fbpx Skip to main content

Pilates sportolóknak

Közzétette: 2021-11-21Egyéb

Atléta vagy? Nap mint nap új kihívásokat helyezel a tested elé? Ha igen, akkor ez a cikk neked szól!

Az atléták általában egy sportra specializálódnak – legyen az maraton, cross-fit, MMA, tenisz, kosárlabda, box, vagy bármi más.

Ha valaki teniszező, az nem fog fociedzésre járni. Hasonló módon, a maratonra sem úgy fog felkészülni, hogy beiratkozik egy box-tanfolyamra. Amiben a legjobbak akarunk lenni, és ami a szenvedélyünk, arra helyezzük a hangsúlyt, más mozgásformákkal pedig ritkán foglalkozunk. És habár az elhivatottsággal semmi gond nincs, mégis fontos megemlíteni, hogy mivel jár az, ha folyton ugyanazt a gyakorlatsort végezzük:

  • Túlterheljük a célzott izomcsoportot.
  • A többi izmot nem használjuk, így azok nem tudnak fejlődni.
  • Előfordul, hogy csak a jobb, vagy a bal felünkre fókuszálunk.
  • Növeljük a sérülések kockázatát.

A pilates ezekre, és még számos más kérdésre is választ ad.

Az elkötelezett sportolók így is egész napjukat az edzéssel töltik, természetes hát, hogy nem akarnak még egy mozgásformát hozzáadni a már így is túlzsúfolt edzésprogramhoz. A pilatesre azonban megéri időt szakítani. Ma már egyre több sportoló fedezi fel a pilates jótékony hatásait, és várható, hogy ez a trend az elkövetkezendő években tovább fog növekedni.

Joseph Pilates is atléta volt. Fiatalkorában rendkívül tehetséges boxoló és gimnasztikus volt. Ennek a két sportágnak köszönhetően jött rá arra, hogy mi az igazán szükséges ahhoz, hogy sikeres sportolók lehessünk. A sportban szerzett tapasztalatai által könnyen megértette, hogy a testet nem csak egy bizonyos sportágra kell felkészíteni. Több elemre van szükség ahhoz, hogy maximális teljesítményt tudjunk nyújtani. Sok-sok gondolkodás és kísérletezgetés eredményeként létrejött a mozgásforma, amit ma pilates módszerként ismerünk (és amit Pilates kontrollógiának hívott).

A testnek egyensúlyra és harmóniára van szüksége, erről azonban még az élsportolók is hajlamosak megfeledkezni. Ha azonban sokáig hanyagoljuk az egyensúly fenntartását, az szinte mindig sérülésekhez vezet. Sok világhírű sportoló óvja meg magát a sérülésektől pont a pilates segítségével.

Egy tökéletes világban az atlétáknak mindig lenne egy fél órácskájuk a pilatesre. A valóság azonban egészen más – a sportolók így is napi több órát töltenek edzéssel, és egyszerűen nincs lehetőség arra, hogy még a pilatest is besűrítsék a napirendbe. Éppen ezért fontos az, hogy minden sportoló megtanulja, hogy hogyan lehet a pilatest beépíteni a már meglévő napi rutinba. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy érdemes-e, gondoljunk csak bele, hogy hány karrier ért véget idő előtt egy alattomos (és könnyen elkerülhető) sérülés miatt?

Hogyan tudjuk ezt elérni?

Ha szorít minket az idő, és semmiképp nem tudunk beiratkozni egy tanfolyamra, akkor sem kell lemondani a pilatesről. Három dologra kell igazán odafigyelnünk, és mindhárom dolgot könnyedén be tudjuk építeni a már meglévő edzésprogramunkba.

Az egyik ilyen dolog a lábfej. A sportolók edzés során 99 százalékban talpon vannak. Éppen ezért fejlesztett ki Pilates egy külön rutint, ami kizárólag a lábfejre fókuszál. Nyújtásokból és erősítő gyakorlatokból áll, amit a többi gyakorlat közötti szünetekben is el tudunk végezni.

A másik fontos dolog a törzs mozgása. A törzs tartja egyben a testet, és innen ered a stabilitás, az erő és a kontroll. Ha nem elég erős a törzsünk, akkor a sérülések kockázata jóval nagyobb, főleg a kemény edzéseknél. A pilates megtanít minket helyesen mozgatni a törzset, és már pár gyakorlat után érezni tudjuk a hatását.

Az utolsó, de talán a legfontosabb dolog a légzés. A légzés által oxigénnel látjuk el a testünket, ami lehetővé teszi, hogy jól teljesítsünk. Legtöbbször azonban az egyik tüdőszárny keményebben dolgozik, mint a másik. Ez főleg az olyan sportágakra jellemző, ahol az egyik oldalunkat jobban igénybe vesszük, mint a másikat. Ilyen például a tenisz. Ez oxigénhiányhoz vezet, ami pedig csökkenti a cirkulációt és a mozgékonyságot. Éppen ezért, minden sportolónak meg kell tanulnia a megfelelő légzéstechnikát. A pilates egyik alapelve a légzés, pontosabban a mély belélegzés és az erőteljes, lassú kilélegzés.

Kár lenne nem a lehető legjobban teljesíteni, és kitenni magunkat a felesleges sérüléseknek, főleg, mert egy olyan egyszerű dologgal, mint a pilates, minden gondunk orvosolható. Igyekezzünk beépíteni a pilatest a napi rutinunkba, és utána már nincs más dolgunk, mint élvezni a pozitív hatásait!

Call Now Button