fbpx Skip to main content

Pilates – a test, elme és lélek harmóniája

Közzétette: 2020-10-23Pilates

Pilates – a test, elme és lélek harmóniája

A piletesnek rengeteg előnye van. Rendszeres edzés esetén a legláthatóbb változás az izmokban következik be.

A kevésbé látható, de nem kevésbé lényeges változások közé tartozik a erő, az egyensúly és a hajlékonyság növekedése. Ezek az előnyei teszik a pilatest a legtöbb rehabilitációs program elmaradhatatlan részévé, valamint emiatt ideális az idősebb korosztály számára is.

A legtöbb pilatesező az eddig felsorolt előnyök mellett a következőket is tapasztalta:

  • magasabb energiaszint,
  • pihentetőbb alvás,
  • jobb közérzet.

Mindenki megtanulhatja a pilatest, és élvezheti az előnyeit, még azok is, akik „két bal lábbal” lettek megáldva.

A pilates hatása a testre

Nincs olyan porcikánk, amit a pilates ne mozgatna meg. Hiába van a fókusz a törzsön, attól még az összes többi izom is dolgozik. Egyetlen hátránya ennek a másnapi izomláz, ám egy jó nyújtás sokat tud ezen segíteni.

A többi mozgásformával ellentétben a pilates nem igényel semmilyen szintű edzettséget, így bárki pilatesezhet. A pilates ugyanis alacsony intenzitású (low pace, tehát nem ugrálunk benne), gyengéd (nem helyez túl nagy nyomást az izmokra és az ízületekre), modifikálható (saját igényeink és képességeink szerint alakítható). Emellett számtalan gyakorlat közül válogathatunk, így nem fog problémát okozni az, hogy megtaláljuk a nekünk valót.

A pilates hatása az erőre

A pilates egyik legnagyobb előnye az, hogy úgy tudunk erősödni, hogy közben nem leszünk „kigyúrtak”. Ez leginkább a nők számára fontos, ugyanis a rövid, nagy volumenű izmok (amelyeket az erőedzésekkel tudunk felszedni), nem kifejezetten nőiesek (egyesek szerint). A pilates-szel azonban nem fognak túlfejlődni az egyes izmaink. Ugyanolyan erősek leszünk általa, mint a többi edzésforma által is – csupán az alakunk lesz karcsúbb, az izmaink formálódnak.

A pilates növeli a funkcionális edzettséget. Ez annyit jelent, hogy amit a pilates órán megtanulunk, azt a való életben is fel tudjuk majd használni. Könnyebbé válnak a mindennapi teendők, hiszen erősebbek leszünk. A pilates-szel nem fogunk olyan mozdulatokat elsajátítani, amelyeknek más környezetben ne tudnánk hasznukat venni. A hátfájással küszködőknek is ajánlott a pilates, ugyanis segíthet akár teljesen megszüntetni a problémát! Ezt úgy éri el, hogy megerősíti a törzs izmait – a hasat, a hátat és a medencét. Az erős törzs helyes testtartást eredményez, ami pedig enyhíti (vagy teljesen megszünteti) a hátfájást. Megelőzésre is kiváló – nem csak akkor kezdhetjük el a pilatest, ha már jelentkeztek a problémák!

Az erős törzs a hajlékonyságra is hatással van. Sokan vannak abban a tévhitben, hogy muszáj rugalmasnak lenni ahhoz, hogy el tudjuk végezni a pilates gyakorlatokat. Ez azonban pont fordítva történik, hiszen maga a pilates tesz minket hajlékonnyá!

A pilates hatása az agyra és a lélekre

Elég csak pár alkalommal ellátogatni a legközelebbi pilates stúdióba ahhoz, hogy valamilyen szinten lelki békére leljünk. A gondolatok letisztulnak, az agyunk megpihen, hiszen abban az 50-55 percben, amíg pilatesezünk, nem gondolkodunk azokon a dolgokon, amik feszültté tesznek minket.

A pilatestől energikusabbak is leszünk, ugyanis az edzés során ellazulnak az izmok és endorfinok szabadulnak fel. Mint a legtöbb edzés után, a pilates után is könnyebbnek fogjuk érezni magunkat.

A pihentetőbb alvást sem hagyhatjuk ki a listáról, ugyanis a pilates számos álmatlansággal küszködőn segített már. Ezt szintén annak köszönhetjük, hogy pilates közben kizárólag a mozdulatokra és a légzésre koncentrálunk, nem pedig a gondokra és a problémákra.

Végezetül pedig, a rendszeres pilatessel a kedvünket és az önbizalmunkat is jelentősen növelni tudjuk, hiszen jobban fogunk kinézni, és jobban fogjuk érezni magunkat! Ha pedig nem otthon, hanem stúdióban edzünk, akkor a speciális pilates gépeken is tudunk tornázni, szakképzett oktató segítségével,  hetente egy, vagy több alkalommal, és akár csodás barátságok is születhetnek.

Idő kell ahhoz, hogy a test átalakuljon. A pilates mentális egészségre gyakorolt hatásait azonban már az első óra után érezhetjük.

Ha pedig kitartóak vagyunk, akkor rövid időn belül az izmainkon és a a testtartásunkon is érezni fogjuk a pilates jótékony hatásait.

Call Now Button