Tévhitek a pilatesről – 2. rész

Közzétette: Egyéb

Mi a közös Gwyneth Paltrow-ban, Madonnában és sok világklasszis NBA kosárlabdázóban?

A pilates!

Ez nem tévhit, előző cikkünkből azonban kiderült, hogy a zsírégető és erőnövelő képessége, a nőiessége és az, hogy külön felszerelést igényel, az. A továbbiakban még négy tévhitről kerül le a lepel.

5. tévhit: a pilates csak a hasizmokra jó

Az igaz, hogy a pilates legfeltűnőbb eredménye a lapos has, hiszen a pilates gyakorlatai a törzsre, pontosabban a keresztirányú hasizmokra fókuszálnak. A hasizom erősítése stabilitást és az egész testre kiterjedő mozgásszabadságot eredményez. Ez az oka annak is, hogy a pilates azoknak is ajánlott, akik hátfájdalomtól szenvednek.

A pilates azonban nem csak arra való, hogy feszesítsük vele a hasunkat. A pilates-szel egy rugalmas, erős testet kaphatunk, amely szabadabban és hatékonyabban tud mozogni. Egyensúlyban edzi az egész testet, nem csak a hasizmokat.

A pilates emellett az elmére is pozitívan hat. A pilates hat alapelve, a kontroll, a központosítás, a koncentráció, a légzés, az áramlás és a precizitás mind hozzájárulnak a test és az elme között lévő kapcsolat minőségének javításához.

6. tévhit: a pilates könnyű, csak gyengéknek való

Ez a tévhit több forrásból ered. Először is, a pilates rendkívül alkalmazkodó. Lehet nagyon könnyű, de nagyon nehéz is, attól függően, hogy az egyén milyen adottságokkal és kondícióval rendelkezik. Igazából a gyakorlatok modifikálhatósága képezi a pilates egyik legnagyobb előnyét a többi mozgásformával szemben. A másik ok a pilates népszerűségéhez köthető. Ahogy egyre populárisabbá vált, egyre több edzőteremben kezdtek el kezdő pilates tanfolyamokat tartani. Habár ez rendkívül hasznos, hiszen rengetegen ismerték így meg ezt a mozgásformát, a legtöbben mégis ezen a kezdő szinten maradtak, haladó szinten ugyanis jóval kevesebb tanfolyam létezik. A harmadik ok arra, hogy sokan könnyűnek vélik a pilatest az, hogy a pilates gyakorlatokat lassan kell végezni. A hangsúly a tudatosságon és a kontrollon van, nem pedig a gyorsaságon, így a külső szemlélő számára a gyakorlatok rendkívül könnyűnek tűnhetnek.

Más okok is vannak ezek mellett, többek között az, hogy kismamák számára is ideális, hogy rehabilitációs célokra is használják, és hogy fiatalok és idősek számára egyaránt megfelel. A pilates azonban még a legedzettebb sportolók számára is kihívást jelent.

7. tévhit: a pilates és a jóga egy és ugyanaz

A jóga és pilates oktatók egyaránt fogcsikorgatva hallgatják, amikor valaki a jógát és a pilatest, mint rokon értelmű szavakat használja. A pilates és a jóga nem ugyanaz. A pilates nem a jógából fejlődött ki, sem fordítva. Sőt, semmi bizonyíték nincs arra, hogy Joseph Pilates valaha is foglalkozott volna a jógával (habár az elme és a test kapcsolatát aktívan tanulmányozta). Két külön mozgásformáról van szó, amelyek jól kiegészítik egymást ugyan, de külön-külön is tökéletesen megállják a helyüket, hiszen a kezdetektől fogva úgy voltak elképzelve, mint külön mozgásformák.

8. tévhit: bárki taníthat pilatest

Ebben a tévhitben az az igazán szomorú, hogy valójában nem is tévhit. A gyakorlat azt mutatja, hogy valóban bárki taníthat pilatest, aki elolvas egy vékonyka kézikönyvet, megnéz egy-két DVD-t, vagy részt vesz egy rövid műhelymunkán. A pilates oktatása sajnos a cikk írásának pillanatában még nincs szabályozva. A pilates az edzésnek egy kifinomult formája, amely a megfelelő képesítésekkel rendelkező oktatót igényel.

Szerencsére mi, mint okos és tudatos vásárlók, meg tudjuk választani, hogy kinek az órájára iratkozzunk be.

A padlón végzendő pilates oktatói kurzusa rendkívül rövid, legtöbbször csupán egy hétvége, ám ezt a hétvégét sok-sok tanulóként eltöltött év előzi meg. A teljes-pilates oktatói képzés ennél jóval hosszabb folyamat, ami többek között anatómiai tudást, oktatói készségeket és megfelelő felszerelést igényel. A legtöbb pilates oktató rendelkezik a megfelelő szakmai háttérrel, ám mivel semmilyen törvény vagy szabályzat nem határozza meg azt, hogy pontosan kik taníthatnak pilatest, ezért a mi feladatunk, hogy utána járjunk, hogy mégis kihez szeretnénk beiratkozni.

Összegzésül: a pilates kiváló mozgásforma, ám számos tévhit övezi, így alaposan utána kell járnunk, hogy megfelelő módszer-e a céljaink eléréséhez. Akkor is hasznos, ha rajta kívül semmilyen más edzésformával nem foglalkozunk, a legjobb hatásokért azonban érdemes kombinálni. Most, hogy lerántottuk a leplet a nyolc legnagyobb tévhitről, talán kicsit bátrabban fogunk elsétálni a legközelebbi pilates órára.

Tévhitek a pilatesről – 1. rész

Közzétette: Pilates

Fantasztikus dolog az, hogy a pilates egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Minél többet beszélnek azonban egy dologról, annál több téves információ lát napvilágot. Ez a pilates-szel sincs másképp. Utoljára a jóga-őrület járt ilyen félrevezetésekkel, most pedig minden jel arra mutat, hogy a legújabb áldozat a pilates lett.

Nézzük, milyen tévhitek keringenek napjaink legnépszerűbb edzésformájáról, a pilatesről!

1. tévhit:  a pilates jó zsírégető

Egy 2006-os kutatás kimutatta, hogy a testsúly és a testzsír tömeg nem változott jelentősen azoknál a felnőtt nőknél, akik rendszeresen pilateseztek, ám másféle testedzést nem végeztek. Egy régebbi, 2004-es kutatás pedig arra derített fényt, hogy habár a flexibilitás növekszik, a testfelépítés nem változik, még hat hónap edzés után sem.

Ha tehát a cél a kalóriaégetés és a fogyás, jobb eredményeket tudunk elérni futással, kerékpározással stb.

Mégis van a pilatesnek egy fontos feladata a zsírégetésben. Azzal, hogy ellenállóbbá tesz minket a sérülésekkel szemben, lehetővé teszi azt, hogy konzisztensebben tudjunk edzeni.

2. tévhit: a pilates csak nőknek van

Ez egy az egyben téves. Nemhogy csak nőknek való, de nem is a nők számára lett kifejlesztve! Joseph Pilates, a pilates kifejlesztője fiatal korában boxolt, atléta volt, élete egy pontjában pedig katonai edzőként is kipróbálta magát. A nyolcvanas éveiben járó Pilatesről készült képek is arról árulkodnak, hogy egy igazi macho volt. A pilates fejlődésében és alakításában mindig is rendkívül fontos szerepet játszottak a férfiak.

Igaz, hogy a pilates igen nagy népszerűségnek örvend a női körökben, ám magában az edzésformában nincs semmi, ami „nőiessé” tenné. Az alkalmazkodási képessége teszi a pilatest közkedveltté a nőknél, ugyanis testalkattól és kondíciótól függetlenül lehet pilatesezni. Emellett mára már az is megszokottá vált, hogy sok táncosnő választotta a pilates oktatói karriert, miután befejezte a táncot. A női oktatók pedig sok-sok női diákot vonzottak be.

Annak köszönhetően, hogy a pilates egyre elfogadottabbá válik a fitnesz világában, ma már több férfivel találkozhatunk a pilates órákon, ám még mindig sokan vannak, akiknek nem sikerült átlépni ezen a téves sztereotípián.

3. tévhit: a pilateshez külön felszerelés kell

Tény, hogy vannak olyan felszerelések, amelyeket a pilateshez fejlesztettek ki, ezek azonban nem feltétlenül szükségesek. A rugók, gumik, rudak és labdák segíthetnek minket az edzésben, és megtörhetik a monotonitást, ha esetleg ráunnánk a „csupasz” pilatesre.

A pilates összes alapmozdulata elvégezhető csupán egy szőnyeg segítségével. Egyetlen dolog van csak, ami feltétlenül szükséges, ez pedig maga a motiváció – a kiegészítők, mint ahogyan a nevük is mondja, csak kiegészítik a gyakorlatokat.

4. tévhit: a pilatestől sokkal erősebbek leszünk

A pilates a has és a hát izmait erősíti leginkább, a gyakorlatok is ezekre a területekre lettek kifejlesztve. Ha az edzettségi szintünk relatív alacsony, mikor elkezdjük a pilatest, akkor ezek az izmaink érezhetően erősödni fognak.

Nem szabad azonban kizárólag a pilatesre hagyatkozni, ha erősödni akarunk, főleg akkor nem, ha a gyakorlatokat főleg a padlón végezzük. Ahhoz, hogy izmot, ízületet vagy csontot erősítsünk, szükséges kihívások elé álltani a testünket. Ilyen például a súlyemelés és a különböző lábizom-gyakorlatok.

Vannak olyan pilates edzéstervek, amelyek ezeket a gyakorlatokat is tartalmazzák, ám a legtöbb pilates edzésterv kizárólag a hasi és a háti izomzatra fókuszál.

Következő cikkünkben még négy tévhit kerül terítékre. Szó lesz arról, hogy ki taníthat pilatest, hogy melyik izmaink dolgoznak a legjobban az edzés során, hogy miért gondolják sokan könnyűnek a pilatest, és hogy mi bosszantja fel legjobban a pilates oktatókat.

Stresszoldás a pilates segítségével

Közzétette: Pilates

Fáradtan kelsz reggelente, és fáradtan fekszel le aludni? Sírhatnékod van, ha csak belegondolsz, hogy mennyi teendőd van? Úgy érzed, hogy egyre csak halmozódnak a feladatok, és semmit nem tudsz időben elvégezni? Ha igen, akkor bizony nálad is mutatkoznak a stressz jelei. Üdv a klubban!

Talán neked is pont a pilatesre van szükséged ahhoz, hogy megbirkózz a stresszel. A pilates precíz mozdulatokból tevődik össze, amelyekkel hajlékonyabbá és erősebbé tehetjük a testünket. Hogy kapcsolódik ez a stresszoldáshoz? Nos, a pilates egyik alapelve a légzés. Mi az első tanácsunk, amikor azt látjuk, hogy valakit a sírás kerülget, vagy éppen annyira ideges, hogy azt sem tudja, hova kapjon? Lélegezz mélyeket. A pilates megtanít helyesen lélegezni, a szabályos légzéstechnika pedig az élet minden pontjában, így a stressz leküzdésében is nélkülözhetetlen. A pilates egy másik alapelve a koncentráció. Nem végezhetők el a feladatok, ha nem összpontosítunk a lehető legnagyobb mértékben a mozdulatokra. Ha pilates közben a mosatlan ruhákon és az elvégzendő projekten jár az eszünk, akár hasra is eshetünk. Ezért kell csak a testre és a mozgásra figyelni. Nincs helye a stressznek abban az 50-60 percben, amikor csak a tested és a mozdulatok számítanak.

Nézzük meg, hogyan tudja a pilates száműzni a stresszt az életünkből!

Kikapcsolhatjuk a gondolatainkat.

Tagadhatatlan, hogy a pilates remek kihívás a testnek, de az agyat is ugyanúgy megdolgoztatja. Nem szabad, hogy elvándoroljanak a gondolataink, hiszen oda kell figyelni az oktatónkra (akkor is, ha otthon, a számítógép előtt edzünk). Ha jó oktatónk van (márpedig a legtöbben jók), akkor ez nem kellene, hogy problémát okozzon.

A pilates számos lépést és mozdulatot tartalmaz. Hogy melyik mozdulat után melyik következik, azt az oktató fogja megmondani „menet közben”. Éppen ezért kell rá odafigyelni, és nem azon gondolkodni, hogy mit főzz este vacsorára.

Ha szeretnéd egy rövid időre kikapcsolni az agyad, akkor a pilatest neked találták ki!

Mentális tisztaságot nyerhetünk.

Véget ért a pilates óra, vége a hatvan perc csendnek. Most jön azonban csak a legfontosabb rész – abban a 2 percben, amíg elsétálsz az autódig, vagy kiállsz az állomásra, szép lassan visszasereglenek a gondolatok a fejedbe.

Mégis más egy kicsit a helyzet… Mintha rend lenne a fejedben. Az a sok gondolat, ami pilates előtt kavargott az agyadban, most rendezetten és áttekinthetően bekerült az agy kis fiókjaiba. Amin óra előtt aggódtál, az a fiók legaljára került, hiszen rájöttél, hogy egyáltalán nem is fontos. Hirtelen pontosan tudod, hogy mikor mit kell csinálnod ahhoz, hogy mindent a legnagyobb rendben tarts.

Olyan ez, mint mikor egy nehéz döntés előtt „alszol rá egyet”, és egy új perspektívával ébredsz. Megtartod a fontosat, a lényegtelen dolgokat pedig elengeded, és egyszerűen továbblépsz.

Feltörnek a boldogsághormonok.

Az edzés, a kontrollált légzés és a meditáció mind endorfinokat szabadítanak fel. Mégis mi az, ami egyszerre edzés és meditálás is, és mindeközben a légzésre is hangsúlyt fektet? Bizonyára tudod már a választ, de a biztonság kedvéért eláruljuk. A pilates az!

Az endorfinok egy csomó pozitív folyamatot indítanak el a szervezetünkben. Jobban fogjuk érezni magunkat, több energiánk lesz, vidámabbak leszünk, és még sorolhatnánk! Elegendő csak annyit mondani, hogy egy rúd csoki is szabadít fel endorfinokat. Milyen csodás hír az, hogy a pilates által ugyanazt érhetjük el, mint a csokival, de egy plusz kilót sem szedünk fel közben!

Erősnek és magabiztosnak érezzük tőle magunkat.

Pilates közben mind sztárok vagyunk. Minden elsajátított mozdulat egy mini Oscar-díj, és minden leggings egy személyre szabott báli ruha. Pilates közben saját magad legjobb verziója lehetsz. Olyan gyakorlatokat teljesítesz, amiről álmodni sem mertél. Nincs helye a stressznek az életedben, amikor naponta lenyomsz egy óra pilatest! Miért félnél meghozni egy nehéz döntést, vagy belevágni egy új projektbe? Kialakítottál egy egészséges szokást, amitől erősebb, egészségesebb, büszkébb és magabiztosabb lettél. Téged senki és semmi nem állíthat meg.

A pilates 10 meglepő előnye

Közzétette: Pilates

A pilatest a legtöbben a lapos hassal és a karcsú testtel kötik össze, a pilates előnyei azonban sokkal széleskörűbbek. Ha rendszeresen edzünk, az esztétikai előnyök mellett akár a fájdalmakat is csökkenthetjük, javíthatjuk a csontsűrűséget stb. Pont a számos előnyének köszönheti a pilates azt, hogy tökéletes átmeneti edzést képez, de akár egymagában is megállja a helyét.

Mégis milyen előnyei vannak a pilatesnek azon kívül, hogy általa egy formás, edzett testhez juthatunk? Olvass tovább, hogy megtudd!

1. Javítja a csontsűrűséget

Bizony, nem csak a sok tej tud hozzájárulni a csontok egészségéhez! És habár az erőedzések ismertek a csontok sűrűségére gyakorolt pozitív hatásukról, a pilates sem marad le. „A csont, csakúgy, mint az izom, dinamikus szövet, és ugyanúgy reagál az ellenállásra és a súlyemelésre is. A rezisztencia edzés esetében egyszerre tudunk dolgozni az izmokon és a csontokon. Az ellenállás a pilatesben a rugók és a szalagok által jön létre”, mondja Elizabeth Ordway, pilates oktató.

2. Hozzájárul a fogyáshoz

Ahhoz, hogy hetente nagyjából fél kilót leadjunk, napi 500 kalória deficitet kell elérnünk. Ez két módon is elérhető – az egyik az edzéssel elért kalóriaégetés, a másik a diétával elért kalóriahiány. Válasszuk bármelyik módszert, a pilates mindkét esetben segítségünkre van. A pilates-szel percenként 4-8 kalóriát égetünk el Michelle Olson, Ph.D. kutatása szerint. A fogyáshoz Olson heti 4-5 alkalommal végzett, 45-60 percig tartó közepes intenzitású edzést javasol, bemelegítéssel és nyújtással kiegészítve.

3. Enyhíti a hátfájdalmat

A Journal of Orthopedics & Sports Physical Therapy (azért hangzik szörnyen komolynak, mert az is) kutatása szerint a hátfájással küszködők jelentős javulást észleltek egy négyhetes pilates program egy éven át való betartásával. „A pilates a törzs erősítésével támogatja a hátat, javítja a testtartást és gyengéden nyújtja a helytelen testtartás miatt megkeményedett izmokat”, mondja Ordway. Emellett a pilates a rejtett egyensúlytalanságokat is korrigálja. Legtöbbször ezek az egyensúlytalanságok felelősek a hátfájásokért. Léteznek olyan pilates gyakorlatok, amelyek kifejezetten a fájdalom enyhítésére lettek kifejlesztve.

4. Erősíti a törzset

A felülések ideje elmúlt! A pilates sokkal hatékonyabb a hasizmok építésében. „A pilates alapja a hasizmokban rejlik, hiszen minden gyakorlatában igénybe vesszük őket”, mondja Christa Gurka, pilates stúdió alapító. Emellett a pilates a mélyebben található izmokat is dolgoztatja, méghozzá légzés által. Elég csak párszor kipróbálni a pilatesben alkalmazott légzéstechnikát, és máris érezni fogjuk az izomlázat.

5. Csökkenti a sérülések kockázatát

A pilates javítja a flexibilitást és az egyensúlyt, valamint növeli az erőt. Mindezek a faktorok segítenek elkerülni a sérüléseket. „Ha csak 10 fokkal növeljük a térdszalagunk rugalmasságát, máris sokkal kisebb lesz az esélye annak, hogy megsérül a hátunk, miközben lehajolunk valamiért.”, mondja Gurka. „A nagyobb erő dinamikusabb mozgáskontrollt eredményez, ami pedig minimalizálja a sérüléseket.” Emellett az egyoldalas gyakorlatok növelik az egyensúlyérzéket, csökkentve ezzel az esések kockázatát. Végül, de nem utolsó sorban a pilates olyan mozgásmintákat alakít ki, amelyekkel csökkenthetjük az ízületekre, az ínakra, az izmokra és az ínszalagokra helyezett nyomást.

6. Növeli a flexibilitást

A legtöbb tornagyakorlat végzésekor ugyanazt a mozdulatot ismételjük újra meg újra (vegyük példának a felüléseket). A pilates esetében azonban a mozgás nem monoton. „A pilates a gerincet nyújtja, összehúzza, kifelé majd befelé forgatja, valamint jobbra és balra hajlítja, ezáltal növeli a mozgástartományt”, mondja Gurka.

7. Remek átmeneti edzésprogram

Ha folyton ugyanazt az edzésprogramot végezzük, azzal könnyen túlterhelhetjük bizonyos izmainkat, növelve ezzel a sérülések kockázatát. Iktassunk be pár pilates gyakorlatot is a rutinba. Ezáltal erősebbek is leszünk, és sokkal lassabban ununk majd rá a tornagyakorlatokra. A pilates gyakorlatok lehetnek statikusak (ezeket egy helyben állva, illetve fekve végezzük), és lehetnek olyanok, amelyek stabilitást és helyezkedést igényelnek. Mindkét fajta kiváló kiegészítése lehet a már meglévő edzésprogramnak, ugyanis az egész testet mozgatják, ám csak egy meghatározott izomcsoportot dolgoztatnak. Így megpihentethetjük azokat az izmainkat, amelyeket az előző edzés során megterheltünk.

8. Javítja a testtartást

Amikor egész nap a számítógép előtt ülünk, természetes, hogy meggörbül a hátunk. Ez idővel izom-egyensúlyhiányhoz vezet. A pilates által visszafordíthatók ennek a rossz szokásnak a következményei. A pilates jobb izomszimmetriát és egyensúlyt eredményez. Mivel gyakorlatai egy konkrét izomcsoportra fókuszálnak, így lehetővé válik az, hogy a gyengébb izmainkon is dolgozzunk.

9. Növeli az állóképességet

Mint a legtöbb edzésformánál, a pilatesnél is attól függenek a kardiovaszkuláris hatások, hogy milyen intenzitással végezzük a gyakorlatokat. Egyes haladó szintű gyakorlatok jelentősen gyorsítják a szívverést, míg a kezdő, talajon végzett feladatok nincsenek kihatással a szívverésünkre. A haladó tanfolyamok általában 120-130-ra növelik a pulzust. A pihenési idő csökkentése és a gyakorlatok közötti mozgás is hozzájárul az állóképesség növeléséhez.

10. Megdolgoztatja a hasizmokat

Mindegy, hogy a kockás, vagy a lapos has a cél, a pilates segíthet elérni (feltéve, hogy a diétánkon is igazítunk kicsit, hogy megszabaduljunk a hastájéki zsírfeleslegtől). A pilates rendkívül eredményesen aktiválja a hasizmokat. A kutatások eredményei egyszerűen hihetetlenek – egy pilates gyakorlat 245 százalékkal hatékonyabb a külső oldalizmok formálásában, mint a tradicionális felülések.

Nos, mit gondolsz? Érdemes kipróbálni a pilatest? Ha igen, ne habozz, még ma beiratkozhatsz egy egyéni, vagy csoportos órára!

Hasznos tippek a nyújtáshoz

Közzétette: Egyéb

 

Elgondolkodtál már azon, hogy egyes emberek miért képesek perecbe hajtogatni magukat, míg mások még a lábujjaikat sem tudják megérinteni? Nos, az egyik ok a genetika. Erre nem tudunk kihatással lenni. Van azonban valami, amivel jócskán javíthatunk a hajlékonyságon, erről azonban picivel később lesz szó. Nézzük először, mi is az a hajlékonyság?

A hajlékonyság azt jelzi, hogy milyen tartományban képesek mozogni az ízületek, illetve a hozzájuk kapcsolódó izmok. Minél hajlékonyabbak vagyunk, annál nagyobb a mozgástartományunk.

A hajlékonyság nem csak arra jó, hogy lenyűgözzük az ismerőseinket egy-egy hajmeresztő tekeredéssel. Számos előnye van, amelyek közül a legfontosabbak a nagyobb mozgástartomány, a jobb teljesítmény a sportokban és a napi aktivitásokban is, valamint a sérülések kockázatának csökkentése.

Most, hogy megismerkedtünk a hajlékonyság fogalmával és előnyeivel, térjünk rá arra, hogy hogyan tudunk hajlékonyabbak lenni.

Itt jön képbe a nyújtás. A nyújtás olyan mozdulatokat foglal magába, amelyek az izomzatra és az ízületekre gyakorolnak hatást. Gondoljunk az izmokra úgy, mint a spagettitésztára. Nyújtás nélkül az izmaink olyanok, mint a nyers tészta. Egyeltalán nem hajlékonyak, még a kisebb hajlítások esetén is könnyen eltörnek (illetve szakadnak). Ha azonban rendszeresen nyújtunk, az izmaink sokkal rugalmasabbá válnak (mint a főtt tészta). Nyújtás által az izmok gyorsan alkalmazkodnak a mozdulatainkhoz, több mindenre képesek és nagyobb a mozgástartományuk.

Éppen ezért, a nyújtás minden edzésprogramnak része kell, hogy legyen. A nyújtás és a pilates kiváló párosítást képeznek. A pilates nem csak a hajlékonyságon dolgozik, hanem az erőn és a stabilitáson is, így egyszerre több pozitív hatást is tapasztalhatunk. Minden pilates órán szoktunk nyújtani, sokszor az erősítéssel összekötve. Ez az egyik előny nálunk, hogy az izommunka nyújtó fázisában erősítünk. Tudom, ez bonyolultan  hangzik, a jó hír azonban az, hogy itt vagyunk, és segítünk!

Sok esetben érvényes az a szabály, hogy ha nem helyesen csináljuk, akkor inkább ne is csináljuk. Ilyen a nyújtás is. Ha nem szabályosan nyújtunk, nem csak az előnyöktől fosszuk meg magunkat, de akár a sérülések kockázatát is megnövelhetjük. A következő hibákat követjük el leggyakrabban:

 • nem megfelelő bemelegítés,
 • nincs elegendő szünet a gyakorlatok között,
 • a nyújtás túlzásba vitele,
 • nem megfelelő gyakorlatok végzése,
 • a gyakorlatok nem megfelelő sorrendben való végzése.

Nézzünk pár tippet, amelyek követésével sokkal eredményesebb lehet a nyújtás!

Ne feledkezzünk meg a bemelegítésről és az edzés utáni lazításról! Igaz, hogy az előbb még azt mondtuk, hogy a nyújtás maga a bemelegítés. Szóval akkor a bemelegítésre is külön be kell melegíteni? Természetesen nem. Csupán arról van szó, hogy a nyújtásnak is vannak fokozatai. Ne menjünk le azonnal hídba, abból pedig egy spárgába, mert szinte biztos, hogy meg fogunk sérülni. Kezdjük lassan, könnyebb lábnyújtásokkal, majd térjünk át a hátra – érezni fogjuk, hogy mikor állunk készen a komolyabb gyakorlatokra. Még ennél is fontosabb azonban az edzés utáni lazítás. Ha edzés után szánunk 5-10 percet a nyújtásra, azzal megkímélhetjük magunkat a másnapi izomláztól, a nyújtás ugyanis segít megszabadulni az izmokban felgyülemlett tejsavtól (ami az izomláz fő okozója).

Ne vigyük túlzásba! Kis nyújtással növeljük a hajlékonyságot, a „túlnyújtással” azonban pont az ellenkező hatást érjük el – megsérthetjük az izmot, főleg akkor, ha éppen sérülésből épülünk fel. Egy egészséges izom saját hosszúságának 1,6-szorosára tud nyúlni. Nem kell azonban ilyen messzire vinni a dolgokat – ha ugyanis túlzásba visszük a nyújtást, az izom automatikusan összeugrik. Így próbálja magát megvédeni a szakadástól, ez azonban csak tovább korlátozza a hajlékonyságot. A nyújtás közbeni rugózásról is megfeledkezhetünk, ugyanis az a legjobb az izmoknak, ha teljesen nyugodtak maradunk.

Kombináljuk a nyújtást és az erősítést! Legjobb olyankor nyújtani, amikor éppen szünetet tartunk két erőedzés között. Így egyszerre leszünk hajlékonyak és erősek is. Vagy, választhatjuk a pilatest is, amely egyszerre nyújtja és erősíti a testet, a nyújtással kiegészítve pedig fantasztikus eredményeket tudunk elérni vele.

Ne pihentessük, inkább mozgassuk! Már gyerekkorunkban is úgy tanultuk, hogy ha egyik nap tornázunk, a másnapi izomlázat pihenéssel tudjuk megszüntetni. Ehhez kapcsolódik az a kezelési módszer, amely RICE néven vált ismertté, és amely a sérülések után javasolt. Azóta is sokan tartják magukat a mantrához, miszerint az izomlázat és a sérüléseket pihenéssel, jéggel, kompresszióval és eleválással tudjuk kezelni (rest, ice, compression, elevation, más néven RICE). Mi azonban pihenés helyett a mozgást javasoljuk. Természetesen csak mértékkel és óvatosan, hiszen nem akarjuk súlyosbítani a sérülést. Ha azonban az izmot hosszabb időn át egyáltalán nem mozgatjuk, az csökkenti a vér áramlását, és izomveszteséghez is vezethet. Ha a felépülés alatt mérsékelten nyújtjuk az izmot, gyorsabban felépülünk majd, és hamarabb vissza tudunk térni a megszokott teendőinkhez. Mindenképpen kérdezzünk meg szakembert, mielőtt magunktól nekiállunk. Sérülés esetén kiemelten fontos, hogy jól rehabilitáljuk az izmainkat.

Ne az öregedést hibáztassuk! Legkönnyebb a hajlékonyság hiányát arra fogni, hogy megöregedtünk. Az évek a hibásak, nem mi. Van azonban ennek egy másik oldala is. Nézzük meg Tina Turnert, aki nyolcvanadik életévében is olyan fiatalossággal mozog, hogy azt a huszonévesek is megirigyelhetik. Mi a különbség Tina és a többi nyolcvanéves között? A mozgás. Attól, hogy elértünk egy bizonyos életkort, még nem kell tartósan a hintaszékbe költözni. A mozgás ugyanolyan fontos, sőt, fontosabb, mint pár évtizeddel ezelőtt. Csupán egy kicsit kell óvatosabbnak lenni, ám a pozitív hatások jócskán meghaladják azt a kis pluszmunkát, ami az éveinkkel jár.

A pilates kevésbé ismert előnyei

Közzétette: Pilates

 

Azt már tudod, hogy az a heti 1-3 óra, amit a pilates stúdióban töltesz, lapos és feszes hasat eredményez és hogy edzettebb és hajlékonyabb leszel tőle. Arra is rájöttél már, hogy nincs is jobb, mint egy jó edzés után pletykálni egy nagyot az edzőtársaiddal (de semmiképp sem óra közben – ezt lehet, hogy a nehezebb módon kellett megtanulnod). Már-már abba a hitbe ringattad magad, hogy teljesen kiismerted a pilatest, és hogy téged már semmi nem fog meglepni.

Ha tovább olvasol, megismerkedhetsz a pilates három olyan előnyével, amelyeket tapasztaltál ugyan, de soha nem kötötted volna össze a pilatessel.

 1. Stresszoldás.

Elég egy pilates óra ahhoz, hogy még a legbeavatatlanabbak is rájöjjenek, hogy a gyakorlatok sikeres végzése egy jó adag koncentrációt igényel. A test-elme kapcsolat a pilatesben nem csak egy hangzatos kifejezés, tényleg szükség van rá. Pontosan kell tudnod, hogy hogyan és hol helyezkedik el a tested, és hogy hogyan mozog a fejed, a csípőd, a vállad és a mellkasod. Így tudod csak hatékonyan megmozgatni a törzsed (a pilates nyelvén az „erőközpontod”). Ha nem koncentrálsz, akkor mintha ott sem lennél, ugyanis kevés előnyét fogod élvezni a pilatesnek.

Hányszor volt már olyan, hogy idegesen, bosszankodva érkeztél az órádra, majd röpke 55 perc edzés után mintha kicseréltek volna? Egy órára kiüríted a fejed, majd pilates után minden visszakerül a helyére, te pedig rájössz, hogy valójában nincs is min idegeskedni. Olyan ez, mint mikor a rendetlen szekrényedből kipakolsz, majd mindent szépen összehajtva és elrendezve visszaraksz a helyére. Ahol eddig káosz volt, ott most rend lesz.

 1. Kevesebb fejfájás.

Mi volt előbb: a nyakfájás vagy a fejfájás? Teljesen mindegy, ha fáj, akkor enyhíteni kell rajta. Az is előfordulhat, hogy a fejfájás pont a nyakból ered. Ezt nevezik az orvosok cervicogén fejfájásnak. Ez mögött a helytelen testtartás bújik meg – a sok görnyedés ahhoz vezet, hogy megfeszülnek és megkeményednek a nyak és a váll izmai. Ennek következtében pedig a gerinc végén (vagy elején?) található csontos részecske szintén megfeszül. Innen ered ez a típusú fejfájás.

A pilates ellazítja ezeket a keményen dolgozó izmokat, és javít a testtartáson. A végeredmény? Erősebb izmok, helyes testtartás, a nyak tehermentesítése és kevesebb fejfájás! Ha szkeptikus vagy, azt is mondhatod, hogy ezt egy fájdalomcsillapítóval is el tudod érni. Sokkal jobb azonban orvosolni az okot, mint enyhíteni a tüneteket. Tedd fel magadnak a kérdést – ha észreveszed, hogy füstöl az egész konyha, mert odaégetted az ebédet, mit csinálsz először? Lekapod az edényt a tűzről, vagy kinyitod az ablakot?

 1. Erősebb orgazmus.

Minél erősebb a medencefenék, annál intenzívebb az orgazmus. A pilates a mélyen ülő hasizmokat dolgoztatja, aminek köszönhetően serken a véráramlás a medenceüregbe. Ha pedig a medenceüreg megfelelően el van látva oxigénnel és vérrel, sokkal érzékenyebb lesz.

Emellett a pilates megtanít bánni a testeddel, valamint a hajlékonyságot is növeli. Biztosan nem kell részletesen elmagyarázni miért, de ha szeretsz kísérletezni a hálószobában, akkor nem árt egy jó adag rugalmasság.

Ahhoz, hogy igazán jól érezd magad, bizony arra is szükség van, hogy magabiztos legyél, és hogy minden gátlásodat levetkőzd. Ez is elérhető a pilates által! Nem csak azért, mert karcsúbb leszel tőle, hiszen nem csak az tesz valakit vonzóvá és magabiztossá. Jobban fogod érezni magad a bőrödben, mert törődsz magaddal, és mert folyamatosan fejlődsz.

Igen, ez mind a pilatesnek köszönhető!

Hogyan növeli a pilates a mentális erőt?

Közzétette: Pilates

 

Bizonyára hallottad már azt, hogy a pilatestől erősebb, izmosabb és hajlékonyabb leszel. Tudtad-e viszont azt, hogy okosabb is leszel tőle? Mégis hogyan? Először is, éberebb leszel, tehát jobban tudsz majd figyelni. Növeli a motivációt, ennek köszönhetően többet tudsz majd elérni. Emellett javít a hangulatodon, valamint csökkenti a stresszt, a feszültséget és a fáradtságot.

Ki gondolta volna, hogy a pilates-szel egyszerre dolgozol a külsődön és a belsődön is?

Olvass tovább, és tudd meg, hogy hogyan növeli a pilates a mentális erőt, és hogy miért kell még ma kipróbálnod neked is.

Miért fontos a pilates 6 alapelve?

Mind a hat elv az ember kognitív funkcióihoz köthető, nem meglepő hát, hogy a pilates az izmok és ízületek mellett ezeket a funkciókat is megdolgoztatja. Az elvek a következők:

 • Koncentráció – a test és a lélek közötti kapcsolaton van a hangsúly.
 • Központosítás – a pilates a törzsizmokat használva segíti a test összes izmának a fejlődését.
 • Kontroll – a mozdulatok helyesek és kontrolláltak kell, hogy legyenek.
 • Légzés – teljes, mély belégzés, majd erőteljes kilégzés. Az első dolog, amelyet megtanulsz egy pilates tanfolyamon. Ez segíti legjobban a mentális fókuszt.
 • Precizitás – legyen a cél a gyakorlatok tökéletes végrehajtása!
 • Áramlás – érezd, ahogyan mozog a tested, és add át magad a mozdulatoknak!

Hogyan csökkenti a pilates a feszültséget?

 1. Megnöveli a test energiaszintjét.
 2. Hozzájárul a mély, pihentető alváshoz.
 3. Segít, hogy kényelmesebben érezd magad a testedben.
 4. Megtanít helyesen lélegezni.
 5. Serkenti a vér és az oxigén áramlását az agyba.
 6. Ellazítja az izmokat.

Hogyan növeli a pilates az éberséget?

 1. Segíti a koncentrációt és a precizitást.
 2. Tökéletesíti a test és az agy közötti kapcsolatot.
 3. Felgyorsítja a memória-feldolgozási folyamatot.

Hogyan növeli a pilates a motivációt?

 1. Javít a hangulaton, hiszen azzal, hogy rendszeresen pilatesezel, kialakítasz egy egészséges szokást.
 2. Növeli az életerőt és az energiaszintet.
 3. Kielégíti az alap-fiziológiai szükségleteket (autonómia, kompetencia és a test-lélek kapcsolat).
 4. Javítja az egészséget.
 5. Növeli az önbizalmat.
 6. Mint minden testedzés, a pilates is serkenti a „boldogsághormonok” kibocsájtását, amelyek tompítják a testi és a lelki fájdalmat.

Hogyan növeli a pilates a teljesítményt?

 1. Serkenti az új neuronok termelődését, amelyek az idegrendszer alapkövét képezik.
 2. Serkenti a neurotranszmitterek termelődését, amelyek hírvivőként dolgoznak a szervezetünkben az agy és az izmok között.
 3. Növeli azoknak az agysejteknek az élettartamát, amelyek a tanulásért, a memóriáért és a gondolkodásért felelősek.

Ha te is szeretnéd növelni a kognitív képességeid, ha szeretnél erősebb és produktívabb lenni mentálisan, tedd a pilatest az edzésprogramod részévé még ma! A tested és az agyad is hálásak lesznek érte.

Miért ajánlott mindenkinek a pilates? – 1. rész

Közzétette: Pilates

 

Miért tűnik úgy az utóbbi pár évben, hogy szó szerint mindenki pilatesezik? A hollywoodi sztároktól kezdve az élsportolókon keresztül, egészen a szomszéd nyugdíjas bácsiig? Azért, mert tényleg mindenki pilatesezik! Aki pedig nem, annak eljött az idő, hogy elkezdje. Hogy miért? Mert a pilates kicsiknek, nagyoknak, sportolóknak, amatőröknek, kismamáknak, nagyszülőknek, fiúknak, lányoknak, egyszóval mindenkinek ajánlott. Nem kell elhinned nekünk, beszéljenek magukért a pilates jótékony hatásai!

 • A pilates az egész testet megmozgatja.

Sok másik mozgásformával ellentétben, a pilates egyenletesen formálja a testet. Nem fog előfordulni az, hogy az egyik testrészed túlfejlett lesz, míg a másik alulfejlett. Ha vizuális típus vagy, gondolj csak a szkanderozókra és a hihetetlenül izmos jobb karjukra!

Habár a pilatesnek is megvan a saját fókusza (ami nem más, mint a törzs), a többi testrészed sem lesz elhanyagolva.

A törzsre, a légzésre és az elmére fektetett hangsúly teszi a pilatest olyan komplex mozgásformává, amelyhez hasonlót aligha fogunk találni. Ennek köszönheti a népszerűségét a profi sportolók körében, valamit emiatt javasolják az orvosok előszeretettel azoknak, akiknek rehabilitációra van szükségük.

 • A pilates könnyen modifikálható a képességek és a szükségletek alapján.

Nem várhatjuk el, hogy egy atléta és egy nyugdíjas könyvelő el tudják végezni ugyanazokat a gyakorlatokat. Hiszen a sportoló szinte egész életét a sportnak szentelte, ezért a teste jól olajazott gépezetként működik. Ezzel szemben, a nyugdíjas könyvelőnk munkáját ülve végezte, a felgyülemlett évek pedig még jobban korlátozzák a mozgástartományát. Egyiküknek sem kell azonban lemondania a pilatesről.

Több ezer pilates gyakorlat létezik, és mindegyik módosítható. Így biztosan nem fogod sérülésbe hajszolni magad, ám attól sem kell tartanod, hogy a gyakorlatok túl könnyűek lesznek.

 • A pilates az erőt növeli, nem a tömeget.

Vannak a professzionális testépítők, akiknek az céljuk a, hogy minél nagyobb izomtömegük legyen, és van mindenki más. Valószínűleg te sem vagy testépítő (hiszen a pilatesről olvasgatsz), és neked sem célod, hogy úgy nézz ki, mint egy bárányfelhő.

Ha inkább karcsú, hosszú izmokat szeretnél, akkor a pilates a neked való mozgásforma! Ilyen izomzatot a nyújtás és erősítés megfelelő kombinációjáva tudsz felépíteni, a pilates pedig tele van különböző nyújtógyakorlatokkal. Az izmaid erősebbek lesznek, ám a volumenük nem fog növekedni.

 • A pilates növeli a hajlékonyságot.

A pilates által jelentősen javul az izmok és az ízületek hajlékonysága. Nagyobb lesz a mozgástartomány és csökken a sérülések kockázata, hiszen az az izom, amelyik nyúlik, nem szakad.

Nem fogsz olyan hajmeresztő eredményeket elérni, mint a jóga esetében. A pilates által inkább egy olyan testet faraghatsz, amely tökéletesen funkcionális, és amely lehetővé teszi, hogy az életet a lehető legnagyobb mértékben ki tudd élvezni. Hiszen, legyünk reálisak, mikor várja el tőlünk az élet, hogy perecbe hajtogassuk magunkat?

 • A pilates erősíti a törzset.

A hát, a has és a medencefenék mélyen ülő izmai képezik a törzset. Rendkívül fontos, hogy ezek az izmok erősek és egészségesek legyenek, hiszen nekik köszönhetjük az egyenes hátat, a helyes testtartást, és a könnyed mozdulatokat. Ha erős a törzsünk, akkor az egész testünk támogatva van. Így nem helyezünk nyomást a nyakra és a vállakra. A törzs izmai képesek egyedül megtartani a testet, ezért a többi izomnak és ízületnek nem kell „besegíteni”.

Egy plusz előny az is, hogy az erős törzs feszes hassal jár. És mégis ki ne örülne a lapos, izmos hasnak?

Ha még nem sikerült meggyőznünk, akkor tarts velünk legközelebb is, amikor a pilates további előnyeit fogjuk ecsetelni.

Pilates – a test, elme és lélek harmóniája

Közzétette: Pilates

Pilates – a test, elme és lélek harmóniája

A piletesnek rengeteg előnye van. Rendszeres edzés esetén a legláthatóbb változás az izmokban következik be.

A kevésbé látható, de nem kevésbé lényeges változások közé tartozik a erő, az egyensúly és a hajlékonyság növekedése. Ezek az előnyei teszik a pilatest a legtöbb rehabilitációs program elmaradhatatlan részévé, valamint emiatt ideális az idősebb korosztály számára is.

A legtöbb pilatesező az eddig felsorolt előnyök mellett a következőket is tapasztalta:

 • magasabb energiaszint,
 • pihentetőbb alvás,
 • jobb közérzet.

Mindenki megtanulhatja a pilatest, és élvezheti az előnyeit, még azok is, akik „két bal lábbal” lettek megáldva.

A pilates hatása a testre

Nincs olyan porcikánk, amit a pilates ne mozgatna meg. Hiába van a fókusz a törzsön, attól még az összes többi izom is dolgozik. Egyetlen hátránya ennek a másnapi izomláz, ám egy jó nyújtás sokat tud ezen segíteni.

A többi mozgásformával ellentétben a pilates nem igényel semmilyen szintű edzettséget, így bárki pilatesezhet. A pilates ugyanis alacsony intenzitású (low pace, tehát nem ugrálunk benne), gyengéd (nem helyez túl nagy nyomást az izmokra és az ízületekre), modifikálható (saját igényeink és képességeink szerint alakítható). Emellett számtalan gyakorlat közül válogathatunk, így nem fog problémát okozni az, hogy megtaláljuk a nekünk valót.

A pilates hatása az erőre

A pilates egyik legnagyobb előnye az, hogy úgy tudunk erősödni, hogy közben nem leszünk „kigyúrtak”. Ez leginkább a nők számára fontos, ugyanis a rövid, nagy volumenű izmok (amelyeket az erőedzésekkel tudunk felszedni), nem kifejezetten nőiesek (egyesek szerint). A pilates-szel azonban nem fognak túlfejlődni az egyes izmaink. Ugyanolyan erősek leszünk általa, mint a többi edzésforma által is – csupán az alakunk lesz karcsúbb, az izmaink formálódnak.

A pilates növeli a funkcionális edzettséget. Ez annyit jelent, hogy amit a pilates órán megtanulunk, azt a való életben is fel tudjuk majd használni. Könnyebbé válnak a mindennapi teendők, hiszen erősebbek leszünk. A pilates-szel nem fogunk olyan mozdulatokat elsajátítani, amelyeknek más környezetben ne tudnánk hasznukat venni. A hátfájással küszködőknek is ajánlott a pilates, ugyanis segíthet akár teljesen megszüntetni a problémát! Ezt úgy éri el, hogy megerősíti a törzs izmait – a hasat, a hátat és a medencét. Az erős törzs helyes testtartást eredményez, ami pedig enyhíti (vagy teljesen megszünteti) a hátfájást. Megelőzésre is kiváló – nem csak akkor kezdhetjük el a pilatest, ha már jelentkeztek a problémák!

Az erős törzs a hajlékonyságra is hatással van. Sokan vannak abban a tévhitben, hogy muszáj rugalmasnak lenni ahhoz, hogy el tudjuk végezni a pilates gyakorlatokat. Ez azonban pont fordítva történik, hiszen maga a pilates tesz minket hajlékonnyá!

A pilates hatása az agyra és a lélekre

Elég csak pár alkalommal ellátogatni a legközelebbi pilates stúdióba ahhoz, hogy valamilyen szinten lelki békére leljünk. A gondolatok letisztulnak, az agyunk megpihen, hiszen abban az 50-55 percben, amíg pilatesezünk, nem gondolkodunk azokon a dolgokon, amik feszültté tesznek minket.

A pilatestől energikusabbak is leszünk, ugyanis az edzés során ellazulnak az izmok és endorfinok szabadulnak fel. Mint a legtöbb edzés után, a pilates után is könnyebbnek fogjuk érezni magunkat.

A pihentetőbb alvást sem hagyhatjuk ki a listáról, ugyanis a pilates számos álmatlansággal küszködőn segített már. Ezt szintén annak köszönhetjük, hogy pilates közben kizárólag a mozdulatokra és a légzésre koncentrálunk, nem pedig a gondokra és a problémákra.

Végezetül pedig, a rendszeres pilatessel a kedvünket és az önbizalmunkat is jelentősen növelni tudjuk, hiszen jobban fogunk kinézni, és jobban fogjuk érezni magunkat! Ha pedig nem otthon, hanem stúdióban edzünk, akkor a speciális pilates gépeken is tudunk tornázni, szakképzett oktató segítségével,  hetente egy, vagy több alkalommal, és akár csodás barátságok is születhetnek.

Idő kell ahhoz, hogy a test átalakuljon. A pilates mentális egészségre gyakorolt hatásait azonban már az első óra után érezhetjük.

Ha pedig kitartóak vagyunk, akkor rövid időn belül az izmainkon és a a testtartásunkon is érezni fogjuk a pilates jótékony hatásait.

Nem kell, hogy fájjon!

Közzétette: Pilates

 

Sokszor hallom, és bevallom, minden alkalommal meglepődőm rajta, hogy 35-40 éves kor felett az emberek azt gondolják, hogy normális, hogy ha fáj valamilyük. És amíg elviselhető a fájdalom, addig rendben lévőnek tartják, és nem is gondolkodnak el azon, hogy változtatni kellene, változtatni lehetne rajta.

Meggyőződésem szerint ez nem normális.

 

Nem kell, hogy fájjon!

 

Fontosabb lenne, hogy megtanuljunk jól bánni a testünkkel, lelkünkkel, megtanuljuk szeretni magunkat, legalább annyira, mint amennyire másokat szeretünk, és amennyit másokért teszünk, hogy jól érezzük magunkat a testünkben.

Hiszen akkor tudunk másoknak adni, ha boldogok vagyunk, jól vagyunk.

Üres kosárból, kimerülten nem lehet adni.

Azt semmiképp, amit igazán szeretnénk.

Akár a gyermekeiddel játszanál, akár a pároddal, vagy a barátaiddal töltenéd az időd, a fájdalom és az ezzel járó fáradtság annyit kivesz belőled, hogy nem marad rá elég energiád.

És nem az a megoldás, hogy bekapsz egy pirulát, vagy bekened valamivel, és elnyomod a tüneteket – természetesen, van, amikor ennek is van létjogosultsága -, de nem ez  fog valódi eredményt hozni.

 

Amivel igazán tartós eredményt tudunk elérni, az az, ha rendbe tesszük magunkat.

 

Ugyanúgy, ahogy a lakást kitakarítjuk, az autót is szervizeltetjük, magunkat is kell(ene).

 

Ennek egyik lényeges eleme a mozgás.

Az izmok funkciója az, hogy mozgatják testünket. Ezzel gondolom nem árultam el nagy titkot. Nézzük meg például a jobb, és a bal oldal szimmetriáját.

 

Alapvetően az a jó, ha minél szimmetrikusabbak vagyunk. Ha az például a jobb oldalon a hátizmaink erősebbek, mint a bal oldalon, akkor az a gerincünkre is hatást fejt ki. El fogja húzni. Lehet, hogy csak kis mértékben, amit talán észre sem veszünk szabad szemmel, de ez már hat arra, hogy feszültséget keltsen, ami később mozgásszervi problémákhoz, fájdalomhoz vezet. Ugyanígy az elülső, és a hátsó oldalon is. Ha a combunk elől nagyon erős mondjuk, de hátul nem, akkor az például a medencénket billentheti előre. Ami szintén kompenzáláshoz vezet a vázizomrendszerünkben, ami ismét csak hosszú távon fájdalom forrása lehet.

 

Mit tehetünk? Megtaláljuk a fájdalom forrását és elhárítjuk azt.

 

Az egyik ok, ami miatt én beleszerettem a pilateszbe, hogy preventív módon, amikor még nincs szükség mondjuk gyógytornára, erre képes.

 

Az egészségről szól.

Nagyon klasszul lehet vele izom, és ezen keresztül ízületi egyensúlyt létrehozni, melyen keresztül jobban érezzük magunkat a testünkben, segít megelőzni a fájdalmakat, vagy éppen a meglévő, ismeretlen eredetű fájdalmakon javít. Amikor ez nem elég,  gyógytornásszal, orvosokkal együttműködve tudunk dolgozni.

Mindig az egyénhez és , az egyén állapotához igazított egyedi gyakorlatokkal, terápiákkal.

 

Hogy a fájdalom ne állja útját annak, hogy örömteli módon tudj együtt lenni a családoddal és barátaiddal. Legyen elég energiád, hogy úgy éld meg a mindennapjaidat, ahogyan azt te szeretnéd!

 

Mindenképpen fontos, hogy törődjünk magunkkal, és mozogjunk!

A pilatessel önálló edzésként  szuper testet lehet létrehozni, – ami nem csak jól működik, de esztétikus is. Kiegészítő edzésként pedig abban segít, hogy más szeretett sportjainkat kiegyensúlyozott ízületi egyensúllyal, sérülésmentesen űzhessük – legyen az a tenisz, futás, golf, vagy bármi, amit te szeretsz.

 

Tudásommal és …… éves tapasztalatommal, elhivatottságommal ahhoz szeretnék hozzájárulni, hogy jobban érezzétek magatokat  a mindennapjaitokban.

Jobban tudjátok élvezni ezen keresztül az életeteket. Legyen az egy sütögetés a barátokkal, vagy egy bringatúra a gyerekekkel. Bármi, ami neked örömet okoz! Ne gátoljanak a félelmeid, hogy meg tudod-e csinálni, hogy lesz-e erőd hozzá, hanem élvezd!

 

Bánj jól a testeddel, hogy a cinkostársaddá váljon!

 

Call Now Button