fbpx Skip to main content

Hogyan teszi jobbá az életed a pilates?

Közzétette: 2019-10-27Pilates

A pilates a legújabb trend, amit rengetegen alkalmaznak a letisztult elme és az egészséges test érdekében. De mégis hogyan tud segíteni? Olvass tovább, hogy megtudd!

Ha nehéz napod volt a munkahelyen vagy az iskolában, és még az edzőterem gondolata is riasztó számodra, jusson eszedbe, hogy van egy olyan mozgásforma, ami ellazít, megnyugtat, és emellett még formába is hoz. A pilates nem csak egy új őrület, hiszen tényleg segít, méghozzá a következő módon:

  1. Búcsúzz el a stressztől!

A pilates népszerűsége hatalmasat nőtt az elmúlt pár évben, nem ok nélkül. „Gyorsan érezni és látni fogod a különbségeket, ami rendkívüli módon fog motiválni”, mondja Luke Meessmann, a TenPilates stúdió tulajdonosa és oktatója. „Az órák kemények – a teljes testet megdolgoztatjuk. Nemcsak, hogy érezni fogod, ahogyan működnek az izmaid, de utána is jól fogod magad érezni, hála a boldogsághormonoknak. Nem is vesz túl sok időt igénybe – egy óra alatt végezhetsz vele. Végül, de nem utolsósorban pedig remek stresszoldó. Gyere reggel, vagy rögtön munka után, garantáltan jobb kedvre fogsz derülni!”

  1. Erős, karcsú karok.

A celebek folyton a pilatest emlegetik, amikor a csodás alakjukról kérdezik őket. Mivel a sztároknak általában minden percük ki van töltve, és előre meg van tervezve, így a pilates kiváló mozgásformát képez számukra, mert, mint már említettük, egyáltalán nem időigényes. „Hosszabb, karcsúbb izmokat épít – a vörös szőnyegen látott karok? Igen, az is pilates”, mondja Luke. „Növeli a törzs erejét, a hajlékonyságot, az egyensúlyt, és javítja a testtartást – magasabbnak és vékonyabbnak fogod érezni magad tőle!”

  1. Csak edzés, semmi felhajtás.

Ha nincs kedved edzeni menni, úgyis találsz valami kifogást. Ezért is jó a pilates – úgy tudod alakítani az edzéseket, ahogy neked megfelel, vagy akár otthon is elvégezheted a gyakorlatokat.

Néha nem árt azért benézni a stúdióba, hogy új gyakorlatokat ismerj meg, és hogy az oktatód lássa, hogy milyen formában vagy, és hogy jól végzed-e a gyakorlatokat. Lehet, hogy te mindent megcsinálsz, de helytelenül – ilyenkor pedig több károd, mint hasznod lesz belőle. Ellenőrizd le, hogy mindent jól csinálsz-e, és hagyd, hogy az eredmények levegyenek a lábadról!

  1. Segít formában maradni.

Egy intenzív, reformeren végzett, dinamikus óra közben sokkal több kalóriát égetsz el, mint a közismertebb, talajon végzett pilates óra alatt. „A legjobb mód a fogyásra az, ha a reformeres gyakorlatokat kardióval egészíted ki”, mondja Luke.

  1. A rossz testtartásnak nincs itt helye!

A pilatest a sportolók és az irodai munkások is az egekbe emelik, mert képes visszafordítani a görnyedés káros következményeit azzal, hogy megerősíti a hát, a has, a nyak és a csípő izmait.

„Mindig megkérdezzük a tanulóinkat, hogy van-e olyan terület, amelyre nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni”, mondja Luke. „De az olyan fontos területeket, mint a hát, a csípő és a vállak soha nem hagyjuk ki. Izolációs gyakorlatokkal aktiváljuk ezeket az izmokat, és fokozatosan haladunk az összetettebb, dinamikusabb és funkcionálisabb gyakorlatok felé.”

Mindez jelentősen javítja a dinamikus stabilitást – ez az a képességünk, hogy hosszabb ideig meg tudjuk magunkat tartani a helyes (neutrális) pozícióban.

  1. Babát vársz? Nem akadály!

A terhesség alatt és szülés után számos változás áll be a testünkben. Sok nő azonban nem akarja feladni az aktív életmódot a várandósság ideje alatt sem. Azok a kismamák, akik a terhesség alatt is edzenek, kevesebb fájdalmat fognak érezni a hátukban és a medencében, valamint a szülés is rövidebb ideig tart náluk. Ígéretesnek hangzik, ugye?

Emellett gyorsabban vissza tudjuk szerezni a várandósság előtti testünket is, valamint erősíthetjük az immunrendszert és serkenthetjük a vérkeringést – mindez hozzájárul ahhoz, hogy a babavárás zökkenőmentesen, és a lehető legkevesebb kellemetlenséggel teljen. Mivel azonban ilyen esetekben a baba az első és semmit nem bízhatunk a szerencsére, tanácsos pilates előtt elbeszélgetni a nőgyógyászunkkal – nem árt igazolást kérni tőle, hogy mozoghatunk, mert oktatód kérni fogja -, és tudatni az oktatónkkal, hogy terhesek vagyunk.

  1. Nincs több hátfájás!

A pilates remek rehabilitációs módszer (ami nem is csoda, hiszen erre a célra lett kifejlesztve). Joseph Pilates egész életét arra szentelte, hogy megtanítsa az embereket a pilates módszerre. Szerinte a rossz testtartás és a rossz egészség kéz a kézben járnak. Úgy vélte, hogy a megfelelő légzéstechnika, és a gerinc neutrális pozícióban tartása által megerősíthetjük a mélyen elhelyezkedő hasizmokat és a törzset, ami egyenesebb testtartást eredményez.

Mire vársz még? Menj, és iratkozz be egy pilates tanfolyamra még ma! Biztosíthatunk, hogy nem fogod megbánni.

Call Now Button