fbpx Skip to main content

Pilates az idősebb korosztálynak

Közzétette: 2021-11-28Egyéb

Rég elmúltak már azok az idők, amikor az idősebb korosztályt csak a hintaszékben ülve tudtuk elképzelni. Mivel a pilates gyakorlatai kedvünk szerint módosíthatók és átalakíthatók, az idősebb korosztálynak sem kell lemondania az aktív életmódról. Többé már nem szabnak gátat az edzésnek a korral járó nehézségek, mint például a gyenge csontok vagy a reuma. Végül is, maga Joseph Pilates is aktívan pilatesozott még a nyolcvanas éveiben is!

„A pilates tökéletes az idősebbeknek, ugyanis nem terheli meg a testet annyira, mint más gyakorlatok, és korántsem olyan káros az ízületekre, mint a legtöbb sport”, mondja Ellie Herman, pilates oktató, és több pilates stúdió tulajdonosa. „Rendkívül gyengéd módja az edzésnek. Ha benne jársz a korban, és már egy ideje nem edzettél, a pilates tökéletes arra, hogy újra kezdd az edzést.”

Pilates tanfolyamok az idősebb korosztálynak

Habár a pilates könnyen követhető videón keresztül, vagy könyvek alapján, mégis tanácsos beiratkozni egy csoportba, főleg akkor, ha kezdők vagyunk.

Ahogyan a pilates egyre elfogadottabbá válik a fitnessz világában, az idősebbek számára specializált pilates tanfolyamok is egyre nagyobb számban jelentkeznek. Ha mégsem találunk a közelben ilyen csoportot, érdemes megpróbálkozni a kezdő csoporttal. A legtöbb idősebb személy számára a kezdő csoport szintje nem túl nehéz, és pont elegendő teret ad a fejlődésnek. Az is egy pozitívum, hogy a csoportok általában relatív kis létszámúak, ezért az oktató külön oda tud figyelni arra, hogy a gyakorlatok személyre szabottak legyenek. Ráadásul a kis létszámú csoportok hamarabb összekovácsolódnak, így pár óra után már igazi kis közösségben tudunk edzeni.

A harmadik opció a személyi edző, aki a legtöbb pilates stúdióban megtalálható. Így sajátíthatók el legkönnyebben a pilates alapjai. Egyetlen hátránya az, hogy ebben az esetben nincs körülöttünk egy csapat, aki motiválna minket.

Mire figyeljünk?

Mielőtt belevágnánk a pilatesbe, mindenképp konzultálni kell az orvosunkkal. A pilates rendkívül alkalmazkodó, de fontos tudni, hogy milyen betegségeket kell figyelembe venni a gyakorlatok meghatározásánál.

Sokan tapasztalják azt, hogy az évek múlásával az egyensúly, a hajlékonyság és a teherbíró képesség már nem a régi. A pilates vissza tudja fordítani az öregedés ezen jeleit, csupán egy kis elkötelezettség és kitartás kell hozzá. Semmiképp nem kell szégyellni azt, hogy egyes feladatokat nem tudunk elvégezni – minden diáknak jogában áll a gyakorlatokat a saját képességeihez igazítani. Egy jó oktató együtt dolgozik a tanulóival, felméri a képességeiket, és nem utolsó sorban vigyáz rájuk. Nem kell attól tartanunk, hogy megsérülünk vagy elesünk, és soha nem kell olyan gyakorlatokba belevágnunk, amelyeket nem tudunk elvégezni.

Pilates és csontritkulás

A csontritkulást nem szabad figyelmen kívül hagyni, ugyanis egy óvatlan mozdulat akár hónapokra is távol tarthat minket az edzéstől. A csontritkulás a csontok szerkezetének gyengülését jelenti, és a törések és repedések nagyobb kockázatával jár. A 65 éven felülieknél már nagy esély van arra, hogy kialakul a csontritkulás, ezért rendkívül fontos megvizsgálni a csontok sűrűségét, mielőtt belevágnánk a pilatesbe.

Az olyan gyakorlatokat, ahol a saját testünket használjuk súlyként (ilyen a pilates is), gyakran ajánlják az orvosok a csontritkulás kialakulásának megelőzésére. Ha azonban már jelen van az állapot, a gyakorlatok jelentősen megváltoznak. Ilyen esetben a legtöbb egyensúlyt igénylő gyakorlat, az előre hajlás és a különböző csavarások nem ajánlottak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a csontritkulásban szenvedők nem pilatesezhetnek, csupán azt, hogy a gyakorlatokat úgy kell meghatározni, hogy a csonttörés kockázatát teljesen kizárjuk.

Mi a végítélet?

A pilates az idősebb korosztály számára is rendkívül hasznos. Éveket fiatalodhatunk a pilates segítségével, ha elkötelezettek, kitartóak, lelkesek és óvatosak maradunk.

Call Now Button