha csak belegondolsz, hogy mennyi teendőd van? Úgy érzed, hogy egyre csak halmozódnak a feladatok, és semmit nem tudsz időben elvégezni? Ha igen, akkor bizony nálad is mutatkoznak a stressz jelei. Üdv a klubban!

Talán neked is pont a pilatesre van szükséged ahhoz, hogy megbirkózz a stresszel. A pilates precíz mozdulatokból tevődik össze, amelyekkel hajlékonyabbá és erősebbé tehetjük a testünket. Hogy kapcsolódik ez a stresszoldáshoz? Nos, a pilates egyik alapelve a légzés. Mi az első tanácsunk, amikor azt látjuk, hogy valakit a sírás kerülget, vagy éppen annyira ideges, hogy azt sem tudja, hova kapjon? Lélegezz mélyeket. A pilates megtanít helyesen lélegezni, a szabályos légzéstechnika pedig az élet minden pontjában, így a stressz leküzdésében is nélkülözhetetlen. A pilates egy másik alapelve a koncentráció. Nem végezhetők el a feladatok, ha nem összpontosítunk a lehető legnagyobb mértékben a mozdulatokra. Ha pilates közben a mosatlan ruhákon és az elvégzendő projekten jár az eszünk, akár hasra is eshetünk. Ezért kell csak a testre és a mozgásra figyelni. Nincs helye a stressznek abban az 50-60 percben, amikor csak a tested és a mozdulatok számítanak.

Nézzük meg, hogyan tudja a pilates száműzni a stresszt az életünkből!

Kikapcsolhatjuk a gondolatainkat.

Tagadhatatlan, hogy a pilates remek kihívás a testnek, de az agyat is ugyanúgy megdolgoztatja. Nem szabad, hogy elvándoroljanak a gondolataink, hiszen oda kell figyelni az oktatónkra (akkor is, ha otthon, a számítógép előtt edzünk). Ha jó oktatónk van (márpedig a legtöbben jók), akkor ez nem kellene, hogy problémát okozzon.

A pilates számos lépést és mozdulatot tartalmaz. Hogy melyik mozdulat után melyik következik, azt az oktató fogja megmondani „menet közben”. Éppen ezért kell rá odafigyelni, és nem azon gondolkodni, hogy mit főzz este vacsorára.

Ha szeretnéd egy rövid időre kikapcsolni az agyad, akkor a pilatest neked találták ki!

Mentális tisztaságot nyerhetünk.

Véget ért a pilates óra, vége a hatvan perc csendnek. Most jön azonban csak a legfontosabb rész – abban a 2 percben, amíg elsétálsz az autódig, vagy kiállsz az állomásra, szép lassan visszasereglenek a gondolatok a fejedbe.

Mégis más egy kicsit a helyzet… Mintha rend lenne a fejedben. Az a sok gondolat, ami pilates előtt kavargott az agyadban, most rendezetten és áttekinthetően bekerült az agy kis fiókjaiba. Amin óra előtt aggódtál, az a fiók legaljára került, hiszen rájöttél, hogy egyáltalán nem is fontos. Hirtelen pontosan tudod, hogy mikor mit kell csinálnod ahhoz, hogy mindent a legnagyobb rendben tarts.

Olyan ez, mint mikor egy nehéz döntés előtt „alszol rá egyet”, és egy új perspektívával ébredsz. Megtartod a fontosat, a lényegtelen dolgokat pedig elengeded, és egyszerűen továbblépsz.

Feltörnek a boldogsághormonok.

Az edzés, a kontrollált légzés és a meditáció mind endorfinokat szabadítanak fel. Mégis mi az, ami egyszerre edzés és meditálás is, és mindeközben a légzésre is hangsúlyt fektet? Bizonyára tudod már a választ, de a biztonság kedvéért eláruljuk. A pilates az!

Az endorfinok egy csomó pozitív folyamatot indítanak el a szervezetünkben. Jobban fogjuk érezni magunkat, több energiánk lesz, vidámabbak leszünk, és még sorolhatnánk! Elegendő csak annyit mondani, hogy egy rúd csoki is szabadít fel endorfinokat. Milyen csodás hír az, hogy a pilates által ugyanazt érhetjük el, mint a csokival, de egy plusz kilót sem szedünk fel közben!

Erősnek és magabiztosnak érezzük tőle magunkat.

Pilates közben mind sztárok vagyunk. Minden elsajátított mozdulat egy mini Oscar-díj, és minden leggings egy személyre szabott báli ruha. Pilates közben saját magad legjobb verziója lehetsz. Olyan gyakorlatokat teljesítesz, amiről álmodni sem mertél. Nincs helye a stressznek az életedben, amikor naponta lenyomsz egy óra pilatest! Miért félnél meghozni egy nehéz döntést, vagy belevágni egy új projektbe? Kialakítottál egy egészséges szokást, amitől erősebb, egészségesebb, büszkébb és magabiztosabb lettél. Téged senki és semmi nem állíthat meg.

Call Now Button