fbpx Skip to main content

Miért ajánlott mindenkinek a pilates? – 1. rész

Közzétette: 2020-10-28Pilates

 

Miért tűnik úgy az utóbbi pár évben, hogy szó szerint mindenki pilatesezik? A hollywoodi sztároktól kezdve az élsportolókon keresztül, egészen a szomszéd nyugdíjas bácsiig? Azért, mert tényleg mindenki pilatesezik! Aki pedig nem, annak eljött az idő, hogy elkezdje. Hogy miért? Mert a pilates kicsiknek, nagyoknak, sportolóknak, amatőröknek, kismamáknak, nagyszülőknek, fiúknak, lányoknak, egyszóval mindenkinek ajánlott. Nem kell elhinned nekünk, beszéljenek magukért a pilates jótékony hatásai!

  • A pilates az egész testet megmozgatja.

Sok másik mozgásformával ellentétben, a pilates egyenletesen formálja a testet. Nem fog előfordulni az, hogy az egyik testrészed túlfejlett lesz, míg a másik alulfejlett. Ha vizuális típus vagy, gondolj csak a szkanderozókra és a hihetetlenül izmos jobb karjukra!

Habár a pilatesnek is megvan a saját fókusza (ami nem más, mint a törzs), a többi testrészed sem lesz elhanyagolva.

A törzsre, a légzésre és az elmére fektetett hangsúly teszi a pilatest olyan komplex mozgásformává, amelyhez hasonlót aligha fogunk találni. Ennek köszönheti a népszerűségét a profi sportolók körében, valamit emiatt javasolják az orvosok előszeretettel azoknak, akiknek rehabilitációra van szükségük.

  • A pilates könnyen modifikálható a képességek és a szükségletek alapján.

Nem várhatjuk el, hogy egy atléta és egy nyugdíjas könyvelő el tudják végezni ugyanazokat a gyakorlatokat. Hiszen a sportoló szinte egész életét a sportnak szentelte, ezért a teste jól olajazott gépezetként működik. Ezzel szemben, a nyugdíjas könyvelőnk munkáját ülve végezte, a felgyülemlett évek pedig még jobban korlátozzák a mozgástartományát. Egyiküknek sem kell azonban lemondania a pilatesről.

Több ezer pilates gyakorlat létezik, és mindegyik módosítható. Így biztosan nem fogod sérülésbe hajszolni magad, ám attól sem kell tartanod, hogy a gyakorlatok túl könnyűek lesznek.

  • A pilates az erőt növeli, nem a tömeget.

Vannak a professzionális testépítők, akiknek az céljuk a, hogy minél nagyobb izomtömegük legyen, és van mindenki más. Valószínűleg te sem vagy testépítő (hiszen a pilatesről olvasgatsz), és neked sem célod, hogy úgy nézz ki, mint egy bárányfelhő.

Ha inkább karcsú, hosszú izmokat szeretnél, akkor a pilates a neked való mozgásforma! Ilyen izomzatot a nyújtás és erősítés megfelelő kombinációjáva tudsz felépíteni, a pilates pedig tele van különböző nyújtógyakorlatokkal. Az izmaid erősebbek lesznek, ám a volumenük nem fog növekedni.

  • A pilates növeli a hajlékonyságot.

A pilates által jelentősen javul az izmok és az ízületek hajlékonysága. Nagyobb lesz a mozgástartomány és csökken a sérülések kockázata, hiszen az az izom, amelyik nyúlik, nem szakad.

Nem fogsz olyan hajmeresztő eredményeket elérni, mint a jóga esetében. A pilates által inkább egy olyan testet faraghatsz, amely tökéletesen funkcionális, és amely lehetővé teszi, hogy az életet a lehető legnagyobb mértékben ki tudd élvezni. Hiszen, legyünk reálisak, mikor várja el tőlünk az élet, hogy perecbe hajtogassuk magunkat?

  • A pilates erősíti a törzset.

A hát, a has és a medencefenék mélyen ülő izmai képezik a törzset. Rendkívül fontos, hogy ezek az izmok erősek és egészségesek legyenek, hiszen nekik köszönhetjük az egyenes hátat, a helyes testtartást, és a könnyed mozdulatokat. Ha erős a törzsünk, akkor az egész testünk támogatva van. Így nem helyezünk nyomást a nyakra és a vállakra. A törzs izmai képesek egyedül megtartani a testet, ezért a többi izomnak és ízületnek nem kell „besegíteni”.

Egy plusz előny az is, hogy az erős törzs feszes hassal jár. És mégis ki ne örülne a lapos, izmos hasnak?

Ha még nem sikerült meggyőznünk, akkor tarts velünk legközelebb is, amikor a pilates további előnyeit fogjuk ecsetelni.

Call Now Button