fbpx Skip to main content

Miért érdemes a gerincet “tréningezni”? A gerinc egészsége

Közzétette: 2018-10-18gerinctréning

Mindenek előtt néhány szó a gerincről, csak hogy könnyebben megértsük, miért érdemes nagy figyelmet fordítanunk rá és minden irányból támogatnunk az egészségét.

A gerincoszlopunk a vázrendszerünk alapja, testünk központi pillére, tartóoszlopa. A koponya és a medence közt húzódik, tartja a törzset, amelyhez kapcsolódik a fej és a végtagok, így alkotva a teljes testünket. Emellett védi a benne futó gerincvelőt, idegeket és ereket ( Tehát van feladata bőven:) ).

Anatómiailag kemény (csigolya testek) és puha, lágy, a rugalmasságát biztosító részek (porckorongok, inak, szalagok és izmok) egymást követő sorozatából áll össze. A csigolyákat összekötő porckorongok mintegy ütközéscsillapítóként szolgálnak arra, hogy a külső terhelések (ütődések, nyomások stb.) hatására azok ne súrlódjanak ( és ezzel kopjanak), ne tolódjanak egymásra, így megtartva a test súlyát.

A gerinc 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és 3-5 farokcsigolyából áll. Oldalnézetben kettős „S” alakú görbületet láthatunk rajta, ami az ember felegyenesedésének a következménye.

Feladatainak optimális ellátásához, elengedhetetlen, hogy az egészsége is optimális legyen!

Más szemszögből megfogalmazva: az életünk, a JÓL-LÉTÜNK, az EGÉSZ-SÉGÜNK alapja az egészséges gerinc (lenne)!

 

A mai modern és felgyorsult világunkra jellemző mozgásszegény életmód következtében testünk, többek között a gerincoszlopot tartó és védő, stabilizáló izomzatunk elgyengült, ergonómiailag kedvezőtlen izom-ideg kapcsolatok rögzültek és rögzülnek nap mint nap rutinszerű cselekvéseink során. ( számítógép, íróasztal, tv előtt, autóban, közlekedési eszközön való ülés- lassan elfelejtünk már járni is:), egyre okosabb és egyre kisebb technikai, kényelmi eszközök használata stb.) Mindez hosszútávon test egyensúlytalanságokat, később pedig mozgásszervi és egyéb egészségügyi panaszokat eredményez, amik rontják az általános közérzetünket, rosszabb esetben megkeseríthetik mindennapjainkat. A fájdalmak, mozgásbeszűkülése, orvoshoz járkálás, kényszerű lemondások stb. hosszútávon viszont már az életminőségünket rontják.

 

Mit tehetünk hát mi magunk a gerincünk egészségéért?

A GERINCTRÉNINGgel a mozgás oldalról tudjuk célzottan és hatékonyan támogatni testünk központi tartópillérét.

Mit is takar a gerinctorna/gerinctréning kifejezés?  Miért érdemes rendszeresen gyakorolni?

A gerinctorna olyan komplex mozgásforma, ami jócskán túlmutat egy, az egészségmegőrzésre irányuló edzéstípuson. Az egész testre és ezen keresztül a lélekre is hat, rendszeresen gyakorolva életünk számos területén pozitív változást hozhat, jelentősen javítva életminőségünket.

A gerinctorna megerősíti a gerinc stabilitásáért felelős izomzatot, segít megtartani illetve helyreállítani a gerinc mobilitását. Ennek megfelelően elsősorban a törzs izmainak fejlesztését, erősítését és nyújtását foglalja magában, különös tekintettel a gerinc melletti mély hátizmokra, amelyek más, hagyományos aerobikos, funkcionális vagy egyéb edzéseken kevesebb figyelmet kapnak. A megfelelően összeállított gyakorlatok azonban nem csak a hát és has izmait, hanem a csípő, a váll, a karok és a láb izmait, így a teljes testet edzik.

A rendszeres gerincedzés hatásai:

  • Erősebbé, kitartóbbá és mozgékonyabbá tesz
  • Enyhítheti vagy akár megszüntetheti a helytelen életmódból és mozgásminták használatából adódó nyak,-váll,- hát,- derékfájást és
  • Segít visszaállítani a test izom-egyensúlyi állapotát
  • Javítja az izomtónust
  • Formálja az alakot
  • Javítja a testtartást, a mozgáskoordinációt,
  • Növeli a testtudatot
  • A test szinte újjászületik 🙂

 

Kinek ajánlott?

Előzőek alapján talán eloszlatható az az esetleges tévhit, hogy a gerinctréning csupán időseknek és gerincbetegeknek ajánlott mozgásprogram.

Rajtuk kívül ajánlott mindazoknak, akik napi két óránál többet töltenek ugyanabban a testhelyzetben(ülőmunka, állómunka, otthoni “pihenés” a tv előtt a kanapén, számítógép előtt ülés stb.) vagy rendszeresen egyoldalú terhelésnek vannak kitéve. Akiknek keresniük kell éjszaka a legmegfelelőbb alváspózt, hogy ne elgémberedve ébredjenek, akiknek már egy vállkörzés vagy a fejük elfordítása is kényelmetlen. Akik egyszer is kiejtették már a szájukon, hogy „beállt a nyakam”, „beszakad a hátam, “leszakad a derekam” stb.  Azoknak akiknek nehézséget okoz lehajolni a cipőfűzőjüket bekötni és azoknak is, akik már tudják, milyen érzés, amikor egy rossz mozdulat után alig tudnak kiegyenesedni.

Fiataloknak akár már gyerek ill. serdülőkortól is játékosabb formában, hogy eleve a helyes testtartás és helyes mozgásminták rögzüljenek, így nagyobb valószínűséggel előzhetők meg a későbbi test egyensúlytalanságok. Sportolóknak kiegészítésként, idősebbeknek a napi testmozgásért. Olyanoknak, akiknek már kialakult valamilyen mozgásszervi problémájuk és orvosi együttműködéssel a rehabilitációt támogatja. Azoknak akik biztonságos, alakjukat formáló, mozgáskultúrájukat, testtudatukat fejlesztő, testtarásukat javító, de nem tulságosan intenzív edzésformákat részesítik előnyben.

 

Összefoglalva: a gerinctorna kortól, nemtől függetlenül ajánlott minden, gerincoszloppal született, két lábra egyenesedve járó embernek, aki sokáig szeretné rendeltetésszerűen, fájdalom nélkül használni testének tartóoszlopát, miközben olyan kellemes mellékhatásokat élvez, mint a rugalmas, tónusos izomzat, szép testtartás valamint az ezek miatt bezsebelt dicséretek:)

 

Mi történink egy gerinctréningen, milyen gyakorlatokra számíthatunk, hogy áll össze egy óra?

 

Az 55 perces foglalkozás egy átmozgató bemelegítéssel kezdődik, amivel felkészítjük a testet (ízületeket, izmokat, a kardio-rendszert) a terhelésre. Majd célzottan dolgoztatjuk meg az egész testünket!, hangsúlyosan a gerinc stabilitásáért felelős mély és felületes izomzatra. A gyakorlatok egyszerűek, jól követhetőek, hatásukat tekintve mégis komplexek. Az egyes feladatok közti átvezetés aktív vagy passzívabb mobilizáció, amivel az éppen terhelt izmok, izomcsoportok kilazulnak, megpihennek, mégis megtartva felkészültségi állapotukat az óra hátralévő részére. Egy gerinctréningbe ugyanúgy beleférnek a pulzus emelkedéssel járó dinamikusabb, mint a stabilizációs vagy statikusan végzett feladatok illetve nyújtó gyakorlatok.

Az órát a különféle eszközök (fitball, softball, dyner párna, henger stb.) használata teszi még élvezetesebbé.

 

A gerinctréning ajánlott heti 2-3 alkalommal, hogy a helyes testtartások, mozgásminták rögzüljenek és rutinszerűvé váljanak, amelyeket a mindennapi tevékenységekbe átemelve (hogyan üljünk, hogyan hajoljunk, emelkedjünk,emeljünk, hogy tartsuk a fejüket, a medencénket stb.) lehet valóban életre szóló EGÉSZ-SÉGbeli eredményekhez jutni:)

Simitska Tímea

 

 

 

 

Call Now Button