fbpx Skip to main content

Mit ad neked a pilates?

Közzétette: 2018-06-19Pilates

Mit ad neked a pilates?

A pilates mint egy láthatatlan edző, folyamatosan veled van, akkor is, amikor már véget ért az edzés. Hogy miért? Mert megtanítja a testünket néhány olyan dologra, amelyet a rohanó életvitelünk mellett hajlamosak vagyunk elfelejteni.

Mindenekelőtt pontos testtudatot ad. Hogyan lehet ez? Nos, a pilates órákon elvégzett feladatok során megtanuljuk, hogyan kapcsoljuk be az egyes izmokat, izomcsoportokat. Amikor megérezzük, hogyan dolgoznak az izmaink torna alatt, akkor ezt tudatosan is átvihetjük a mindennapok szintjére. Így akár egy egyszerű csomagcipelést is nagyobb odafigyeléssel, kontrollált izommunkával végzünk el, ezzel védve a gerincünket a túlzott terheléstől. A tudatos izommunka segítségével javíthatunk a tartásunkon, a nyakunk, derekunk állásán, ezzel is megelőzve számos betegség kialakulását.

Mindezeken túl a pilates megtanít koncentrálni. Ahhoz, hogy a gyakorlatokat a tőlünk telhető legjobban végezhessük el, fejben ott kell lennünk. Nem elég hallanunk az instruktor szavait, de tudatosítanunk kell magunkban, hogyan végezzük el úgy, hogy a megfelelő izmunk dolgozzon.

A feladatok alatt nem csak az izmainkat mozgatjuk, de folyamatosan figyelnünk kell a légzésünkre is, hiszen ezzel segítjük a szervezetünket, hogy a megfelelő mennyiségű oxigént jutassa el a sejtekhez. A mozgás és a lélegzés összehangolása konkrét irányítást, tudatosságot jelent.

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a gyakorlatok során bizonyos izmainkat folyamatosan bekapcsolva kell tartanunk. Ez az erőközpont adja meg mozgásunk alapjait. Úgy kell elképzelnünk, mint egy központi egységet, amelyre fokuszálva, és amelyre alapozva minden mozgásunk kiindul. Ha ez nincs bekapcsolva, akkor könnyen sérülhetünk, vagy a gyakorlatok nem azt az eredményt hozzák, amelyeket várunk tőlük.

A gyakorlatok elvégzésére a pontosság jellemző. Fontos, hogy mennyi idő alatt, milyen intenzitással, mennyire precízen végezzük el. A pilatesre a lassú, egyenletes mozdulatok jellemzőek, és éppen ezért keményen megdolgoztatják az izmainkat.

Ha idáig eljutottunk, ha mi uraljuk a gyakorlatokat, és nem a gyakorlatok győznek le minket, akkor rá fogunk érezni arra, hogy minden egyes gyakorlatnak, és az egymást követő mozgássoroknak áramlása, lüktetése van. A jól kivitelezett gyakorlatok ritmusba hoznak minket, és az egyszerre, együtt kivitelezett gyakorlatok élménnyé válnak.

Call Now Button