fbpx Skip to main content

Vigyázz a gerincedre, csak egy van belőle!

Közzétette: 2022-07-22gerinctréning, Pilates

Miért fontos a gerincünk?

• Mert a gerinc teszi lehetővé azt, hogy lehajoljunk és elforduljunk. Stabilitást, és mozgásteret biztosít a törzsünknek. A gerinc sérülései limitálják a mozgást. Ha sérülésből épülünk fel, ha rossz a testtartásunk vagy ha idővel „elkoptattuk” a gerincet, az mind megnehezíti az egyenesen ülést, a hajlongást, a sétálást, a nyak mozgatását, az emelést stb.

• Az idegrendszer és a gerinc szoros kapcsolatban vannak egymással. A gerinc két oldalán lépnek ki az idegek a testünkbe, ezen keresztül jutnak el az impulzusok az agyból akár a kislábujjadig, és vissza.. A sérült gerinc akadályozhatja a kapcsolatot az agy és a végtagok között. Ez tompaság vagy bizsergés érzetét keltheti a kezekben és a lábakban. Drasztikusabb esetben bekövetkezhet a gerincvelő-sérülés is, ami mindig bénuláshoz vezet.

• Nyeléskor az ételek és italok a nyelőcsövön keresztül jutnak el a gyomorba. A nyelőcső normális esetben párhuzamos a gerinccel. Ha azonban a gerinc valamilyen sérülés vagy betegség következtében szabálytalan helyzetbe kerül, nekinyomódhat a nyelőcsőnek, vagy akár át is szakíthatja azt.

• A helytelen testtartás, a rossz mozdulatok és az intenzív edzések túlzott nyomást helyeznek a gerincre. A folytonos túlterhelés megviseli a gerincet, így idővel nő a sérülések kockázata. Ezek a sérülések szinte midig műtétre szorulnak, és tartósan is károsíthatják a gerinc csontjait és ízületeit.

• Ha a gerincünk nem „működik” megfelelően, az életminőség jelentősen rosszabbodik. Számos aktivitásból maradhatunk ki. Nemcsak, hogy korlátozott lesz a mobilitásunk, de a fájdalomra is számítanunk kell.
Éppen ezért, vigyázzunk a gerincünkre! Nézzük, hogyan tudjuk megóvni a gerincünk egészségét!

Térjünk át az egészséges életmódra!

A legjobb, amit tehetünk a saját egészségünkért, az az, hogy elhagyjuk az egészségtelen szokásainkat, és egy új, egészséges életmódot vezetünk be. Gondoltál már arra, hogy ez nem valami büntetés, hanem saját magad szeretete, és tisztelete, hogy megtanulsz jól bánni magaddal, és megadod magadnak, amire szükséged van? Ez magába foglalja az egészséges ételeket, a rendszeres tornázást, a súlyúnkra való odafigyelést, a dohányzás elkerülését stb. A rendszeres edzéssel erősíthetjük a hasizmokat, amelyek fontos szerepet játszanak a medence és a hát alsó részének támogatásában. A pilates kiváló módszer a gerinc egészségének megőrzésére és az izmok erősítésére. Alacsony intenzitású, így minden korosztálynak megfelel, modifikálhatóságának (egyénre szabhatóságának) köszönhetően pedig egyaránt alkalmas amatőrök, professzionális sportolók és sérülésből felépülők számára is. Azzal, hogy megfelelően étkezünk, ellátjuk a szervezetet olyan tápanyagokkal, amelyek segítségünkre vannak a gerinc és a gerincet körülvevő izmok kisebb sérüléseinek gyógyításában.
Ahhoz, hogy a lehető legjobban tudjon teljesíteni, a testünknek pihenésre van szüksége. Ha nem hanyagoljuk az alvást, azzal jelentősen hozzájárulunk a gerinc egészségéhez. Nem mindegy azonban, hogy a székben ülve bóbiskolunk el, vagy a minőséges matraccal és párnával felszerelt ágyunkban – rendkívül fontos előkészíteni a megfelelő környezetet. Az sem mindegy, hogy milyen pózban alszunk. Legjobb az oldalunkon vagy a hátunkon feküdni.
Talán bele sem gondolunk, hogy milyen hatással vannak a mindennapi, rutinos aktivitásaink a gerincünk egészségére. Az olyan apróságok, mint az emelés, komoly sérülésekhez vezetnek, ha szabálytalanul végezzük őket. Ne akarjunk keménynek tűnni – ha valami túl nehéz, kérjünk segítséget!
Az apró, mindennapi változások kulcsfontosságúak.
Általában bele sem gondolunk, hogy az apró, megszokott napi aktivitásaink hogyan vannak kihatással az egészségünkre. Szakítsunk egy kis időt arra, hogy átgondoljuk, hogy mi mindent csinálunk egy nap, hogy az hogyan hat a gerincünkre, és hogy hogyan tudnánk javítani rajta. Legközelebb válasszunk olyan cipőt, ami megfelelő támogatást nyújt! Munka közben tartsunk több szünetet, hogy ne legyünk túl sokáig ugyanabban a pozícióban. Ha irodában dolgozunk, és napjaink nagy részét a székben ülve töltjük, akkor tegyük minél ergonomikusabbá a környezetünket. Üljünk úgy, hogy a hátunk alsó része mindig támogatva legyen, a számítógép képernyőjét pedig helyezzük a szem magasságába, hogy elkerüljük az előre görnyedést.
Kezdjük a kisebb lépésekkel, hiszen nem könnyű egyik napról a másikra áttérni egy teljesen új életstílusra. Ha észrevesszük, hogy az olyan egyszerű változtatások, mint egy új párna, milyen pozitív hatással vannak az életünkre, hamar kedvet fogunk kapni arra, hogy komolyabb lépéseket is megtegyünk a gerincünk egészsége érdekében!

Ha nem tudod, hol kezd el, vagy szeretnéd tudatosabban, gyorsabban felépíteni az új életmódod, keress bátran, segítek! Ez egy folyamat, ahogy megtanulsz egy olyan életformát, ahol hosszú távon támogatod az egészséged. Rendben van, ha elsőre nem megy valami tökéletesen, ha vannak időnként nehézségek, ha valamit nem tudsz egyedül megoldani. Ami viszont szerintem elengedhetetlen: élvezd! Hosszú távon az eredmény megfizethetetlen lesz.

Call Now Button