fbpx Skip to main content

Miért ajánlott mindenkinek a pilates? – 2. rész

Közzétette: 2022-07-09Pilates

 

Előző cikkünkben megismerhetted a pilates öt előnyét – a lista azonban folytatódik!

Előtte azonban jöjjön egy kis érdekesség – tudtad-e, hogy Cameron Diaz a Charlie angyalai című filmben kapott szerepére pont a pilates segítségével készült fel?

Nézzük, miért döntenek az olyan sztárok, mint Diaz, vagy akár Kate Hudson, Sandra Bullock és Gwyneth Paltrow a pilates mellett!

  • A pilates helyrehozza a testtartást.

A helyes testtartás csak akkor lehetséges, ha a törzs izmai elég erősek. A jó testtartás azt jelenti, hogy a gerincünk, az ízületeink neutrális (=semleges) pozícióban vannak. Ebben a helyzetben van a legkevesebb feszültség a testben, ráadásul hosszú távon segít megelőzni a rossz pozícióból adódó kopásokat.

A testtartásra gyakorolt pozitív hatása teszi a pilatest ideálissá a hátfájás enyhítésére.

  • A pilates növeli az energiaszintet.

Itt egy igazi paradox – minél többet edzel, annál több energiád lesz. Hogy lehetséges ez? Hiszen köztudott, hogy az edzés arra (is) jó, hogy levezessük a felesleges energiát.

A pilates serkenti a vérkeringést és a légzést, stimulálja a gerincet és az izmokat és boldogsághormonokkal árasztja el a testet. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy pilates után energikusabbak legyünk. Éppen ezért a pilates más mozgásformák kiegészítőjeként is megállja a helyét. Ha azonban nincs időd egy teljes edzésre, 5 perc pilatestől is érezni fogod, hogy megnőtt az energiaszinted.

  • A pilates segít fogyni.

Ha rendszeresen és kitartóan pilatesozol, a tested meg fog változni. Hosszabb, erősebb izmaid lesznek, egészben karcsúbb leszel és jobb lesz a testtartásod, mindez által pedig kecsesebben tudsz majd mozogni. Ezáltal sokkal vékonyabbnak fogsz tűnni még akkor is, ha a kilók száma nem változott.

Ha fogyni akarsz, a szabály egyszerű – égess el több kalóriát, mint amennyit beviszel. A pilates segíteni fog ebben. Ha pedig valamilyen zsírégető aktivitással párosítod, akkor egy fantasztikus eszközt fogsz kapni.

  • A pilates fokozza az éberséget.

Nemhiába hívta Joseph Pilates a pilatest Contrology-nak. Szerinte a pilates „a test, az elme és a lélek teljes koordinálása”. Ezért is olyan különleges a pilates – minden gyakorlat teljes figyelmet igényel. Amikor kizárólag a mozdulatokra figyelünk, az agyunk és a testünk egyesülnek. Így érhető el a legtöbb pozitív hatása a pilatesnek.

A pilates alapelvei – a központosítás, a koncentráció, a kontroll, a precizitás, a légzés és az áramlás – a fő tényezői a test és az agy teljes integrálódásának.

  • Rengeteg módon tudunk pilatesezni.

Ma már rendkívül könnyű pilates oktatót találni. Nemcsak az internet van tele velük, de az edzőtermekben és a különböző stúdiókban is találkozhatunk velük. Ahhoz képest, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még csak egy maréknyi ember ismerte a pilates rejtélyeit, ma már számos szakképzett oktató van. Ha abszolút kezdő vagy, érdemes felkeresni egy szakembert, ugyanis így lehet a leghatékonyabban elsajátítani az alapokat. Miután ezeket elsajátítottad, már otthon is edzhetsz – az egyszerűbb gyakorlatok elvégzéséhez csupán egy pilates szőnyegre van szükséged (ami annyiban különbözik a jóga szőnyegtől, hogy egy leheletnyivel vastagabb).

Számos opciód van tehát – csinálhatod otthon vagy stúdióban, egyedül vagy csoportban, szőnyegen vagy reformeren, 5 percig vagy egy óráig. A választás a tiéd!

A pilatesnek nem csak tíz előnye van. Ha azonban minden egyes előnyét fel szeretnénk sorolni, akkor a cikk soha nem ért volna véget. Éppen ezért nem találkoztunk például a pihentetőbb alvással a listán, pedig az is egy jelentős előny.

Nos, mi az ítélet? Érdemes kipróbálni a pilatest? Szerintünk igen. Próbáld ki, és fedezd fel, hogy mi minden maradt le a listánkról!

Call Now Button