fbpx Skip to main content

Nem is hinnéd, a pilates férfiaknak is való!

Közzétette: 2018-08-20Pilates

Nem is hinnéd, a pilates férfiaknak is való!

Sokan gondolják azt, hogy a pilates egy könnyű női torna, azonban ez nem így van! Ráadásul egy férfi, Joseph H. Pilates fejlesztette ki. De nézzük, miért ajánlhatjuk uraknak ezt a mozgásformát!

  • Joseph H. Pilates (1883-1967) a módszer kifejlesztője beteges gyermek volt (asztma, reuma, angolkór), ezért kezdett el egészséggel foglalkozni. Sikeres tornász, bokszoló, cirkuszi artista, sőt anatómiai modell lett belőle. 1912-ben Angliába költözött, ahol a Scotland Yardot is tréningezte. Az első világháborúban internáló táborba került, ahol fogolytársaival is végeztette gyakorlatait. Említésre méltó eredménye ennek az 1918-as spanyolnátha járvány után volt, amikor ő és társai mindannyian épp bőrrel megúszták azt. A háború vége előtt áthelyezték, és egy kórházban segédkezett a nővérek mellett. A kórházi ágyakra akasztott rugókkal, kötelekkel segítette a sérült katonák rehabilitációját, akik az orvosok megdöbbenésére látványosan jobban javultak, hamarabb talpra álltak, mint a többiek. Ezekből az átalakított kórházi ágyakból alakultak ki később a speciális pilates gépek (reformer, cadillac, stability chair – a pilates gépeken tetőtől talpig megdolgoztathatjuk izmainkat. Rugós, azaz folyamatosan változó ellenállással dolgozunk, ülve, fekve, térdelve, állva a gépen). Háború után visszatért Németországba, ahol folytatta munkásságát. Hamburgban a rendőrök munkáját segítette módszerével, ám, amikor felkérték a német hadsereg edzésére, az USA-ba emigrált, és aktív részese lett az amerikai balett és sportéletnek. Az Amerikába vezető hajóúton ismerte meg feleségét, akivel később megnyitották első stúdiójukat New York Cityben. Óriási népszerűségre tett szert, Amerika első „fitnessterme” volt az övé, és munkássága alatt több mint 500 különféle gyakorlatot fejlesztett ki, melyekből mindenkinek a testfelépítésének és edzettségének megfelelő gyakorlatsorokat lehet összeállítani. A módszer egyik különlegessége, hogy „fejből” indítjuk el a mozgássorokat, ezáltal jobb testtudatot, kontrollt érünk el.

 

  • Akár nő, akár férfi vagy, egyaránt fontos, hogy a törzsed tartóizmait megerősítsd. A gerincoszlop egészségért többek között a két oldalán futó mély háti izomzat és a hasi a felelősek. Mivel a gravitáció folyamatosan nyom össze minket nap, mint nap, a porcokat és a kisízületeket a test saját súlyával terheli. Ha nem elég erősek a törzs tartóizmai, hamarabb vezet ízületi kopáshoz, discus herniához (gerincsérv), fájdalmakhoz, mozgásszervi problémákhoz. A pilatesben mindig hangsúlyos a törzs tartóizmainak megfelelő megerősítése, amely felelős a tartásunkért, hozzájárul a kiegyensúlyozott vázizom rendszerhez, és a gerincünk egészséges kettős S alakjának megtartásához.

 

  • A pilates tökéletesen alkalmas önálló edzésként, de arra is, hogy más sportok mellett űzzed. Az elvégzett gyakorlatoknak köszönhetően gyorsan megerősödnek azok az izmaid is, amelyeket amúgy nem használsz gyakran. Például én teniszezem. Jobb kézzel fogom az ütőt, többet használom ezt az oldalt, a jobb oldalam erősebb emiatt. Illetve a vállam első része erősebb, mint a hátulsó rész az ütéseknek köszönhetően. Ezért pilatesben hangsúlyt fektetek arra, hogy a bal oldalamat hozzáerősítsem a jobbhoz, a váll hátsó részét pedig az elsőhöz (pár sérülés, és több hónapos vállfájás után a saját bőrömön tapasztaltam meg, mennyire fontos ez, hogy tudjak játszani, élhessek a szenvedélyemnek… J Ennek következményeként a pályán azt tapasztaltam, hogy erősebbek lettek az ütéseim, nem fáj a vállam. A törzs erősítésével, illetve a két oldal összehangolásával, gyorsabb, robbanékonyabb lettem a pályán. A hasizom erősítés miatt ugyanis hamarabb elérem a labdát, gyorsabban elő tudom készíteni az ütést, és jobban rá tudom húzni. Így tudjuk támogatni a te céljaidat is abban, hogy javuljon fog a teljesítményed, és tudatosabb legyen a mozgásod.

 

 

  • A pilates órán a teljes test edzése zajlik, azaz minden izomcsoportodat alaposan megdolgoztatod. Az edzések egyáltalán nem unalmasak, hiszen számtalan gyakorlat, eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy változatos és teljes körű mozgásórában legyen részed. A vezetett gyakorlatok alatt az edző figyeli minden mozdulatodat, és, ami nagyon fontos: korrigálja. Ettől lesz igazán hatékony ez a fajta mozgás, hogy nem azzal az izommal végzed koreográfiaszerűen a mozdulatokat, ami amúgy is erős – azaz, nemcsak kompenzálsz -, hanem bekapcsolod a gyengébb izmokat, hozzá erősíted azokat a tested erősebb részéhez, ami izom, ízületi egyensúlyhoz vezet, ami pedig egészségesebb, harmonikusabb mozgáshoz.

 

  • Általában kell egy pár óra, mire hozzászoksz, mit, hogy mozgatunk, tartunk óráinkon. De ahogy egyre jobban ráérzel, ahogy megtanulsz egy másfajta módon bánni a testeddel, máshogy figyelni a tested jelzéseire, annál élvezetesebb az egész! És, ahogy haladunk a kezdőtől a haladó szint felé, a gyakorlatok is egyre nagyobb kihívást jelentenek, erőben, dinamikában, egyensúlyban, vagy épp hajlékonyságban. Amit én nagyon szeretek benne, hogy egy kezdő gyakorlat sem unalmas, ha tényleg odafigyelve végzem, mert minél jobban megerősödött az izom, illetve bejáratódott az agyi-idegi-izom koordináció, annál jobban érzem, mi történik a testemmel, így egyre könnyebb odafigyelni, bekapcsolni az izmot. Viszont, ha tényleg figyelek, akkor egyre jobban fog erősödni, és ezzel egy pozitív spirálba behúz. Egyre több „AHA” élményem van, amikor egyszer csak megérzem, amiről az oktató beszélt mindaddig, és sokkal könnyedebbé válik a mozgásom. Szóval ok, hogy az egészségünk fontos, mindenhonnan ez ömlik. Ezt már jó eséllyel hallhattátok máshol is. Tényleg az, ezzel nem is kívánok vitába szállni. Szerencsésnek tartom magam, hogy megismertem a pilatest, és megismertethetem másokkal is. Egy olyan mozgásformát, amellyel amellett, hogy az egészséged megőrzéséért sokat tehetsz, még szórakoztató, élvezetes is (bár több vendégemnek csak akkor őszinte a mosolya, amikor óra végén elhangzik az, hogy: egészségedre). Amit azonban én még nagyon szeretek benne, hogy egy kis „kávészünet” az agyamnak, idegrendszeremnek. Ezen keresztül segít a napi stressz csökkentésében. Annyira kell figyelni arra, hogy mit csinálok óra közben, hogy egyszerűen nincs idő arra, hogy máson gondolkozzak közben. Sem arra, hogy mit kell még elintézni aznap, sem arra, hogy mit kell bevásárolni, mit főzzek, mit kell elintézni, befizetni, stb… Én egyfajta aktív meditációnak is szoktam nevezni, hiszen, kénytelen vagy a jelenben lenni, és azzal foglalkozni, amit csinálsz, mert, ha nem, rögtön látszik a mozgásodon. Ha személyre szabott edzésre vágysz, akkor az egyéni órát javasoljuk, ha szereted a csoport dinamikát, akkor vegyél részt nálunk a max. 8 fős pilates órán.

 

Call Now Button